in

ENERGIJA VODE

BESPLATNI PROBNI ZARON SA IVANOM

PIŠE: IVANA ORLOVIĆ
FOTOGARFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

Svakodnevica jednog čoveka izgleda ovako: posao, kuća, deca, obaveze… i u krug. Viken­dom se završava ono što preko nedelje nije završeno, a ako ostane slobodnog vremena, radi se po kući i, uz puno sreće, malko odmara i druži sa prijateljima.

Ja sam izabrala sasvim drugačiji život. Moja kancelarija je na dnu mora. Telefonska veza su mi talasi koji se odbijaju o stene, a obaveze su mi da planiram gde ću sledeće da otputujem i koju novu ronilačku destinaciju ću da otkrijem. Ja sam podvodni snimatelj, fotograf i model. A pre svega zaljubljenik u ronjenje i morska bića. Do sada sam provela preko 80 dana na dnu mora, okeana, reka i jezera. I odatle cr­pim neviđenu životnu energiju. Ushićenje kada na zaronu mazite ajkulu, plešete sa mantom, grlite se sa ugorom i džinovskom kirnjom ne mogu se opisati rečima.

U današnje vreme, životni vek čoveka bitno skraćuje stres, kao i brz život. Zato sam se okružila vodom. Voda odnosi sve negativno iz nas. Umiruje i pruža osećaj beskonačne sreće. Energija vode, tj. hidroenergija je najpo­zitivnija energija pored sunčeve. Punjenje ba­terija energijom vode traje izuzetno kratko, a drži nas dugo. Dozvolite da objasnim.

Lep i sunčan dan. Puštam pogled, svuda oko­lo samo plavetnilo. Mir i tišina. Zaranjam. Za­ranjam u more, ali zaranjam i u sebe. Nema saobraćaja, telefona ni stresa. Nirvana. I čud­no je prvih par minuta. Kao da ste na drugoj planeti u drugoj dimenziji. I onda kreće uživ­anje. Pri svakom zaronu srećem razne stano­vnike. Ponekad su to zaista prizori koji oduzi­maju dah. Meduza koja na sebi ima malu zvez­du, a zvezda je tu jer je uhvatila besplatan pre­voz. Ogromna murina opasnih zuba koja zeva i tada primetite kako se u njenim ustima nešto pomiče. To je kozica. Ona je čistač njenih zuba u zamenu za besplatnu hranu. Najveća ajkula od svih, a najmilije stvorenje – kit ajkula. Ispod nje remora ribice. Velika preko 15 metara, jed­nim zamahom peraja pređe desetinu metara, a ribice pripijene tik uz nju štede svoju energiju za kretanje u zamenu za čišćenje bakterija sa njenog masivnog tela. Savršena simbioza uz savršeno uklapanje energija.

A ja sam počastvovani ambasador mora i okeana. Svojim fotografijama i blogovima pri­bližavam ljudima koji još nisu zavirili ispod po­vršine vode o kakvim čudima se radi. Ne znam da li sam sretnija dok planiram putovanje, ro­nim i pravim foto i video materijal, ili kada po završetku zarona istražujem, uz pomoć marin biologa, čemu sam to upravo svedočila. Plava planeta ima neverovatnu moć energije. I be­splatna je za sve. Ja ne pijem alkohol, kafu i ne pušim. Moja droga je voda. Potpuno sam navučena i zavisna. Potpuno sretna, vesela i zarazna tom svojom energijom.

Ovog leta na Adi Ciganliji držimo ronilački kamp. Za sve čitaoce koji se jave ćemo or­ganizovati besplatni probni zaron. Pružite mi poverenje i nećete se pokajati. Dozvolite sebi avanturu da osetite energiju vode. Energiju vode koja i te kako leči.

ŠTA MISLITE?

STRAST KAO AUTENTIČNOST

USPEH NIJE SLUČAJNOST