NEGA LEPOTE JE LJUBAV PREMA SEBI

PIŠE: JASMINA PROTIĆ

Kada me je Mia Medaković pitala da li želim da napišem članak za RYL magazin, ja sam oduševljeno prihvatila. Tema: Smart-Mart- Art i sugestija – nešto iz moje oblasti zdravog holističkog načina nege lepote.

Priznajem da sam danima razmišljala odak­le da počnem i o čemu da pišem, jer toliko je toga… oblast je velika kao univerzum. A opet, malo nas shvata šta je holistički koncept nege lepote na zdrav i prirodan način.

Pa, hajde onda da pojasnim i objasnim kako ja na to gledam.

To je prirodna lepota koja počne da iz vas zrači kada prihvatite holistički i zdrav način života.

Naša koža odražava naš život. Kada se osećamo srećno, mi blistamo. Kada nam nije dobro, naša koža gubi sjaj.

Dakle, ako želite lepu kožu, morate imati zdravu kožu.

A to možete učiniti integrišući telo, um, duh i obnavljajući ravnotežu, što na kraju rezultira zdravijom blistavom kožom.

Iako je dostupno mnogo brzih rešenja kako bi vaša koža trenutno zablistala, efekti su samo privremeni.

Zato moj privatni i profesionalni pristup nezi le­pote uključuje aspekte aromaterapije, akupre­sure, ručne i gua-sha masaže i, najviše od sve­ga, korišćenje prirodnih sastojaka za hranjenje kože.

Jer mi smo organska bića i najviše nam prija­ju organski sastojci kako za ishranu tako i za kožu.

I tako se vraćamo na temu Smart-Mart-Art.

Mart donosi proleće, sunce, buđenje prirode, a i nas samih.

Pijace će se zašareniti od raznovrsnog voća i povrća. Izobilje nutrijenata. Ali imamo još par nedelja do toga i ovaj sam kraj zime i iščekivan­je proleća je uvek izazovan period i mentalno i fizički, zar ne?

Zato, hajde da budemo Smart i da iskoristimo nekoliko fantastičnih zimskih začina za negu kože.

Da počnemo od cimeta koji je fenomenalan za tretiranje akni, takođe je moćan antioksidant, a samim tim, dobar anti-aging sastojak. Pomaže kod pigmentacije i čini kožu zategnutijom.

Napravite masku od kašičice cimeta sa 2 kašike meda i nanesite na lice. Operite mlakom vodom posle 10 minuta.

Moj sledeći miljenik je đumbir. Većina nas zna koliko je dobar đumbir čaj ili kao dodatak u hra­ni, ali možda se pitate kako ga možemo koristiti za negu kože.

Đumbir pomaže kod hipopigmentacije (belih ožiljaka), leči akne, odličan je za opekotine i žuljeve, zateže kožu i daje joj blistav sjaj.

Sok od đumbira možete naneti direkno na delo­ve kože sa aknama više puta u toku dana.

Napravite piling od 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike žutog šećera i kašičice đumbira u pra­hu. Ovlažite kožu i kružnim pokretima istrljajte lice, pa isperite mlakom vodom.

Sada bih dodala superpower začin – kurkumu, koja je anti-upalni, anti-bakterijski, anti-ok­sidant i daje odlične rezultate u tretiranju pig­mentacije kože.

Napravite masku za tretiranje pigmentacije od kašike jogurta, kašike meda i kašičice kurkume. Nanesite ravnomerno na lice i isperite mlakom vodom nakon 25 minuta.

I za kraj, kao šlag na torti, ostavljam neverovat­ni karanfilić za koji možda niste znali, ali je neizbežan sastojak u kozmetičkim preparatima koji usporavaju starenje kože.

Usporava njeno opuštanje, uklanja mrtve ćelije sa površine, po­spešuje cirkulaciju.

Najjednostavnije ga možete koristiti tako što ćete napraviti ulje od karanfilića, koje možete dodati u svoja ulja, kreme i losione.

Ulje se lako napravi brzom metodom infuzije. U staklenu teglicu stavite dve trećine karanfilića i zalijte uljem (moj izbor je jojoba ili ulje od grožđanih koštica) i držite u posudi sa vodom na šporetu (na najnižoj temperaturi) 4-5 sati. Procedite i možete koristiti od­mah.

Da zaokružim ovu priču o prirodi i lepoti predlogom da pored sve­ga što unesemo hranom i stavimo na kožu površinski, obratimo pažnju čime hranimo naše biće i dušu.

Odvojite malo vremena svakog dana da uradite nešto što vam pri­ja i što volite, jer time kreirate osećaj sreće i zadovoljstva koji su glavni satojci da zablistate.

Nega lepote je prvenstveno ljubav prema sebi.

U to ime, želim vam srećan dolazak proleća!

[social_share show_share_icon="yes"]