in

SKRIVENE MOĆI NAJSKUPLJIH ETERIČNIH ULJA

PIŠE: IVANA JELISAVČIĆ, AROMATERAPEUT

ETERIČNA ULJA SU SMJESA LAKO HLAPIVIH AKTIVNIH KEMIJSKIH SPOJEVA, UGLAVNOM DOBIVENIH IZ BILJAKA DESTILACIJOM, A NJI­HOVO DJELOVANJE OVISI O KOMBINACIJI RAZLIČITIH SPOJEVA U NJIMA. NA SAMU KVA­LITETU ETERIČNOG ULJA UTJEČE PUNO FAK­TORA: TLO NA KOJEMU RASTE, NAČIN UZGOJA SAME BILJKE IZ KOJE SE ETERIČNO ULJE DO­BIJA, NAČIN BERBE BILJKE…

Kompozicija parfema se sastoji od 3 note:

  1. Visoka gornja nota

– ona koja se osjeti čim se miris rasprši po koži, ona budi svu našu pažnju (eterično ulje bergamota, limuna, naranče, mandarine…)

  1. Srednja nota

– ona nota koja parfemu daje toplinu (eterična ulja nerolija, lavanda, ruža, đumbira, ylang ylanga…)

  1. Bazna nota

– ona nota koja usporava dvije prethodne note i produljuje vremenski period „mirisanja“ parfe­ma (eterično ulje jasmina, sandala, pačulija…)

Pri samoj izradi parfema, treba poznavati in­tenzitet mirisa eteričnih ulja, paziti na njihovu fototoksičnost i obavezno se posavjetovati sa vašim aromaterapeutom prije same pripreme i odabira. Parfemi mirišu različito na različitim osobama, jer se on miješa sa kemijom u našem tijelu.

Za izradu parfema „Alkemičar“ potrebno vam je:

– tamna staklena bočica zapremine 20 ml
– 10 ml jojobe koja je izvrstan nosioc i fiksator
– 2 kapi mimoze, apsolut
– 4 kapi eteričnog ulja nerolija
– 4 kapi eteričnog ulja lavande
– 3 kapi eteričnog ulja cedra

FOTO: PIXABAY.COM
  1. Eterično ulje ylang ylanga

Cananga odorata

Eterično ulje koje se dobiva parnom destilaci­jom iz cvjetova tropskog drveta iz porodice An­nonaceae, koje se uzgaja na samo par otoka u Indijskom oceanu.

Na Filipinima su ljudi močili mirisne cvjetove u kokosovo ulje i time mazali kosu i tijelo. Miris ylang ylanga je intenzivno slatkast. Postupak ekstrakcije se obavlja u nekoliko frakcija, tako da se ona „super extra“, uglavnom koristi kod izrade parfema.

Eterično ulje ylang ylanga se najčešće koristi kod depresije i bezvoljnosti, panike i seksualnih problema – njegova opuštajuća svojstva st­varaju poticajno ozračje… snizuju krvni tlak, smiruju lupanje srca, tahikardiju, relaksiraju, te smiruju strah i ljutnju.

Effects on spirit:

Brings peace to the troubled spirit!

Kada ste bezvoljni: Nakapajte jednu kap eteričnog ulja na ključnu kost, protrljati i miri­sati.

Nedostatak seksualnog zanimanja: U 2-3 žlice baznog ulja kapnite 5 kapi eteričnog ulja ylang ylanga i lagano masirajte svog partnera (cijelo tijelo).

Zagrijte mješavinu prije masaže i uživajte!

  1. Eterično ulje ruže

Rosa damascena, Rosa centifolia

Kleopatra je spavala na jastucima od ružinih latica, od njih je radila kozmetiku i parfeme, a nekoć su ruže označavale povjerenje, pa su se vješale iznad stola za kojim su se održavali ra­zličiti razgovori. To je bio znak da će sve izgov­oreno biti u velikoj tajnosti.

Najpoznatija svjetska lokacija uzgoja ruže i proizvodnje eteričnog ulja je bugarska pokraji­na Kazanlik još od 17. stoljeća.

Eterično ulje se dobiva parnom destilacijom svježih cvjetova, spada u grupu najskupljih eteričnih ulja, jer se ono radi od cvjetova koji se beru rano ujutro i moraju se iskoristiti u sli­jedeća 24 sata, pa zbog same izrade i količine cvjetova postiže visoku cijenu na tržištu. Cv­jetovi se ručno beru (4 tone cvetova je potrebno za 1 kg eteričnog ulja), a poslije toga slijedi ek­strakcija otapalima, iz koje izlazi apsolutno čis­ta tvar krute konzistencije voštanog izgleda pri sobnoj temperaturi. Ekstrakcijom te krute tvari dobiva se eterično ulje, koje se naziva „Otto“ (bugarska ruža).

S obzirom na zemlju porijekla, miris eteričnog ulja je različit. Bugarska i Turska imaju miris na geranij, dok ruža iz Maroka miriše kao sama ruža.

U aromaterapiji se najčešće koristi vrsta Rosa domascena, a u komercijalne svrhe češće se koristi Rosa centifolia.

Eterično ulje ima antibakterijsko i antidepresiv­no djelovanje, balansira hormonalne promjene kod žena, pomaže u menopauzi kod promjena raspoloženja, kod crvene i suhe kože i sman­jenja kapilara na obrazima.

Smanjuje osjećaj tuge prilikom gubitka drage osobe, riješava ljubomoru, ljutnju i izdano pov­jerenje.

Effects on spirit:

Particularly beneficial for a closed heart en­couraging love and compassion!

Serum za njegu suhe i crvene kože lica sa an­ti-age efektom:

  • jušna žlica baznog ulja ploda divlje ruže
  • jušna žlica baznog ulja jojobe
  • 4 kapi eteričnog ulja ruže

 

Nalijete u tamnu bočicu sa kapaljkom i dobro promućkajte.

Serum nanesite ujutro i na veče, obavezno na vlažno lice.

  1. Eterično ulje jasmina

Jasminum sambac

U Kini se cvjetovi jasmina mešaju sa zelenim čajem, te se na taj način dobije probavni stim­ulans, a ujedno se pomaže pri uklanjanju lošeg zadaha iz usta.

U Indiji se ulje jasmina miješa sa sandalovinom, te se korist kao pomoć pri meditaciji.

Eterično ulje jasmina se češće koristi kod izrade parfema, nego u aromakozmetici, a u aromaterapiji se koristi kod liječenja duševnih i emocionalnih problema, čak i kod seksualnih poteškoća.

Effects on spirit:

It brings understanding to the conscious mind, desires and wishes of the heart to light!

Kada ste bezvoljni: Nosite oko vrata aromao­grlicu, u koju ćete kapnuti dvije kapi jasmina, te je pomirišite svaki puta kada osjećate bez­voljnost. Ono će u trenutku pokrenuti osjećaj zadovoljstva.

Kupka sa partnerom: Prije ulaska u kupku, 3 kapi jasmina kapnite u jednu jušnu žlicu ba­znog ulja. Utrljajte takvu mješavinu sebi i part­neru na gornji dio prsa, ugasite svijetlo, upalite svijeće i prepustite se užitku.

  1. Eterično ulje sandala

Santalum album

Eterično ulje sandala spada među najskuplja eterična ulja, jer se radi od drveta koje je parazit i sporo raste, te mu je potrebno 30 godina da bi postalo zrelo za proizvodnju eteričnog ulja.

Njegov slatko balzamičan miris se koristi već tisućama godina u indijskoj kulturi i religiji, ayurvedskoj medicini, a u parfumskoj industriji je već dugo cijenjeni fiksator.

U aromaterapiji se koristi kod proširenih vena, umornih i otečenih nogu, hemeroida, umora, srčane insuficijencije.

Izvrsno ulje za njegu suhe, nadražene, upaljene, osute i ispucale kože.

Tradicionalno se povezuje sa muškom energi­jom, pa se koristi kao afrodizijak za muškarce.

Effects on spirit:

Allowing a person to relax into a peaceful state, let go of their own mind/ego!

Njega kože: U baznu kremu dodajte 5 kapi eteričnog ulja sandala i dobit ćete umirujuću kremu za svakodnevnu upotrebu.

Ova navedena eterična ulja su samo neka od onih najskupljih i uglavnom ih koristimo za iz­radu 100% prirodnih parfema, to je parfem po našoj mjeri i mirisnim preferencijama.

FOTO: PIXABAY.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

STVARNOST KROZ MINIJATURE

ZOVEM SE PO CVETU MARGARETA