U MAJU DAJTE MERU SVEMU

PIŠE: VANJA, ZALJUBLJENIK U ASTROLOGIJU
FOTOGRAFIJE: UNSPLASH.COM

Astrološki možemo da se igramo, ali svaka igra ima svoja pravila. Sve je dobro dok se ne pređe mera i granica. Otud moje pisanje i počinje ova­ko, jer je ovog maja dobro imati meru. Teško da će je svuda i biti zbog jakih upliva aspekta Marsa, ali nije na odmet da igra bude što više poštena.

Za one koji čitaju ove redove, ne mislim na meru u jelu, iću i piću. Treba znati uživati u darovima koje donosi Venera, naravno sa stilom, jer evo je da najavi neprospavane noći, izlaske, šaputanja na jastuku, tajne, ali i nove projekte, kao i malog čoveka. Malog čoveka koji sanja, sanja ispod mosta zagledan u reku… Tako zagledan, zna da ne mašta nego pravi afirmacije za sebe i svoje potomke. Neće nam trebati zvuk gonga da bismo meditirali, dovoljno će biti da budemo prisutni u trenutku, osvestiti sve što je element vode: čašu vina, more… Zato što konjukcija Marsa i Neptuna donosi sanjara, čije je oružje da misao koju sada skuje sprovede u delo u narednih par meseci, te stoga dobro treba paziti na izbore, odluke reči… Najviše na one koje sami sebi govorite.

Mera gde? U vožnji obavezno, češće pauze. Mera u psihoanalizi – postojećih i nepostojećih događaja, mera u dokazivanju svesti neosvešćenima. Prevelik je utrošak energije bez efekata, a za to vreme pametnije je preusmeri­ti tu istu energiju i iskoristiti je na nove sadnice. Sadnice bilo koje vrste, one zemljane, kao i pos­lovne i mnoge druge. Ovo je vreme kada će mno­ga nekadašnja gradska deca gledati oglase baš za kuću, kuću na selu, svoje parče raja ili ople­meniti baštu. Ako ne baštu, onda makar terasu, a do tad su to godinama odlagali. Vreme Praštanja sa velikim “P“. Buđenje nije sada nije za svakoga i to je u redu, pustimo nesigurne da polako izvire iz dubine mišje rupe, pećine ili svoje duše. Hajde da ovaj Uran u Biku bude taj koji neće biti simbol bajke u kojoj se strahuje od buđenja velikog diva i zemljotresa prouzrokovanih njegovim hodom (i sami smo svedoci nekih jačih potresa) ili bajke “Ne diraj lava dok spava“. Hajde da ga preokrene­mo i pružimo ruku onome ko je srdit i ponosan, hajde da jači pokaže snagu kroz oprost, istov­remeno i poštovanje sebe, jer i to ja se merom, sećate se, pričala sam, da bi prešli na sledeći nivo igrice.

Neka to bude šmekerski kao što to radi kroz in­telektualnu šalu Merkur u Bliznacima. Neka to bude vatreno i snažno. Oni koji se bave bioener­gijom – neka pokrenu element vatre. Od 13. maja parovi koji se mire znaju šta znači miriti se bez puno reči a sa dosta vatre, samo ne zaboravite – i vatra mora da se dozira.

Vreme kada treba sklopiti ugovore u glavi da bi u junu mogli da se potpisuju na papiru istinski. VELIKA planetarna podrška preduzetnicima, ma­lim\velikim proizvođačima, vreme kada se rađaju ideje, kada će nam na velika vrata doći neka nova holistička metoda koja se može koristiti u radu sa odraslima, ali i decom, u vrtićima sa Monteso­ri programom, takođe i na timskim okupljanjima kolega u firmi. Vreme kada treba ići na jahanje, naročito ako vas duša tako zove, kada treba znati u igri i zastati! Tako što se ima poverenje u part­nera, a ovde je partner kosmos ceo, planetarni sistem, i iz tog razloga sa verom pustiti sudbinu da radi za naše najviše dobro, iako neće tako sva­kom izgledati, pogotovo u noćima neposredno pred pun Mesec.

Oni koji rade sa rukama, kao i kreativne poslo­ve – neka se javljaju na seminare, takmičenja, festivale. Potrebno je da se napravi balans da se ne bi preorala zemlja (simbolika Bika) i previše. Hoću reći – neka svako radi svoj po­sao, onaj koji najbolje zna i najbolje što ume. Žena programer neka ne žuri u stan da skuva ručak, nego neka radi svoj posao da bi unapre­dila tehnološki život i posao možda baš onom kuvaru koji će tog podneva uslužiti nju i njenu porodicu. Opet dolazimo do mere u kvalitetno provedenom vremenu i mere u samokritičnosti i kritičnosti.

Otpuštamo sve zamerke jer to je dosadno i prevaziđeno. Ko nije spreman na taj korak neka se mudro nosi, napominjem – energija uvek nađe svoj put i daje novu šansu. Ne dajte se prevariti da je, ako gledamo školski, mesec maj pod „vladavinom“ Venere te donosi uvek sređen dom. Bašte da, ali ne i unutrašnjost doma i važno je naznačiti bez trkanja sa vre­menom radi postizanja lickanja i takvih stvari.

Kad pređemo na šesti nivo igrice gde nas čeka Saturn koji kaže: “U ovoj igri želim da mi po­kažeš koliko si jak, agilan, brz, otporan, koliko radiš vežbe. Radiš li ih mozgom?“ U suprotnom – više posla za oblasti koje se bave fizikalnom medicinom i sličnim granama.

Gore navedoh oprez u vožnji koja se, da budem decidna, odnosi najviše na drumski saobraćaj, a za one koji idu na daleke destinacije ili avio­nom i na dugoočekivane akcije ronjenja, poru­ka je – samo napred i donesite najlepše foto­grafije ikada.

Da zaokružim, biće ovo jedan šarenolik maj u livadi punoj cveća. I onog mirišljavog, i onog koje malo bocka, ali nas itekako nauči gde je granica. Biće istraživanja, kao i pustih livada koje zovu na inspiraciju, preokret, poziv “šta li će ovde da nikne“? Možda neki restoran ili obrazovni centar gde se uči kroz igru ili možda sve to zajedno, a naročito u paketu sa tehnika­ma disanja.

Balansiranje, sredina između lenjosti i pre­forsiranja. Ako preteramo, bićemo smešni i izgledaćemo ljudima sa strane kao da smo u kadru filma u kome uporno držimo kišobran iako je kiša odavno prestala da pada.

Odmarajte! Odmarajte noću – KAD JE VREME ZA ODMOR, A NE TOKOM DANA, trebaće sna­ge i energije za ovaj brzi jun koji dolazi. Sve će biti brza brzina, zdrava konkurencija, jurnjava, takmičenje, kašnjenje…