PIŠE: DAJANA ŠVRAKA MILUTINOVIĆ
Slučajno ili namerno, univerzum i energija me pošalje da ostavim koji red zapisan UVEK kad su promene na pomolu.
Leto je tu negde na pragu, sunce i lepa energija koja nosi neku melodiju mira i spokoja sa sobom. Uvek sam nekako najzadovoljnija sobom kada je lepo vreme, ljudi opušteni, srećni.. vreme putovanja, odmora, ljubavi, najlepše energije…
Da bismo dočekali zadovoljni sve ovo divno što nam predstoji, želim da podelim sa vama nekoliko saveta i recepata.
Hidratacija je majka zdravlja, lepote, vitkog tela. Uz toplije dane, više se i znojimo, zbog čega je moja preporuka, ukoliko ste zdrava osoba, da dnevni unos bude minimalno tri litre tečnosti. Voda i limunada neka vam budu favoriti za osveženje i hidrataciju.
Jedite što više svežeg, sezonskog povrća i voća. Voće konzumirajte kao užine, a uz ručak neka se uvek nađe tanjir sveže salate. Takođe, obrok salata u ovom periodu je sjajan izbor i to sa ribom, tunom, lososom, kao i sa pilećim fileom.
Fizička aktivnost je veoma važna kako bismo očuvali zdravlje, ali i poželjan izgled.
Trudite se da vam razmak između obroka bude između 3 do 5 sati (preporuka je okvirno 3,5 do 4) i da vam doručak bude u prva dva sata od buđenja.
Nemojte da mnogo robujete strogim pravilima, jer vam neće dati dugoročne rezultate. Cilj nam je da zajedno steknemo bolje navike i počnemo sa zdravijim stilom života, sa namirnicama koje volimo i koje nam prijaju.
Ostavljam vam i predlog obroka za jedan dan, a ako vam se dopadnu, više inspiracije potražite
na Instagram profilu @dashinasuperhrana
DORUČAK: BRZI GRIZ
Sastojci:
3 kašike griza od spelte
½ l vode ili biljnog mleka
1 kašika arome vanile
1 kašika liofilizovanih jagoda ili neko sveže bobičasto voće
1 kašika džema za dijabetičare
Griz kuvajte u vodi ili biljnom mleku kratko, sa malo arome vanile. Zasladite ga džemom uz odabrano voće.
Priprema: 10 minuta
Porcija za 1 osobu
UŽINA: 300 G BOROVNICA
RUČAK: PROKELJ ČORBA
Sastojci:
400 g prokelja
3 kašike kinoe
1 paradajz
semenke suncokreta
rendana šargarepa
ljuta paprika
malo karija
himalajska so
3 kašike kukuruza šećerca
Sve sastojke kuvajte 30 minuta u 1,5 l vode.
Porcija za 4 osobe
VEČERA: TUNA SALATA
Baza:
lisnato povrće po izboru
160 g filea tunjevine
3 kašike kuvane organske kinoe iz konzerve
10 pistaća
1 kašika humusa razmućema sa dve kašike vode ili jogurta kao dresing
nar
so, biber
Sve sastojke pomešajte i konzumirajte ili spakujte za poneti.
Priprema: 15 minuta
Porcija za 1 osobu