in

SRCE – IMPULS ŽIVOTA

PIŠE: ANIMA MUNDI
INTERVJU: KSENIJA LEA RONAI

FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

KSENIJA LEA RONAI, SPIRITUALNA UMETNICA, INSTRUKTORKA JOGE I MEDITACIJE, PRAKTIČARKA ZEN BUDIZMA, ČUVAR NARODNE TRADICIJE. ONA SVOJIM PRIMEROM JASNO ISTIČE IDEJU KAKO JE LJUBAV JEDINI ISCELJUJUĆI LEK, A SRCE CENTAR UNIVERZUMA, NARODA, ČOVEKA.

SVAKOG 25. DECEMBRA KSENIJA LEA RONAI PREDSTAVI SE SVOJIM UMETNIČKIM IZRAZOM – MATRICAMA SRCA, VEZOVIMA, LEPOTOM SVOJE DUŠE, A 2018. GODINE POSLALA JE „POZDRAV IZ BEOGRADA“ – TO JE NAZIV NJENE IZLOŽBE U GALERIJI NEW MOMENT.

U OKVIRU IZLOŽBE „GREETINGS FROM BELGRADE“ PREDSTAVILA SI 109 IZVEZENIH SRCA. KOLIKO DUGO SI SPREMALA IZLOŽBU? I KAKO IZGLEDA NJEN DALJI ŽIVOT? GDE ĆE TA IZVEZENA SRCA DA KUCAJU?

Imam osećaj da sam ovu izložbu planirala i spremala ceo život. Šest meseci je bilo potrebno da se srca ručno izvezu.

Volela bih da ručni rad energizuje i krasi prostore. Galerija New Moment, sa kojom sarađujem, ima dobre ideje. Raduje me da izložba “Pozdrav iz Beograda” putuje, da se proda i da nastavi da vibrira svoju suštinu.

ZAŠTO „POZDRAV IZ BEOGRADA“?

Ime izložbe „Pozdrav iz Beograda“ je zbog jednostavnosti i suštine koju donosi srce, a koje se repetitivno ponavlja u beskonačnom broju. Prošla sam dug period tokom kog sam otkrivala svoj povratak u srce, ustajala, padala i ponovo ustala, da bih kao osoba i umetnik uspela da izrazim ono u šta svim postojanjem verujem – da je Srce i njegova lepota centar tela i univerzuma. Moja država je od mog ranog detinjstva u raznim sukobima, ceo moj život su više nemiri, nego harmonija. Razvili smo instinkte za preživljavanje, ali smo se isto tako i umorili. Mudrost i Ljubav su dobar tim, koji zajedno kreiraju svesnu emociju i jasnu estetiku.

Želim ljubav i radost sebi, svojoj porodici, svojoj zemlji. Osećam da je ljubav naš lični i kolektivni lek. Srca koja dolaze iz narodne tradicije su njeni simboli. Znam da je dobro, znam da je posle svega – Ljubav! Pozdrav mog Srca je Pozdrav iz Beograda!

ZAŠTO VEZ ZA ŽENU U 21. VEKU? GDE SI SE PREPOZNALA U TOME?

Ručni rad povezujem sa našim pretkinjama i nesputanim prenosom mudrih informacija iz narodne tradicije. Ovi motivi dolaze iz tradicije slovenskog naroda. Ručni rad je direktan prenos, velika, živa reka nasleđa naših dubokih korena. Tu su utkane sve mudre informacije, želje, ljubav, blagoslovi i poruke koje slave život, prirodu, porod, porodicu, zdravlje, radost, kreativnost… Ručni rad i tradicija se rukama i bez reči prenosi kroz generacije. Nije sklon manipulaciji, ličnim interesima i promeni. Narodni motivi su najčešće cveće, voće, biljke, životinje, visoko vibrirajuće šare… isto tako simboli kao što su Sunce, Mesec, srce, prirodni elementi… Ovo su sve informacije, beskonačna energija unikatnih radova. Srca koja se ponavljaju je nešto što svako lično može da doživi. Zahvalna sam što sam kreirala ovaj rad i što su ga žene iz narodne tradicije izvezle za nas. Kao što nam poručuju Bitlsi: “All we need is love.”

VEZA IZMEĐU TRADICIJE I SAVREMENE UMETNOSTI.

Savremena umetnost precizno oslikava trenutno stanje i potrebe društva. Posmatrajući sebe i druge, osećam potrebu za povratkom izvoru u njegovoj prirodnoj jednostavnosti. Nisam nostalgična. Veoma cenim sadašnje vreme i sve prednosti ovog trenutka, ali isto tako imam potrebu da ukažem i podsetim na put koji je pređen da bismo bili gde smo upravo sada. U ličnom i kolektivnom progresu je bitno da ne zaboravim sebe, svoje korene, životno slavlje, ljubav. Da bismo živeli pun potencijal novog, verujem da je staro potrebno oplemeniti i oživljavati, a ne potisnuti i zaboraviti. U spajanju starog i novog živi velika energija, lična i kolektivna.

ŠTA JE SRCE ZA TEBE?

Srce je prvi crtež koji sam nacrtala. Devojčice često crtaju srca i ukrašavaju dugu cvećem i nije slučajno što mu kolektivno dajemo toliki značaj. Srce je simbol koji je rasprostranjen po čitavoj planeti. I bez jezika, religija, rasa, socijalnog i političkog opredeljenja, srce predstavlja svima nama isto. Srce je zvuk koje dete prvo čuje u stomaku. Srce je impuls samog života.

TI SI OSOBA KOJA SA LAKOĆOM EMITUJE RADOST I ZAHVALNOST. DA LI JE TO UVEK BILO TAKO?

Do tog osećanja sam dolazila u raznim fazama. Zahvalnost, radost i ljubav sam najintenzivnije osetila kao dete. Međutim, kada to više nisam tako osećala, bile su mi potrebne godine da se ljubavi, zahvalnosti i njenoj suštini, vratim. Na tom putu povratka sebi, pomogla mi je ljubav, koja se manifestovala kroz ljude koje volim, čujem, kroz umetnost, dobrotu, slučajne susrete, učitelje, duhovne prakse i decu.

KOLIKO ŽENA MORA IZNUTRA DA BUDE ZADOVOLJNA I SREĆNA KAKO BI MOGLA DA INDIREKTNO OSVAJA SVOJOM SPONTANOŠĆU, AUTENTIČNOŠĆU I UNUTRAŠNJOM LEPOTOM?

Poenta je da žena ne mora više da se trudi. Dovoljno je da diše i bude svesna da je žena.

ŠTA TI JE U ŽIVOTU DONELA TVOJA NESPUTANA PRIRODA ŽIVOTA I STVARANJA?

Vredne darove. Donela mi je iskustvo, radost i povratak svojoj priodi, veliku hrabrost da se zaustavim i iskažem kako se osećam i kako mislim.

KADA BI TREBALA NEŠTO DA PROMENIŠ, ŠTA BI TO BILO?

Bila bih još nežnija i suptilnija prema sebi i svom telu.

U KOM RITMU KUCA TVOJE SRCE?

Moje srce kuca u ritmu zajedništva, poštujući individualnost. „Pozdrav iz Beograda” je ručni rad koji se sastoji od velikog broja srca. Veliki tim, hor, grupa, poredak, splet srca, a svako je unikatno, jedinstveno. Na prvi pogled, sve izgleda identično, međutim svako od 109 srca ima svoju posebnost.

TEMA FEBRUARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „SVA LICA LJUBAVI“. LJUBAV JE ZA TEBE…?

Ljubav za mene je sve. Ljubav ima milion ruku i šta želimo da primimo od nje, ona će nam dodati, a kako ćemo je doživeti je naš način, naša slobodna volja i slobodan prevod. Srce je kruna ljubavi, koju bih stavila na svačiju glavu. Kada smo u ljubavi i kada je ona u nama, bolji smo ljudi sebi i drugima. Da li se sećate one divne pesme “Love is in the air”? Slobodno je dišimo, želim nam to svima.

ŠTA MISLITE?

CELI SVET

HYALURON