in

SLUŠAJTE SVOJE SRCE, NEĆE VAS NIKAD IZNEVJERITI!

PIŠE: KREŠIMIR MACAN

A kad konačno i iznevjeri, vjerojatno je bilo vrijeme… haha. Šalu na stranu – srce je misterija od davnina i pisati o tajnama srca je baš nezahvalno. A opet, kao što valjda već znamo, u životu je više-manje sve jednostavno.

Mi smo ti koji kompliciramo. Ne moramo znati kako srce funkcionira, već ga samo slušati. Jednostavno je kao i sve u životu, no iz nekog čudnog razloga to često odbijamo. Zatvorite oči i opustite se.

You are not the fool, no,
You’re a beautiful one,
You are like the sun,
Cause this one river flows in you.

Neću vam prevoditi ništa, samo je poslušajte i znat ćete da je sve istina i da u svakom od nas teče rijeka života. I pustite je da teče, jer nikad ne staje i nevjerojatno je jaka. Samo se prepustite da vas ponese. E, sada kad ste se opustili, nešto posve drugačije…

Pokušajte odgovoriti iskreno u sebi na ovih par pitanja. Jesi li zadovoljna/an sadašnjom situacijom u vezi? Poslu? Jesi li sretan/na sa svojim brakom zadnjih godina? Usrećuje li te ona/on? Da li se pored nje osjećaš posebnim i voljenim? Jeste li baš onako iskreno rekli sebi što mislite? Ili je lakše lagati se? Srce će Vam svaki put nepogrešivo dati pravi odgovor, a vaš je izbor hoćete li ga poslušati i nešto napraviti po tom pitanju.

Oni koji su sretni tajnu su srca otkrili, jer su se prije svega prepustili sebi i vole sebe, a onda mogu i druge. Jesu li vas uznemirila ova pitanja? Pa, ako jesu, očigledno su i trebala – što ćete sad poduzeti po tom pitanju? Jedino na što možete utjecati je vaše ponašanje – ništa drugo, čak vas i pas uvijek ne sluša, koliko ga god maltretirali. O mačkama da i ne govorim – one su prave, žive svoj život, vole vas, ali su prije svega svoje – i sretne, pretpostavljam.

Otkrijte Lanu i ne morate više ništa čitati. Mislio sam staviti onu klasičnu „Je t’aime“, ali ova je ona „bolesna“ kakvo je i naše srce kada voli. I srce priča sve jezike svijeta, jer ne morate znati riječi francuskog da bi znali da je smrtno zaljubljena. Smrtno, a zaljubljena – koja ljepota – jer kad to osjetiš, nema te stvari koju nećeš napraviti. Pa i umrijeti sretan. Svi to želimo, zar ne? Vidite kako je lako svirati po strunama vlastita, ali i vaša srca. Jezik je univerzalan. Samo zatvorite oči i pustite da rijeka teče. Ako poteče i koja suza, trebala je…

Ako niste pogledali „Sunshine on Leith“, vrijeme je da ga nabavite, okupite najbliže za prvi vikend i uživate u toj energiji srca, pozitivi i svemu što će se dogoditi nakon što pogledate ovu toplu priču. Trebaju nam dizalice često i tu su oko nas, samo moramo za njima posegnuti i dolaze upravo kad nam trebaju. A srce nam kaže, napuni me nečim lijepim, žeđam, utješi me i odjednom letite, samo kad ga poslušate. Danima mi se slaže ova top lista i nevjerojatno je kako dolazi sve samo od sebe. Ponavlja se, vrti, vraća ponovo i ponovo, i kaže pusti baš mene. Tu tipku pritisni i razveseli srce. Ako dirneš svoje, dirnut ćeš i druga. Srce vas može potaknuti na nemoguće, u ljubavi, poslu, u svemu.

Da budeš cili moj svit meni ne more bit
a kad zaboli stisnit ću zube i neću pustiti ka i ptica krik
Kad sve šta volim i sve šta sanjam meni ne more bit,
meni ne more bit, ne more mi bit.

I muško srce zna sve to osjetiti i pokazati jednako lijepo kao i žensko, jer je to isti kodeks srca. Nema razlike – kad se dajemo, kad volimo, kad tugujemo – isti je kod, nema razlike. U njemu je tajna života i zato je jedna od misterija koju već godinama jure svi. A rješenje je u svakom od nas od prvog dana.

U prvoj stanici djeteta nalazi se cijeli svemir, cijelo znanje. Naša DNA zna sve tajne života, što je dobro za nas, u čemu smo jaki, a u čemu možda ne toliko. Činimo jednu savršenu stanicu iz koje kasnije nastaje savršen život kao plod ljubavi. Znamo se kasnije malo pogubiti, jer iz brojnih razloga pomislimo da nismo tako savršeni, tako genijalni kakvim smo bili dok nismo uopće znali misliti. I dok smo imali otvoreno srce kao što ga svako dijete ima. Koje tako lako izvuče osmijeh iz prividno najtvrđeg srca. Moj ozbiljni djed je uvijek obožavao sjedati za stolom punim djece i samo bi rekao – Meni je ovo najveće veselje u životu, vidjeti ih ovako za stolom, pustite me da uživam, lako za večeru. I uvijek je tada imao taj opušteni, sretan osmijeh ispunjena čovjeka. Hranite to dijete u vama, spojite se njim i rastite zajedno. Ako ste se izgubili putem, potražite ga, dajte mu ruku i krenite zajedno naprijed. Zavolite sebe prije svega, znajte da ste nevjerojatni, pa će sve drugo doći samo od sebe.

I prepustite se tajni života. Iz jedne stanice nastanemo čudom života, DNA neumorno radi i precizno spaja sve što treba za to savršenstvo. I to ne prestaje kad se rodimo. Cijeli život ti isti naši geni znaju što je za nas najbolje, što trebamo – to je to naše nemirno srce koje nas neumorno vuče naprijed dok ne nađe svoj mir. Ako ga uistinu i nađe… Često ne znamo tajnu svojeg nemira i ne trebamo znati, samo mu se pustimo – odvest će nas gdje treba. I ako zazivate, doći će, ako želite, ispunit će se… Samo budite oprezni što želite, jer kad se želja ostvari možda poželite popravni. Meni se ispunilo sve što sam poželio, pa sada pažljivije molim.

Ljubav je kemija, efektno je to poentirao Marko još daleke 2008. i s tom pričom osvojio svijet.

Nisu ti znanstvenici za baciti, a? Sad znate da je znanstveno dokazano da je srce ponekad slijepo i neka je – tada je najsretnije. Kažete, ali meni se to još nije dogodilo, nisam to doživjela – ajde propitajte se pažljivo i iskreno, pa ćete se sjetiti ljubavi koje ste odbili, prilika na kojima ste se zahvalili, jer ste slušali razum, a ne srce. Jer ste tako odlučili racionalno. Jeste? Ja jesam i zahvalan sam za sve prilike i sve izbore koje sam napravio, jer su bili samo moji i ničiji drugi, jer su uvijek samo i jedino moji. Nekad sam bio slijep, nekad sam slijepo želio baš to nešto i nisam slušao srce. E, to je život, svaki dan donosi nove izbore, uvijek znate pravi odgovor, ali ne i izaberete pravi put. I ono što je prošlo ostavite u prošlosti, sjetite se mudrog Rafikija. Srce vas vodi u sutra i naprijed.

Srce je kao dijete, ono se nada onome što želi, kaže turska poslovica. Dijete nikad ne odustaje od svojih želja, zar ne? Neka to dijete uvijek živi u vama!

Milijardu tristo milijuna pogleda – srce priča sve jezike – kaže možda pronađemo ljubav baš tu gdje smo. Potražite prijevod svake od ovih pjesama ako vam se svide. Zaljubit ćete se!

‘Cause, honey, your soul could never grow old, it’s evergreen
And, baby, your smile’s forever in my mind and memory

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

DRINA KAO „PRIRODNA GRANICA“

SRCE