in

ZVIJEZDA JE ROÐENA – DA UPRAVO VI, VAMA SE OBRAĆAM

PIŠE: KREŠIMIR MACAN

Kad ste bili maleni, sve je bilo moguće. Putova­li ste u prostranstvima vlastite mašte ili uživali u planovima koje ste gradili za sebe u mislima. Nesputani bilo čime, bili ste jedinstveni i niste se dali smetati. Potom odrastemo i često prestane­mo sanjati i maštati. No i dalje ste jedinstveni, to se nije izgubilo i ne zaboravite to uvijek izvući iz sebe. Pa i kad mislite da više nema smisla. Jer ste jedni i jedini i postoje sigurno mnogo stvari zbog kojih ste tu. Od osmijeha, zaigranosti, do vrhunskog talenta, nikad ne znate što ćete iz­vući kad posegnete za svojim jedinstvenim ja. I kad će se dogoditi taj moment.

Morate se naučiti slušati i osluškivati. Pronaći vrijeme za to. Za sebe, kako biste pronašli to na­jbolje i jedinstveno u nama. Ovaj put preporuču­jem da pogledate film „Zvijezda je rođena“ s izvrsnim Bradleyem Cooperom i Lady Gagom. Ona prekrasno pjeva, ali samo po lokalnim gay klubovima, a on je umorna zvijezda koju osva­ja njezin talent. Ostalo ćete same pogledati – a mnogi ste vjerojatno gledali prethodnu verziju s Krisom Kristoffersonom i Barbrom Streisand iz 1976. godine. I vjerojatno ćete se zamisliti i prepoznati u scenama kada ona ne vidi kakav talent ima, jer samo pjeva i piše za svoj gušt. Jer živi muziku.

E, to morate shvatiti. Većina genijalnih poteza i vrhunskih rezultata su onima koji ih postižu neš­to što rade svaki dan, jer to vole i u tome uživaju. I njima je to sasvim uobičajeno i jednostavno, jer to žive ful gas. Poslušali su poziv koji su os­jećali u sebi i slijedili ga. Ali su ga morali prije svega čuti, osjetiti. Ako to napravite bilo kada u svojem životu, budite uvjereni da će vam se živ­ot promijeniti kao što se mijenja njoj u filmu, na­kon što prvi put nastupi uživo s pjesmom koju su improvizirali dan ranije. Znate li koja je um­jetnost složiti tekst i glazbu i onda još to tako lijepo izvesti. Ali njima je to samo bio koncert kao mnogi prije – jer tu glazbu žive i dišu, jer su joj se prepustili. A jednom kad se prepustite, sve dolazi samo. E, ovo prepuštanje je priča za sebe, neće se dogoditi samo od sebe, ali je opet jednostavno. Samo se moraš pustiti, skočiti, za­roniti, potrčati…

Lady Gaga, Bradley Cooper – Shallow (A Star Is Born)

Ako ste već pogledali film, preporučujem da po­gledate Netflixovu seriju „Crown“ – Kruna – o životu britanske kraljice Elizabethe. Reći ćete što je njoj falilo u životu i još tako dugom kral­jevanju naprave vrlo posebnu stvar, jedinstvenu za njih i u skladu s njihovim talentima. Koje li tragedije ako ih taj trenutak zatekne nepremne ili nekval­ificirane za nešto što je moglo biti njihov trenu­tak slave.“ Svi ga imamo i svi dobijemo tu prili­ku, prije ili poslije. Na nama je da tada zasjajimo.

Sjećate li se Julie Roberts iz „Notting Hill“, kada ona njemu kaže: „Ja sam samo djevojka koja pita dečka da je ljubi.“ To je to što vam pričam – ti momenti kada ste jedinstveni i kada morate zasjati. Kada morate sljediti srce i sve ono što osjećate da je pravi put. Jer, to je jedini, vaš, pra­vi put. Sve drugo je bila priprema za taj trenutak.

Znam da je sve u nama. Da smo u trenutku začeća savršeni i s razlogom krećemo na taj put. U nama je tada cijeli svemir, svo znanje života i tako je cijeli život. Dok dišemo. Iako često misli­mo da možda nije tako. Svaki taj put ima smisao i razlog zbog kojeg postojimo. Veći ili manji, ali ako vas čini sretnim dok njim kročite, pravi je. Jedinstven. Vi ste nekome onaj savršen puzzle koji im treba da naprave savršenu sliku, kombi­naciju. Na tom putu je puno prepreka, smetnji, stvari koje nam odvlače pažnju, ali zapamtite – sve je u nama. Pročitajte ponovo onaj gov­or iz prethodnih kolumna i shvatit ćete da je u biti jednostavno, samo mi kompliciramo. Ako osjetite zov, normalno je sve ostaviti i otići, jer znate da radite pravu stvar, slušate sebe kako biste ispunili ono što vas vuče dalje prema cilju. Churchill nije znao na što ga sprema masakr na Galipolju u prvom ratu, pa je izveo nevjerojat­no spavašanje više od 300.000 vojnika iz Dun­querkeua godinama kasnije. Tako i mi ne znamo zašto i kada nam dolaze pojedine lekcije, ali vam mogu jamčiti da dolaze s razlogom, prihvatite ih i kad ih ne razumijete. Sjest će nekad, a možda i neće – ali ćete biti spremni kada taj vaš moment dođe. Jer, uistinu, svi imamo jedinstveni talent, kod koji jedino mi znamo aktivirati. I kad osjetite život, ne ispuštajte ga – nekad je to poljubac, dodir, osmijeh, seks – ali ako vas prebaci, vri­jedilo je svake sekunde, jer život je tu da ga živi­mo svaki dan. Jer je netko jedinstven došao da vam otkrije život. Vi ne znate što ste vi tada dali njoj ili njemu. Možda nešto također jedinstveno za njih, a za tebe tako obično i jednostavno. Os­mijeh, da, ali je to bio the Osmijeh. Jer tako neće žaliti za ničim nekad u starosti. Da sam znala da je zadnji put, raspolovila bi srce, pjeva Lady Gaga u završnoj pjesmi filma. Da smo znali. Nikad ne znamo i zato živite svaki tren punim plućima, vi jedinstveni ljudi. Životarenje nije alternativa.

Lady Gaga, Bradley Cooper – I’ll Never Love Again (A Star Is Born)

p.s. Zašto u našim krajevima ne titluju pjesme, ako već titluju filmove? Ako ne znam jezik, kako ću znati što pjevaju… Taj odgovor još nisam do­bio, a gubi se puno kod ovakvih filmova.

FOTO: PIXABAY.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ORHIDEJA – „MIRIS“ SOFISTICIRANOSTI I OTMENOSTI

TAMO GDE ISTORIJA PIŠE STRANICE