in

MAJSKO SUNCE

PIŠE: JELENA MILORADIĆ

Pojavi se osećaj naizgled neočekivano, na kratko me prekine u dnevnoj rutini, na kratko me i zbuni, ali brzo prepoznam starog dobrog poznanika, setim se energije koju sa sobom nosi, pa ga čvrsto zagrlim znajući da je on vesnik energetske promene koju smo se svi nekada davno dogovorili da nazovemo proleće. Kakav je to osećaj koji u sebi nosi polet, želju, lakoću, potrebu za inovacijom i stvaranjem, potrebu za novim rađanjem. Kakva mala radost maj zaista jeste!

Kroz april se često osećamo kao da sa nestrpljenjem pravimo korak u novo i nepoznato, ako ni zbog čega drugog onda zato što smo spremni. Aprilska energija je puna i potentna, hrabra i brza u isto vreme, jer drugačije ne može biti kada nas greje i hrani Sunce koje se nalazi u sazvežđu Ovna. Nikako ne čudi što takvoj energiji sledi period rasta, zadovoljstva i procvata kakvu sa sobom nosi maj. Majsko sunce u Biku smiri aprilsko treperenje, golu stvaralačku ovnovsko marsovsku energiju, pretvarajući je u čist hedonizam, užitak u zemaljskim stvarima.

Objektivno zaključujući, tema maja upravo zbog Sunca u Biku i jeste čulno uživanje u zemaljskim lepotama. Priznaću vam da dok pišem ovaj test zamišljam idealnu majsku noć. Zamišljam veliku kamenu terasu sa puno tek procvalog zelenila, otvoreno zvezdano nebo, veliki drveni sto za kojim sede prijatelji, prepričavaju anegdote i smeju se glasno, iz srca, uz ukus domaćeg vina i sira. Preko stolica su prebačeni mali ogrtači jer ume majski večernji vetrić da bude svež, no niko za to ne mari, ne smeta, čak i prija.

Maj 2021. godine ima još nekoliko astrološki značajnih momentuma pored već pomenutog Sunca u Biku. Venera, koja vlada sazvežđem Bika, u prvoj dekadi maja boraviće upravo u sazvežđu Bika, dok će Mars boraviti u sazvežđu Raka. Energije Bika i Raka su komplementarne energije, Venera u Biku je čulna, voli da bude rasterećena, sigurna i zadovoljna, dok je Mars u Raku usmeren na ulaganje energije u dom, šta god pojam doma za različite ljude predstavljao. Mars u tranzitu kroz sazvežđe Raka knjiški posmatrano nije idealna pozicija jer zamislite samo kako može frustrirajuće da bude za jednog ratnika (Mars) kada se zatekne u kuhinji, praveći obroke, čineći kuću domom (Rak/Mesec). Međutim, kada se u obzir uzme da će tranzit Marsa kroz sazvežđe Raka pravi pozitivne aspekate sa nekoliko planeta pored već pomenute Venere, možemo zaključiti da će biti pravo uživanje usmeravanje energije upravo u postavljanje tople porodične atmosfere kako bi se Venera osećala zadovoljno, kako joj i dolikuje.

Upravo iz tih razloga, prvu dekadu maja vidim kao idealno vreme da svi na kratko zastanemo, udahnemo duboko prolećni vazduh i dopustimo sebi komfor da uživamo uživanja radi. Neki među nama će kupiti nekretninu ili već postojeću renovirati baš po svom ukusu. U drugoj i trećoj dekadi maja, Venera će preći u sazvežđe Blizanaca i tada se opšta energija menja, želećemo da se socijalizujemo, čujemo nove priče, upustimo se u nove avanture, steknemo brza, a slatka iskustva poput odlaska na kratko putovanje zabave radi. No, Venera u Blizancima je i odličan marketing strateg i sjajan prodavac, te oni među nama koji se bave poslovima u domenu tih kategorija mogu da se raduju naletu novih ideja, informacija, ali i lakoći pri komunikaciji sa okruženjem.

Jupiter, planeta koja donosi benefite, prosperitet, znanje i mudrost će u toku meseca maja napraviti neuobičajen korak ili bolje da kažem iskorak. Elem, Jupiter provede oko dvanaest meseci u tranzitu kroz jedno sazvezđe, krećući se i direktno i retrogradno, ali u okviru jednog sazvežđa. U decembru protekle godine je ušao u sazvezđe Vodolije, očekivano bi bilo da do decembra tekuće godine tu i ostane. Međutim, ove godine Jupiter će sredinom maja ući u sazvežđe Riba i provesti tu skoro dva meseca da bi se u julu vratio u Vodoliju i nastavio tu svoj boravak do kraja godine. Kako ne postoji nikakvo logično objašnjenje za ovo neuobičajeno kretanje Jupitera, meni je zanimljivo da zaključim da nam univerzum daje dva meseca da stanemo i osvrnemo se na teme spiritualnosti, spokoja i mira.

Zašto baš sada? Jupiterov tranzit širi, naglašava i uvećava potencijale sazvežđa u kojem boravi, slozićemo se da vodolijski princip nije mir i harmonija već brzina, britkost, dosetljivost i nestrpljnje što može da bude vrlo pozitivno za naše individualne živote jer u pitanju je podstičuća energija, ali u isto vreme ona može biti i iscrpljujuća jer energija Vodolije je energija elektriciteta što se na nervni sistem odražava povećanom napetošću. Iz tog razloga, nakon turbo brzine kretenja Jupitera kroz sazvezđe Vodolije kojoj svedočimo sve do polovine maja, vreme je da stanemo na kratko i uzmemo predah od dva meseca kako bismo napunili baterije i spremni dočekali povratak Jupitera u Vodoliju koji će se desiti u julu.

Šta možemo da očekujemo od nas samih od sredine maja kada Jupiter uplovi u sazvežđe Riba? Ja bih nas sve kolektivno uputila da postavimo sebi pitanje: kada žurimo ka nekakvom cilju i kada nam je sav fokus na njemu, dok se nosimo dobro i sa pritiskom i sa stresom jesmo li u dobroj vezi sa našim unutrašnjim bićem? Gde je i kako se oseća onaj deo nas koji je spiritualan, intuitivan, kome treba tišina kako bi spoznao mir? Upravo je period od polovine maja vreme kada možemo i trebamo da priuštimo sebi osvrt ka unutrašnjem biću, pronalazeći tu nit vere, spiritualnosti koja treba da nas ispuni osećanjem opšte ljubavi i pokaže da sva iskustva koja prolazimo imaju svoju višu svrhu koja se ogleda u sazrevanju, sazrevanju koje nikada nije do kraja dostignuto i završeno, već uvek ima prostora za progres. Naposletku, da bismo bili na dobrom putu ka uspehu i zadovoljstvu, moramo da rastemo i blistamo spolja i iznutra, a maj nam daje mogućnost da ta dva elementa izbalansiramo.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ASTROLOGY GUIDE FOR MAY

LJUBAV