in

BRAINSEX

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: DIJANA TEŠOVIĆ

FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

DIJANA TEŠOVIĆ, ROĐENA 1981 GODINE. ZAVRŠILA NIŽU MUZIČKU ŠKOLU, POHAĐALA EKONOMSKU ŠKOLU U NOVOM SADU, POTOM ZAVRŠILA PEDAGOŠKU AKADEMIJU SMER VASPITAČ. NAKON NIZA ŽIVOTNIH OKOLNOSTI, PEDAGOG PO STRUCI (SASVIM SLUČAJ­NO) DECENIJU KASNIJE ZAVRŠAVA ŠKOLOVANJE ZA REGRESOTERAPEUTA I STVARA SVO­JE NOVO ZANIMANJE, A TO JE UPRAVO RAD SA DUŠOM DETETA U SVAKOM OD NAS. KAO USPEŠAN TERAPEUT KREIRA SVOJ PROGRAM DEKODIRANJE ŽIVOTA. DIJANA “RADI” BAŠ SA TIM DETETOM U SVIM VELIKIM LJUDIMA. PRIČA SA NJIM, OTKRIVA NJEGOVE ŽELJE, SNOVE, STRAHOVE I TAKO OSLOBOĐENO PONOVO POSTAJE RADOSNO I PUNO ŽIVOTA.

KAKO SI ODLUČILA DA NAPIŠEŠ KNJIGU?

Stast za pisanjem se desila spontano… a onda kao da je čitav život pisala. Kroz pisanje ona oslobađa svoje emocije, čisti svoju dušu. Brain­sex je njena prva knjiga i samo početak uzbud­ljive priče koja će ići u nastavcima. Inspirisana svojim ličnim životnim iskustvima, želi da prene­se poruku svima kroz svoje knjige da jedino sa­mospoznaja i otkrivanje sebe donose mir u naše živote. Ona na jedan potpuno nov način, iz total­no drugog ugla, predstavlja život i ono što život predstavlja za nju.

KOLIKO JE AUTOBIOGRAFSKA I O ČEMU SE ZAPRAVO RADI?

Inače, ovo je istinita priča jedne moje klijentkin­je. U potrazi za nekim njenim odgovorima, kroz priču i rad sa njom, došli smo i do njene prepiske sa izvesnim mladićem sa mora. Ona je bila toliko uporna da otkrije ko su oni i šta im se to upravo dogodilo. Pošto on nije mogao da dođe na terapi­ju, dala mi je njihovu prepisku sa telefona da bih stekla bilo kakav utisak o njemu. Čitajući taj ma­teriajal, shvatila sam koliko mene ima tu. Čitajući dalje, shvatila sam koliko ima bitnih tema koje se provlače kroz tu njihovu komunikaciju i da je ovo sjajan materijal za roman, roman koji će pomoći ljudima da osveste kakve živote žive i zašto se neki ljudi pojavljuju u našim životima baš u to određeno vreme.

Čitajući, vi ćete isto kao i ja “misliti” da čitate jako uzbudljiv roman, a u stvari ćete čitati o sebi, o drugima, o svojim nadanjima, verovanjima, ograničenjima i strahovima, o svojim životima.

Ovo je roman samospoznaje, koja je neophodna za put do sreće, do ljubavi i do otvorenog srca. I zato te pozivam da istražiš sve delove sebe, da prepoznaš sve one situacije, pustiš sve one emocije, da osetiš koliko tebe ima u ovome i da zajedno prođemo kroz sve to. Na kraju ovog ro­mana čekaće te par belih stranica. One su tvoje igralište, za sve tvoje misli, osećanja, za sve što otkriješ o sebi, čitajući ove redove. Samo tvoje, i tako dragoceno, šteta bi bilo to zaboraviti. Zato zapiši. Otvori se tom papiru i dopusti da izlazi sve ono što je predugo u tebi.

KNJIGA JE NAPISANA KAO DIJALOG IZMEĐU TEBE I NJEGA?

Da, pisana je u dijalogu u prvom licu da bi se svi koji je čitaju mogli povezati sa sadržajem, što se i pokazalo kao dobro. Sama ta komuni­kacija predstavlja ženski i muški aspekt našeg današnjeg modernog društva, naših želja, naših očekivanja i naših strahova.

KADA SI POČELA DA SE ISKRENO BAVIŠ STANJEM SVO­JE DUŠE I ŽIVOTA?

Iskreno, čitav život sam u potragama i u pitanji­ma ko sam ja i zašto sam ovde. Ali sam to osves­tila tek kada moja duša više nije mogla da izdrži pritisak okoline, očekivanja, kada sam shvatila da moram da živim. Imala sam snažan osećaj da neću preživeti ako ne uradim nešto za sebe. Taj osećaj je bio toliko jak da sam u jednoj godini sve poznato napustila i počela takoreći novo ot­krivanje sebe, novi život za sebe.

KOLIKO DUGO SI NA PUTU ISTRAŽIVANJA SOPSTVA?

Bila sam pet godina na tom putu istraživanja. Danas, mogla bih reći da mi je regresoterapija, kojom se i bavim, dala većinu odgovora koje sam tražila i koji su me čekali. Tek kad sam otkrila ko sam ja i kada sam otkrila svoju svrhu, taj put se nastavio u smeru pomoći drugima da otkriju i upoznaju sebe.

NAPISALA SI “OTVORI SE I DOPUSTI SEBI DA BUDEŠ ONO ŠTO OSEĆAŠ DA JESI. OTVORI SE I DOPUSTI SEBI DA OSLUŠNEŠ I NAJTIŠE DELOVE SVOJE DUŠE. OTVORI SE I DOPUSTI SEBI DA SPOZNAŠ SVOJU SUŠTINU. OT­VORI SE I DOPUSTI SEBI DA NAĐEŠ SVOJU ISTINU.” ŠTA JE OTKRIVENO I DOPUŠTENO?

Smatrala sam da je knjiga dovoljno bezbedna da nas uvuče kroz likove i svoj sadržaj u ličnu samo­analizu. Jer kroz rad i pisanje, shvatila sam da smo svi povezani i da imamo slične ili iste pro­bleme. Tako da bi knjiga, tj. ta samoa­naliza bila prvi korak za neke da se bar malo prepoznaju, oslušnu, ili se s druge strane suoče sa sobom, svojim mislima, strahovima.

BAVIŠ SE I REGRESOTERAPIJOM. ŠTA PROŠLE REINKARNACIJE MOGU DA NAM KAŽU? KOLIKO SU TEBI POMOGLE?

Mene je to oduvek vuklo i zanimalo. Oduvek sam verovala da postoje prošli životi i da ovde nismo prvi put. Regres­oterapija je rad sa dušom. A to je naša podsvest. Tu su sve emocije, misli, mo­deli ponašanja, uverenja, načini reago­vanja.

Ali regresoterapija se bavi i sadašnjim životom dosta. Naše detinjstvo, ili sam dolazak na svet, taj period u trudnoći je jako bitan. Tako da mi kroz regresotera­piju učimo o sebi, o svom životu i šta je sve uticalo na nas.

Veoma je lepo i korisno znati takve st­vari, to nam daje vetar u leđa i snagu da budemo ono što treba da budemo. Regresoterapija nam otkriva ko smo to mi zaista. meni lično je pomogla da se odvažim i glasno kažem svetu ko sam i donela mi je jako velik osećaj lakoće života, skinula terete sa leđa koje sam godinama vukla misleći da tako mora. Ne mora i kada sam to osetila na sop­stvenoj duši, rešila sam da podelim sa celim svetom. da pomognem ljudima da shvate da ne moraju živeti u strahu, mra­ku, ili nekim drugim ograničenjima.

DA LI SI HRABRA ŽENA? U ČEMU SE OGLEDA TVOJA HRABROST?

Smatram da jesam. Hrabrost je relati­van pojam, ali u ovom kontekstu kako ja sebe sagledavam, pre bih rekla da sam smela i da nikada ne odustajem od sebe. Moja hrabrost se ogleda u prostoj činjenici da sam izabrala da ponosno živim svoj život.

TEMA JULSKO-AVGUSTOVSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „ZALJUBI SE U PRIRO­DU“. ŠTA JE ZA TEBE PRIRODA I DA LI ŽIVIŠ U SKLADU SA NJOM I SOBOM?

Priroda je za mene majka. Koja voli, neguje, podržava, i ja sam jako vezana za nju. Smatram da smo odsečeni od prirode i da zato čitavo čovečanstvo pati, te mi je cilj da se negde u bliskoj budućnosti vratim prirodi u potpunosti.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

Early Birds Club (EBC) – Klub ranoranilaca

OBNOVI ENERGIJU SA SNAŽNIJIM OD SEBE – PRIRODOM