in

OBNOVI ENERGIJU SA SNAŽNIJIM OD SEBE – PRIRODOM

PIŠE/FOTOGRAFIJE: IVA ČEPIĆ

U godini u kojoj smo više vremena proveli u izolaciji i na društvenoj distanci, mnogi su shvati­li koliko je priroda blagodetna i kako samo gle­danje u prelepe pejzaže pozitivno utiče na naše mentalno zdravlje. Ukoliko želite da se psihički osećate bolje, jedino što je potrebno da uradi­te jeste da provedete neko vreme u prirodi. Bilo da je to šetnja kroz šumu, pored reke ili piknik u parku, provođenje vremena u prirodi ima mnogo pozitivnih efekata na ljudsko zdravlje.

Postoji mnogo razloga zašto bismo svi trebali da se zaljubimo u prirodu. Ukoliko se odlučite da istražujete planine i osvajate planinske vrho­ve, shvatićete, kao i u životu, da što više imate hrabrosti, volje i želje da idete napred i korak dalje, on će vas nagraditi prelepim pogledom sa vrha planine gde vlada mir, spokoj i izobilje. Činiće vam se i da je nebo nadohvat ruke. Tu ćete osetiti toplinu zelenih prostranstava sa najviših visina.

Gledajući sa medicinske tačke gledišta, planina­renje povećava kapacitet pluća i osnažuje srce. Snižava krvni pritisak, a i najmanji uspon će do­prineti tome da se troši veći broj kalorija, dakle tu je i gubitak telesne težine. Redovnim planinaren­jem se smanjuju masne naslage, a tonus mišića povećava.

S obzirom na to da ste u prirodi i udišete kiseo­nik, povećava se otpornost organizma na boles­ti, odnosno imunitet. Takođe, kada ste okruženi drvećem, biljkama i cvrkutom ptica, vaš nerv­ni sistem se regeneriše. Nivo stresa se znatno smanjuje i raspoloženje se vidno popravlja.

Pored svega gore navedenog, činjenica je da je čovek društveno biće, a prijateljstva i veze koje se stvore među planinarima su jake, neraskidive. Znaćete da uvek imate prijatelja koji je spreman da pomogne, jer planinari su zaista posebni lju­di i zbog toga se vaš nivo sreće i zadovoljstva povećava.

Bez obzira na starost ili obrazovanje, priroda uvek deluje pozitivno na ljude. Samo posmatran­je vode, bilo da su to reke, jezera, more ili okea­ni, smanjuje bes, strah, stres i povećava prijatna osećanja. Osim toga, vreme u prirodi povećava našu sposobnost da se bolje koncentrišemo i da umirimo svoje misli i opustimo se od brzog živo­ta koji vodimo po gradovima.

Na vodi možemo biti aktivni i zavoleti neki od sportova poput kajaka, jedrenja na dasci, ski­janja, veslanja… veliki je izbor aktivnosti koje se mogu praktikovati u gradu i svakodnevnom živo­tu, bez čekanja na odmor i odlazak na more.

Izdvojila bih kajak kao najlakši i najdostupniji vid aktivnosti, uz pomoć kog brzo i lako, čak i u gra­du, možete ostvariti duboku konekciju sa prirodom samo kada sa otisnite sa obale. Dok plovite rekom ili jezerom, čitav svet prirode plovi sa vama. Kada ste u kajaku, nebesko plavetnilo i boja vode se stapaju u jedno. Želja da to potraje raste sa otkrivanjem novih predela koji nisu dostupni sa kopna.

Za one koji se još uvek nisu poistovetili ili nisu uspeli da se po­krenu iz nekog razloga, savetujem da krenete malim koracima. Pronađite vama najbližu šumicu, park ili možda reku, upoznajte se i dopustite da vam sva čula uživaju. Naučite sebe da obnav­ljate energiju od snažnijeg od sebe – PRIRODE. Ona je u nepres­tanom kretanju i može vam biti inspiracija i saputnik na vašim životnim putevima.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

BRAINSEX

Insta live – Tanja Todorović (drugi deo)