in

ZOVEM SE PO CVETU MARGARETA

PIŠE: MARGARETA ŽIVKOVIĆ
FOTOGRAFIJE: MEGINE ŠARENE PERLICE

Zovem se Margareta, a to je ime jednog cveta ako niste znali. Možda me je majka po rođenju odredila za buduće zanimanje.

Izradom nakita bavim se pet godina. Pošto vo­lim drugačije i originalnije stvari, i sve oko mene mora da ima neki smisao, onda je i sam nakit trebao da bude na moj, drugačiji način. U poč­etku, akutuelan je bio klasičan nakit, poludrago kamenje, staklene perle, žica, kristali… smola dolazi dve godine kasnije.

Ovo je bio samo hobi (jer sam oduvek naginjala ka kreativnosti, i večito sam nešto seckala, lepi­la, crtala…) da bih kasnije, prilikom jedne večere u januaru, odlučila da će to biti moj posao. Odvažila sam se, iako je većina skeptično gle­dala na moju ideju (kakav sad nakit kao posao, daj nešto realno). Ali opet, neke stvari ne možete uraditi bez podrške, makar i moralne. Suprug je od samog starta moja podrška, kao i četvoro­godišnja ćerka Iva, koja mi rado pomaže u berbi cveća i skupljanju lišća.

I onda počinje sasvim drugačija priča, ono što sam oduvek volela, a to je priroda.

Majka Priroda… od malena sam bila okružena cvećem… ležala sam kao devojčica u polju ka­milice i posmatrala oblake… i razmišljala kako bih mogla da sačuvam jedan mali cvet kad nam godišnje doba to ne dozvoljava… i tako traga­jući za nečim drugačijim, pronašla sam smolu, savršen način da zarobite jedan maslačak.

Kada sam detaljno ispitala čitav postupak i pro­ces rada sa smolom, na redu je bio i moj prvi pro­jekat – daću vam mali nagoveštaj, ona se meša u svaku čorbu. Biljka s kojom najčešće radim je divlja šargarepa, ona se provlači kroz skoro sve radove. Naravno, da ne zaboravim lekoviti neven, majčinu dušicu, mirisnu ružu, mističnu paprat, mahovinu, šišarke… mogla bih do sutra da nabrajam. I ne samo cveće, vi možete prak­tično sve zarobiti u vremenu, sećam se gospođe koja me je pitala da li mogu i dečji zubi. Nas­mejala sam se, zanimljiv predlog, ali da, mogu i zubi. Mnogo njih me je pitalo i za insekte, ali tu ideju odbijam. Ne mogu da ubijem vrednicu kao što je pčela.

Kada imate prirodu kao inspiraciju, to je prak­tično neiscrpni izvor, naravno tu i tamo dođe do kreativne blokade, onda se prepustim nekim drugim stvarima, čitanju dobre knjige, gledanju inspirativnog filma, odlasku u pozorište… sve može da vas inspiriše ako mu dopustite. Pros­tor u kom radim, atelje, to je samo moj prostor, i budući da sam noćobdija, tada ove kracije iz prirode i nastaju, kad je tišina, kad svi spavaju.

Svaki komad je napravljen s velikom ljubavlju i tako pažljivo upakovan da svaki kupac bude oduševljen kako izgleda ta mala, bela kuti­ja puna magije. Paketi putuju i u druge zemlje, Bosna, Hrvatska, Makedonija… Prodaju za sada vršim preko stranice Megine šarene perlice i na Instagramu @megzdeal.

Danas više od jedanaest hiljada ljudi prati moje rukotvorine iz prirode, znate da je to manji grad. Uz takvu povratnu reakciju, toliko pozitivne energije, shvatam da nisam pogrešila kada sam se onog hladnog januara usudila na ovakav ko­rak. Nazivaju me šumskom vilom, zadivljeni su, jako zainteresovani, to je samo deo komentara koje svakodnevno dobijam. I kako da ne budem srećna, kad se ostvario moj san, radim nešto što volim, a to je primećeno i prihvaćeno. Stvarno nema lepšeg osećaja od ovog, da nešto svojim rukama napravite, a drugi to prepoznaju i cene.

Zato je u moju baštu dobrodošao svako, avan­turisti, romantične duše, zaljubljenici u prirodu. Izvolite, prošetajte se.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SKRIVENE MOĆI NAJSKUPLJIH ETERIČNIH ULJA

DOK GOD SANJAMO…