in

ONA ŽIVI SVOJ SAN

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

OLGICA SAMOILOVIĆ, OSNIVAČ I VLASNIK KOMPANIJE HEDERA VITA IZ LOZNICE. UPORNA, AMBICIOZNA I ODVAŽNA DA SA­NJA SVOJ PROIZVOD, BREND I VLASTITI USPEH. TO ŠTO NAUMITE, TO VAM SE I DEŠAVA. STRAST JE DOVELA NA POZICI­JU NA KOJOJ DANAS JESTE. IMA VIZIJU I SMELOST DA NAPRAVI ISKORAK U PRI­RODNOJ KOZMETICI. NJENI PROIZVODI KUPUJU SE U SRBIJI I NA EVROPSKOM TRŽIŠTU.

KOLIKO DUGO JE TRAJALO OD IDEJE O PRIRODNOJ KOZMETICI DO REALIZACIJE I NASTANKA PROIZVODA HEDERA VITA?

Do 2011. radila sam u jednoj farmaceutskoj kompaniji, a u slobodno vreme sama pravila male sapune od prirodnih sasto­jaka. Posle prodaje prve količine sapuna, ozbiljnije sam se posvetila tome. Napustila sam posao i nastavila sama da pravim te sapunčiće. Prodaja je krenula, onda sam zaposlila jednog radnika, pa komercijalis­tu, a posao se širio, pa mi je trebao i teh­nolog. Početak je trajao dve-tri godine, dok smo ušli u tehnologiju proizvodnje, u naredne četiri godine nastala je ekspanzi­ja, a poslednje dve godine zabeležili smo tako veliki rast prometa da smo bili za­tečeni. Nekadašnji hobi sada je prerastao u pravi biznis.

DA LI JE IDEJA DEO NEKOG SNA SANJANOG DAVNIH DANA?

Znate kako kažu: Ako želiš da znaš zasig­urno šta je u preparatima koje koristiš, na­jbolje je da ih napraviš sam. Tako je moja ideja bila da nešto što sam sama godina­ ma pokušavala da napravim za sebe i svo­ju porodicu – sapun, kremu i ostale stvari – da to prenesem u neki ozbiljan biznis.

KOJA JE TVOJA FORMULA USPEHA I OŽIVLJAVANJE SANJANOG?

Kao i svaki početak, prvi koraci u radu nisu bili laki, ali sama odluka da se krene u sopstvenu proizvodnju kozmetike bila je hrabra, a ispostavilo se i veoma ispravna. Mislim da je strast ono što me je dovelo na ovu poziciju. Ja volim ovaj posao i volim način na koji me inspiriše svaki proizvod iz Hedera Vita asortimana.

HRABOST, UPORNOST, VOLJA… KOJI BI JOŠ PRIDEV PRIPISALA SEBI NA PUTU DO HEDERE?

Iskrenost, poštenje, inovativnost, poveren­je i profesionalnost su takođe temelji na kojima se izgradio uspeh.

HEDERIN PROIZVOD BEZ KOJEG NE MOŽEŠ DA ZAMILIŠ DAN?

Ima mnogo proizvoda bez kojih ne mogu da zamislim dan, ali izdvojila bih antibak­terijsku penu za čišćenje lica. Pena uopš­te nije agresivna, ne isušuje kožu i stvar­no prija mojoj koži. To je novi proizvod koji smo nedavno plasirali na tržištu.

KO ČINI TVOJ TIM?

Moj tim čini više od 25 radnika, kao i još petnaestak onih koji su posredno vezani za firmu. Zadovoljna sam ljudima koji me okružuju, jer su posvećeni svom poslu i, naravno, ispunjava ih posao koji rade. Na taj način nastaje dobar tim. Zajedno pravi­mo velike uspehe.

O ČEMU TRENUTNO SANJAŠ? TEMA DECEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „JEDINO SNOVI NE MOGU NIKAD DA BANKROTIRAJU“.

Da budemo najbolji u svom poslu. Zbog toga se trudimo da stalno ponudimo nešto novo, da unapredimo proizvodnju i proiz­vode, kao i da održimo kvalitet bez kojeg čitava ideja ne bi ni postojala.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

BLOCKCHAIN MINDSET

Arhitektura ostrva Rügen