in

ENERGY FLOWS WHERE ATTENTION GOES

PIŠE: DAJANA ŠVRAKA MILUTINOVIĆ

Slučajno ili namerno, univerzum i energija me pošalje da ostavim koji red zapisan UVEK kad su promene na pomolu.

Leto je tu negde na pragu, sunce i lepa energija koja nosi neku melodiju mira i spokoja sa sobom. Uvek sam nekako najzadovoljnija sobom kada je lepo vreme, ljudi opušteni, srećni.. vreme puto­vanja, odmora, ljubavi, najlepše energije…

Da bismo dočekali zadovoljni sve ovo divno što nam predstoji, želim da podelim sa vama neko­liko saveta i recepata.

Hidratacija je majka zdravlja, lepote, vitkog tela. Uz toplije dane, više se i znojimo, zbog čega je moja preporuka, ukoliko ste zdrava osoba, da dnevni unos bude minimalno tri litre tečnosti. Voda i limunada neka vam budu favoriti za os­veženje i hidrataciju.

Jedite što više svežeg, sezonskog povrća i voća. Voće konzumirajte kao užine, a uz ručak neka se uvek nađe tanjir sveže salate. Takođe, obrok sa­lata u ovom periodu je sjajan izbor i to sa ribom, tunom, lososom, kao i sa pilećim fileom.

Fizička aktivnost je veoma važna kako bismo očuvali zdravlje, ali i poželjan izgled.

Trudite se da vam razmak između obroka bude između 3 do 5 sati (preporuka je okvirno 3,5 do 4) i da vam doručak bude u prva dva sata od buđenja.

Nemojte da mnogo robujete strogim pravilima, jer vam neće dati dugoročne rezultate. Cilj nam je da zajedno steknemo bolje navike i počnemo sa zdravijim stilom života, sa namirnicama koje volimo i koje nam prijaju.

Ostavljam vam i predlog obroka za jedan dan, a ako vam se dopadnu, više inspiracije potražite

na Instagram profilu @dashinasuperhrana

DORUČAK: BRZI GRIZ

Sastojci:

3 kašike griza od spelte
½ l vode ili biljnog mleka
1 kašika arome vanile
1 kašika liofilizovanih jagoda ili neko sveže bobičasto voće
1 kašika džema za dijabetičare

Griz kuvajte u vodi ili biljnom mleku kratko, sa malo arome vanile. Zasladite ga džemom uz odabrano voće.

Priprema: 10 minuta
Porcija za 1 osobu

UŽINA: 300 G BOROVNICA

RUČAK: PROKELJ ČORBA

Sastojci:

400 g prokelja
3 kašike kinoe
1 paradajz
semenke suncokreta
rendana šargarepa
ljuta paprika
malo karija
himalajska so
3 kašike kukuruza šećerca

Sve sastojke kuvajte 30 minuta u 1,5 l vode.
Porcija za 4 osobe

VEČERA: TUNA SALATA

Baza:

lisnato povrće po izboru
160 g filea tunjevine
3 kašike kuvane organske kinoe iz konzerve
10 pistaća
1 kašika humusa razmućema sa dve kašike vode ili jogurta kao dresing
nar
so, biber

Sve sastojke pomešajte i konzumirajte ili spakuj­te za poneti.
Priprema: 15 minuta
Porcija za 1 osobu

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

NEKADA DAVNO

KAKO PREŽIVJETI KRIZU?