in

KADA IMAŠ REZULTAT SVI ŽELE DA RADE SA TOBOM

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: KREŠIMIR MACAN
FOTOGRAFIJE: MIA MEDAKOVIĆ I IZ PRIVATNE ARHIVE

KREŠIMIR MACAN JE HRVATSKI KOMUNIKACIJSKI SAVETNIK I PREDAVAČ SPECIJALI STA ZA KRIZNU KOMUNIKACIJU, STRATEŠKU KOMUNIKACIJU U POLITICI I DIGITALNE DRUŠTVENE MEDIJE. VLASNIK JE I OSNIVAČ MANJGURE (CURICA U DUBROVAČKOM DIJALEKTU), JEDNE OD PRVIH HRVATSKIH AGENCIJA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU OSNOVANE JOŠ DALEKE 1997. GODINE. KREŠO U SVAKU KAMPANJU DONOSI ISKUSTVO STEČENO GODINAMA BAVLJENJA KOMUNIKACIJSKIM MENADŽMENTOM. VODIO JE KOMUNIKACIJU ZA BROJNE DOMAĆE I STRANE INVESTICIJE, USPEŠNO RADIO U NIZU IZBORNIH KAMPANJA U HRVATSKOJ I REGIJI, SAVETOVAO DVOJICU HRVATSKIH PREMIJERA, ALI I GRADIO REPUTACIJU BROJNIH DOMAĆIH BRENDOVA.

HRVATSKO UDRUŽENJE ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU HUOJ MU JE 2019. DODELILA NAGRADU GRAND PRIX ZA UKUPAN DOSADAŠNJI RAD U ODNOSIMA S JAVNOŠĆU TE POSEBAN DOPRINOS RAZVOJU STRUKE. „ZA KREŠIMIRA MACANA MOŽEMO REĆI DA JE U PR-U U HRVATSKOJ ONO STO JE DIGITRON MEĐU KALKULATORIMA, DAKLE JEDNA OD PRVIH ASOCIJACIJA KAD SE GOVORI O ODNOSIMA S JAVNOŠĆU U NAŠOJ ZEMLJI“, ISTAKNULA JE TOM PRILIKOM PREDSJEDNICA HUOJ-A ANA TKALAC VERČIĆ.

KAKO BI OPISAO SVOJU KOMUNIKACIJU PRIVAT­NO I POSLOVNO?

Otvorenu, spontanu i iskrenu, možda ponekad naivnu. I dosta brzo idem u glavu, pitam izrav­no neugodna pitanja, naročito u ovom poslov­nom dijelu jer to proizlazi iz tog stalnog bavlje­nja kriznim komunikacijama kada u nekoj nez­godnoj situaciju nemaš puno vremena okolišati i izbjegavati teška pitanja. Nekako sam kroz ži­vot naučio da sam češće otvoreniji i iskreniji od svojih sugovornika. U poslu su valjda svi opre­zni da ne kažu kad nešto ne ide najbolje, kad imaju problem, dok sam ja valjda svoje proble­me rješavao upravo pričajući o izazovima kroz koje sam prolazio. I ako vas možda to na prvi pogled čini ranjivim, istovremeno puno poma­že. Privatna komunikacija zna biti nekad jako zahtjevna, kako kod prijatelja, tako i kod šire i uže obitelji, a mislim da je kod ovih zadnjih jako važno da se o svemu može pričati otvore­no i na vrijeme. Znamo nekad krivo nastupati u obrascima naših roditelja, pa što prije to shvati­te ispravite. Prenosite ono najbolje od roditelja, ne ono što nije bilo tako dobro. I da pokažite ljubav i ranjivost, tu ste jedino 100% prihvaćeni takvim kakvim jeste. A kod prijatelja je bitno da ih imate par super, nego masu prosječnih. Par onih s kojima možete o svemu pričati i to je već bogatstvo.

ŠTA JE NEOPHODNO ZA DOBROG PR? KOLIKO PR-OVCI MORAJU IMATI TALENTA I HARIZME, ZNA­NJA?

Srast i znatiželja. To su mi prve dvije asocijaci­je vezane uz PR ili odnose s javnošću i to ćete odmah osjetiti kod najboljih u načinu kako vam pričaju o poslu i kako im sjaje oči. Strast vam treba da svakoj novoj priči pristupite s novom energijom i željom da je ispričate kao da je vaša i jedina, a znatiželja da savladate nevjerojatnu količinu novih znanja koje vam donosi svaka nova priča i klijent. A da ne pričam o promjena koje je donijela i nosi digitalna transformacija. Mislim da u PR-u imate jedinstvenu priliku stal­no savladavati neka nova područja kroz sam rad jer da bi ispričali nečiju priču prije svega je vi morate razumjeti. Možda malo s vremenom postanemo ovisnici i trebamo stalno tu neku dozu adrenalina, pritiska rokova, novih znanja, ali i s tim treba znati upravljati. Nije svaka si­tuacija krizna, sad i odmah i ne mora biti sve gotovo danas ako je klijent zakasnio s pripre­mom. Tu morate naći i prostor za sebe

KOJA TI JE NAJDRAŽA KAMPANJA KOJU SI VODIO? POSLJEDNJIH NEKOLIKO GODINA DOBILI STE VIŠE NAGRADE ZA VAŠE PROJEKTE?

Ovo su ujedno najteža pitanja, koliko god bila standardna. Mene prepoznaju prije svega kroz političke kampanje jer su one nekako i najvid­ljivije, iako sam u razdobljima kad nema iz­bora, a to je većina vremena radio puno toga za komercijalne klijente. Meni je izbor Željka Keruma, našeg Trumpa iz Ogorja sela u za­leđu, za gradonačelnika Splita, drugog grada po veličini u Hrvatskoj, 2009. godine bio prvi javni veliki uspjeh, a i sama kampanja je bila u mnogo čemu pionirska i izazovna. Em je on bio karizmatičan i zanimljiv lik, em je prvi put nestranački gradonačelnik tako pomeo velike stranke. Danas je to uobičajeno, tada je to bila novost. Prošle godine je Marko Filipović (lijevi SDP), sadašnji gradonačelnik Rijeke, to po­stao iz vrlo izazovne situacije, a te smo godine i radili puno na kampanji za borbene avione Gripen švedskog proizvođača Saab. Eto vam primjera kad naučite sve što trebate i o borbe­nim avionima. Nama je bila čast da nam je kli­jent odao posebno priznanje na originalnosti i hrabrosti da njihovu priču pričamo na jedan za njih dotad nezamisliv način. Detaljnije o samoj kampanji možete pogledati u besplatnoj epi­zodi mojeg SkilBoxa, kao i o jednoj nagrađe­noj kampanji kroz koju smo uspješno dovodili turiste u Hrvatsku za vrijeme pandemije 2020. kada smo jednostavnom primjenom postojećih digitalnih tehnologija napravili virtualnu recepi­ju Hrvatske sa svim potrebnim informacijama kako do mora koroni usprkos – i naravno da je radilo. Upravo smo ovih dana dobili i Grand Prix za ranije spomenutu kampanju u Rijeci koju su očito kolege prepoznale kao odlično odrađenu.

ŠTA SE DEŠAVA U KRIZNOM KOMUNICIRANJU? RECI NAM NAJOSNOVNIJE TEHNIKE.

Najbitnije je preuzeti inicijativu da se vaš glas i informacije čuju. Jer ako ne pričate vi, priča netko drugi i taj nije nužno vaš saveznik. Dakle strategija zabijanja glave u pijesak dok kriza ne prođe ne funkcionira. A i nedostatak infor­macija dovede do toga da se stvari počnu izmi­šljati ili izvrtati. Sve to definira komunikacijski okvir koji tada usmjerava daljnji tok priče. Tako da morate biti dostupni i dosljedni u pružanju informacija kad krenete komunicirati i pokušati upravo vi definirati taj okvir. Javnost vam mora vjerovati i ako uspijete uspostaviti taj odnos povjerenja i transparentnosti potreban u tom trenutku, bit ćete u prilici da vaše informacije dođu do onih do kojih trebaju. I nekad što više kažete tim prije će stati interes za priču. Po­nekad je savjet i da ništa ne napravite, nego pričekate da vidite je li priča uopće zanimljiva javnosti. Jer nije nužno da je ono što je vama problem, problem i za druge.

TVOJA KOMPANIJA SE ZOVE „MANJGURA“ ŠTA BI TO ZNAČILO. IZA VAS JE 25 GODINA RADA, OGRO­MAN BROJ KLIJENATA, VELIKO ISKUSTVO S KLIJEN­TIMA U REGIONU.

Manjgura je naziv školskog lista kojeg su izradile kolegice u našoj srednjoj školi daleke 1986. i znači „curica“ u dubrovačkom dijalektu. Manjak je dečko i tako se zvao naš list, ali nam sutkinja nije dozvolila da se tako i zove firma za savjetovanje, pa smo u zadnji tren dali je­dinstveno ime te daleke 1997. Tada smo se smijali kod registracije hoćemo li ili ne ostaviti organizaciju svemirskih letova (to je bilo nave­deno, ali ne i odnosi s javnošću, kojeg zako­ni tada još nisu poznavali). A vidite gdje smo došli u 25 godina, pa samo to još nismo radili, većinu branši smo prošli. Od malih startupa u Hrvatskoj i velikih međunarodnih kompanija poput najvećih farmaceutskih kuća ili već spo­menutog SAAB-a, dok smo u regiji uglavnom radili politiku i bilo je zanimljivo vidjeti kako su pravila izbornih kampanja uvijek ista, koliko god mi mislili da smo različiti i drugačiji. Puno sam i predavao u regiji i to su bila odlična isku­stva gostovanja po brojim konferencijama i edukacijama.

KOJA JE TVOJA FORMULA USPEHA?

Puno rada, koji tada može dodatno istaknu­ti talent koji svaki od nas nosi u sebi. Često ga prepoznamo, nekad samo radimo ono što nas veseli, bez puno razmišljanja. Ali sve to bez puno rada ne bi dovelo do rezultata. I ono ključno u svemu opipljivi rezultati – ja sam kao inženjer uvijek fokusiran na cilj, krajnji rezul­tat kojeg bi nekad ostvarili unatoč nemogućim uvjetima. To su situacije kada recimo nastaje prvi jutjuber u Hrvata Bijesprvi koji je daleke 2006. izluđivao političare u Hrvatskoj. A sve kao odgovor kroz nove tehnologije na tada prisutnu kontrolu medija koju je trebalo neka­ko probiti. Kad imate rezultate svi žele raditi s vama, iako to ponekad nosi i nerealna očeki­vanja, pa time trebate upravljati.

KADA SE OSVRNEŠ UNAZAD I POGLEDAŠ PRE­ĐENI PUT I POGLEDAŠ U BUDUĆNOST PUT KOJI TI PREDSTOJI DA LI TE SVE TO ZAJEDNO RADUJE ILI..?

Pa raduje me sve što sam s ekipom uspio na­praviti i to uvijek da nam svima kao društvu ne­kako bude bolje. Bez izvrsnih suradnika kroz godine sve ovo ne bi bilo moguće. Raduje me što su mnogi od mojih mlađih kolega danas vrlo uspješni poduzetnici koji rade nagrađi­vane kampanje ili ih prepoznaje struka kao Marka Matejčića koji je ovih dana proglašen jednim od svjetskih digitalnih stratega u ogla­šavanju, a krenuo je kod nas da bi danas igrao Ligu prvaka u komunikacijama. Upravo su ga kombinacija strasti i znatiželje, kao inženjera u marketinškog svijetu, odveli na sam vrh. A kad gledam unaprijed vjerujem da dolazi vrijeme u kojem ću više prenositi znanje i iskustva i više uživati u životu. Hrvatska je lijepo mjesto za živjeti.

TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „SAN KOJI IMA MENE“ MNOGI SNOVI SE NE BI ISPUNILI BEZ NAS SAMIH. O ČEMU SANJAŠ, ČEMU SE NADAŠ?

Već sam prošle godine prvi put uspio biti puna dva mjeseca na moru, uživajući u ljetu na Lo­pudu, otoku pored Dubrovnika, što se nadam ponoviti i ove godine. Dosad sam imao sreću raditi posao koji sam volio što je san mnogih, a sad mogu malo i uživati u svemu ostvarenom. Mislim da treba živjeti svaki dan, ne čekati mi­rovinu da krenete živjeti i putovati. Zadnjih par godina dosta pratim i cjelokupnu gastro i vin­sku scenu, što je kulminiralo da sam partner u novom restoranu Matrix u Zagrebu, tako da ostajem otvoren za neke nove prilike i izazove.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

IT’S ALL HAPPENING ALREADY

NAJMANJI ZAJEDNIČKI SADRŽALAC