LJUBIČASTA JE U TRENDU

PIŠE: JASMINA KOVARBAŠIĆ
FOTO: IZ PRIVATNE ARHIVE

San letnje noći u kulinarskom svetu nosi divnu ljubičastu boju i umirujući miris lavande.

Lavanda (lavandula) je rod cvetajućih biljki iz nanine porodice.

Naziv “lavanda” potiče od latinske reči “lavare” što znači – kupati se, pa je sama njena primena u kozmetičkim preparatima bila očekivana.

Lavanda se nekada uzgajala samo u primorskim i južnim krajevima, ali se danas sve više uzgaja i u kontinentalnim predelima. Sve češće možemo videti plantaže ovog divnog ljubičastog cveta i kod nas.

Uglavnom se uzgaja zbog proizvodnje eteričnog ulja koje ima antiseptička i antiinflamatorna svojstva. Može se koristiti i kao prirodni repelant protiv komaraca.

Eterična ulja lavande se koriste kao mirisi za kupke, kreme, sapune, parfeme.

Lavandino ulje se takođe izučava zbog njegove moguće primene u olakšavanju anksioznosti i poremećaja sna, pa ako imate problem sa navedenim počnite da istražujete više o tome.

U bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane možete pronaći “jestivu lavandu”, to je ona lavanda koja se koristi za pripremu čaja.

Nije sva lavanda jestiva kao ni svi delovi biljke – konzumiraju se samo cvetovi, pa ukoliko imate lavandu u svom dvorištu bolje proverite sa stručnim licem ili je kupite u prodavnici.

Mene je miris lavande oduvek opuštao.

Kada sam saznala da je mogu koristiti u kolačima i torti, mojoj sreći nije bilo kraja.

Kod lavande vam važi ono zlatno pravilo – “i malo je mnogo”.

Za jednu celu tortu potrebna vam je samo jedna kašičica lavande. U suprotnom, dobićete gorkast ukus kakav lavanda inače ostavlja kada se koristi u većoj količini.

Možete je koristiti u mnogim keksićima, kolačima, čiz kejkovima i tortama. Divna je za dekoraciju, ali miris i ta dodatna aroma koju ostavlja u desertima je zaista jedinstvena i neuporediva.

Uzmite npr. svoj omiljeni kolač, tortu, mafin, keks i zapitajte se kakvog bi ukusa bio da umesto jednog sastojka dodate kašičicu lavande. Ili ne morate ništa izbacivati, samo je dodajte. Za početak krenite sa pola kašičice.

Meni se lavanda pokazala savršenom za sve kombinacije sa borovnicom, aronijom, kokosom, za sve „vanilaste kombinacije” mafina i keksića i naravno za sve „limun kombinacije”.

Na mom Instagram profilu možete videti kao čiz tortu u dve kombinacije – sa borovnicom i sa kokosom, ima je u keksićima i još po nekom desertu.

Ovde delim recepte za svoju čuvenu čiz tortu od lavande i keksiće sa lavandom.

TORTA OD LAVANDE I BOROVNICE

Potrebno vam je:

Za koricu

250 g mlevenog keksa
150 g pečenih mlevenih lešnika
100 g istopljenog maslaca
5 kašika kokosovog šećera
7-8 kašika limunovog soka

Po potrebi dodati 2-3 kašike kokosovog mleka (ili običnog po izboru)

Za krem/fil

300 g zamrznutih borovnica
1 puna kašičica jestive lavande
3 kašike kokosovog šećera
350 g krem sira (maskarpone, sitan sir neslani…)
3 kašike kisele pavlake
200 ml slatke pavlake
100 g kokosovog šećera
1 kašičica arome vanile
1 kesica želatina (ili agar agar prah)

Priprema:

Sastojke za koricu dobro izmešajte, pa utisnite preko pek papira u kalup prečnika 24 cm.

Odložite u frižider dok pripremate fil.

Borovnice stavite u šerpicu sa 50-100 ml vode, dodajte 3 kašike smeđeg šećera i punu kašičicu lavande. Kuvajte na umerenoj vatri dok ne dobijete smesu poput gušćeg sirupa. Izblendirajte štapnim mikserom (možete da ostavite sa komadićima borovnice ukoliko vam ne smeta).

Ostavite po strani da se ohladi.

Razmutite želatin sa 4-5 kašika vode. Kada nabubri stavite u mikrotalasnu na 15-20 sekundi, pa vruć izlijte u smesu od borovnice i lavande i ugrejte na još par sekundi.

U dublju posudu umutite sir, kiselu pavlaku, šećer i aromu vanile.

Slatku pavlaku umutite posebno, pa sjedinite sa ovom smesom.

Par kašika krema prebacite u smesu sa borovnicom, lavandom i želatinom. Dobro izmešajte, pa sve zajedno varjačom dobro sjedinite sa ostalim kremom.

Prebacite krem preko korice i odložite u frižider na par sati pre serviranja.

Dobićete preukusnu, mirisnu, neodoljivu, nestvarno ljubičastu čiz torticu koja će biti pravo uživanje za sva vaša čula.

LAVANDA KEKSIĆI

Potrebno vam je:

1 jaje
80 g smeđeg šećera
prstohvat soli
1 kašičica arome vanile
1/2 kašičice kurkume
125 g istopljenog maslaca
1 korica narendanog limuna
3 kašičice soka od limuna
1 kašičica jestive lavande
100 g pirinčanog brašna
50 g ovsenog (ili speltinog) integralnog brašna
100 g pšeničnog brašna (T 400)
1 kašičica praška za pecivo

Umutite jaje sa šećerom, vanilom i kurkumom, pa postepeno dodajte ostale sastojke (sem lavande).

Dobićete meko i lepljivo testo.

Rukama umesite, oblikujte loptice i ređajte u pleh preko pek papira. Svaku lopticu malo pritisnite da napravite oblik keksića.

Preko keksića dodajte lavandu i lagano utapkajte prstima.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12 minuta.

Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade (ne pokrivati).