in

ENERGIJA PRIRODE U NAŠEM TELU

PIŠE: TANJA ČOPA, dipl. kozmetičar i stručni konsultant za prirodnu negu kože

PHOTO: PIXABAY.COM

Proleće je doba godine kada se priroda budi, pa tako i naša koža odbacuje odumrle ćelije kako bi se obnovila, povratila sjaj, izgledala sveže i negovano. Prelazni periodi između godišnjih doba, vreme su kada je koži potrebno da nadoknadi izgubljene tečnosti, vitamine i minerale. Zato je nega koju ćemo joj pružiti posebno važna radi njenog oporavka. Rešenje leži u prirodnoj kozmetici koja se bazira na visokokvalitetnim biljnim i etarskim uljima, bez konzervansa, veštačkih boja i mirisa.

Biljna ulja imaju mnogostranu lekovitost i od davnina su u službi lepote, ali malo ko zna da mogu ukloniti bore oko očiju, hidrirati kožu, ukloniti fleke i ožiljke, izlečiti ekcem, suzbiti širenje infekcije i isceliti rane. U čemu je tajna? U činjenici da biljna ulja prolaze kroz slojeve kože, neguju je i hrane. Sastojci iz prirodne kozmetike slični su lipidima kože, ona ih prepoznaje i ugrađuje u svoje ćelije, što nije slučaj sa raznim oblicima naftnih derivata koje sadrže mnoge druge kreme. Veoma je važno da znamo čime negujemo svoju kožu i kožu svoje dece. Priroda nam daje sve što nam je potrebno da budemo zdravi, lepi i negovani. Danas postoje razni “prirodni” kozmetički preparati, a kako prepoznati prave? Prirodna kozmetika se pravi isključivo od sirovina organskog uzgoja, ili od čistog samoniklog bilja čije je poreklo kontrolisano. Proces proizvodnje se izvodi tako da očuva sva lekovita svojstva izvornog biljnog materijala. Prirodna kozmetika ne sme da sadrži konzervanse (parabene), veštačke boje i mirise, naftne derivate, pesticide… Ne testira se na životinjama. S obzirom da je koža najveći ljudski organ sa više važnih funkcija za ceo organizam, vrlo je bitno na koji način podstičemo njen prirodni način funkcionisanja. Sve što nanesemo na kožu, ona veoma brzo apsorbuje u krvotok. Supstance koje su dospele u krvotok odlaze do svake naše ćelije, i direktno utiče na celokupno zdravlje organizma, i zato važi zdravorazumsko pravilo da na kožu treba da stavimo samo ono što smemo i da pojedemo. Prirodna kozmetika ne stvara zavisnost kože kao pojedine sintetičke kreme, koje razvijaju prirodnu rezistentnost kože na hemijske sastojke. U izradi prirodne kozmetike koriste se razna biljna ulja iz ekološki čistih područja (nevenovo, bademovo, maslinovo, jojobino, kokosovo, shea maslac…). Biljna ulja su bogata vitaminima, nezasićenim masnim kiselinama, mineralima, proteinima, koje koža brzo prepoznaje i lako upija. Etarska ulja su smeša različitih jedinjenja i masnih kiselina. Brojnim naučnim istraživanjima je potvrđeno da imaju antiseptičko i antibakterijsko dejstvo. Danas postoji oko 40 različitih etarskih ulja koja se koriste i svako ima specifična lekovita svojstva. Pored toga, energija i magična moć biljaka će stimulisati i aktivirati ćelije kože, ubrzati regeneraciju, i na taj način podmladiti kožu.

U drevnim vremenima ljudi su usmeravali sve svoje snage kako bi razumeli prirodu, ljudski karakter, dušu. Ostvarivali su kontakt sa energijama biljaka i upotrebljavali ih kao pomoć za svoj život. U tom smislu, prirodna kozmetika nas povezuje sa sobom na najsuptilniji način, i približava nam iskonski osećaj harmonije duše i tela. Energija prirode i miris lekovitog bilja čini da zračimo autentičnom lepotom.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

HOPE, FAITH, LOVE

BELGRADE: EXPLORING YOUR OWN CITY