in

KAKO PREŽIVJETI KRIZU?

PIŠE: JULIJANA OREMOVIĆ, ASTROLOG

NEKAD STISNU TEŠKI DANI, ONA RAZDOBLJA KADA NE VIDIMO SVJETLO NA KRAJU TUNE­LA I KADA NAM SE ČINI DA ĆE PROBLEMI TRAJATI VJEČNO. I TAJ MOST IZMEĐU ONO­GA ŠTO JE BILO, A VIŠE NIJE, DO PONOVNOG IZLASKA NA SVJETLO JE NEŠTO ŠTO SVATKO OD NA PROLAZI U ŽIVOTU. EVO KAKO PREŽI­VJETI TE DANE…

Ovan

Snažni ste, ne predajete se lako problemima, borite se za svaki dah i udah. Nekad dođe ta težina, gubitak, ali se vi ne date slomiti. Prepuni inicijative kakvi jeste, tražit ćete nove načine kako da oporavite sebe i svoj život te se ponov­no postavite na svoje noge. Za vas je jako važno kretanje. Zato u takvim razdobljima počnite re­dovito vježbati, upišite neki tečaj, okružite se lju­dima od povjerenja. I nemojte bježati od osjeća­ja. Dopustite im da prolaze kroz vas. To je jedini način, možda zahtjevniji, ali svakako neće doći do odgođene boli i ponovnog pada.

Bik

Vaša čvrsta i fiksna priroda ne pristaje lako na promjene, a najteže vam pada gubitak onoga za što ste se vezali i smatrali ‘svojim’. I taj pro­ces prilagodbe je za vas najzahtjevniji zadatak. Ozdravljenje kreće od prihvaćanja onoga što jest. Od opraštanja sebi, a naposljetku i osobi koja vas je povrijedila. I ako vam se čini da ide sve tako sporo, nije važno. Ne uspoređujte se s drugima, hodajte u ritmu svog bubnja. Boravite što češće u prirodi, hodajte šumom, budite u kontaktu sa zemljom i svježim zrakom. Plešite, pjevajte, činite sve ono što volite, a što ste zanemarili.

Blizanci

Vaša snaga živi u vašoj prilagodljivosti. Nekako se uvijek snađete, bez obzira koliko život pritisn­uo. Vaš nemiran duh stalno je u potrazi za novim informacijama koje vam omogućuju da skrenete pažnju s misli koje često stvaraju osjećaj boli. Pronaći ćete novi izvor zabave ili zanimacije. A tek kada malo splasne ona početna bol i kad se priberete, pokušat ćete shvatiti što ste zapravo dogodilo. Vi se liječite kroz druženje s ljudima, kroz izgovaranje onoga što vas muči, kroz up­oznavanje novih ljudi, druženja, izlaske, kraća putovanja. I što češće skrenete fokus na nešto novo i zanimljivo, bol će polagano blijediti.

Rak

Osjećajni ste, ranjivi i vrlo duboko proživljavate emocionalnu bol. Kada bi vam zlatna ribica mog­la ispuniti jednu želju, vjerojatno bi to bio život bez boli. No svaka životna kriza vas još više osnažuje, a bol produbljuje vaše emocionalne kapacitete, na način da ste nakon toga sposobni voljeti još više. Proces oporavka je sporiji. Često se vraćate u prošlost, razmišljate o onome što je bilo pa na taj način kao da živite ono što je davno otišlo iz vašeg života. Važno je da se isplačete, priznate i prihvatite svoju bol i shvatite da život ide dalje i da će kad-tad opet granuti sunce, a vi ćete opet sretni i nasmijani.

Lav

Ne podnosite gubitke i poraze. Ne mirite se s tim da vas netko neće, ne prihvaća ili da ste ostali bez nečega što je bio vaš izbor. To doživljavate kao osobni neuspjeh. Nastaje drama. A ključ ozdravljenja je u ispravnom razumijevanju onoga kroz što ste prošli. Možda je iz vašeg života otiš­lo samo ono što vam više ne treba i što bi vas u budućnosti još više boljelo. Možda se s odlas­kom stvorio čisti prostor u koji mogu zakoračiti bolje i sretnije priče za vas. Ego je nerijetko na­jteže izliječiti, a svaka kriza udara upravo tamo. Liječenje kreće od buđenja osjećaja vlastite vri­jednosti.

Djevica

Dugotrajne analize, besane noći, povremeni na­padaji panike, samo su neke od popratnih pojava gubitka koji je zadesio vaš život. Pokušajte manje racionalizirati, manje razmišljati, više se kretati, pronaći spas u radu, čišćenju stana, tjelovježbi, zapravo svakoj onoj aktivnosti koja vam pomaže da uposlite ruke, ali što je najvažnije i mozak. Pokušajte osvijestiti povjerenje u sebe i vjeru da vas život ne kažnjava, već da vam je samo uzeo ono što vas zaustavlja u razvoju i što vam odvaja od samih sebe. Izbjegavajte tablete za smirenje, alkohol i krenite na terapiju koja će ubrzati pro­ces iscjeljenja.

Vaga

Vi spas tražite u drugima. Izgubili ste partnera, bacit ćete se u potragu za novim. Imate proble­ma u prijateljstvu, stavit ćete fokus na druženje s osobama koje vas smiruju. Stručnjaci ste u kompenzaciji i to je vaš talent, a šarm koji je to­liko predivan dio vas, pomaže vam da uspijete u onome što ste naumili. No ima i dana kada ništa od toga ne pomaže. Tada se zaustavite, smirite, učite biti sami sa sobom i sa svojim osjećajima. Procesuirajte te unutarnje vrtloge i ne očekujte instant rješenja jer ćete se prije ili kasnije ponov­no vratiti u staru ranu koja nije do kraja zacijelila.

Škorpion

Kad ste povrijeđeni, kad gubite, prvi nagon vam je osveta. Želite vratiti milo za drago, ispravi­ti nepravdu. Diže se snažna ljutnja, nagoni vas često tjeraju u novu nevolju i možete samima sebi dodatno zagorčati ionako nezavidnu situ­aciju. Ono što vas krasi je zavidan potencijal za transformaciju, taj preporod u vama koji vam omogućuje da iz svake krize izađete još snažniji i jači. Zato padove u životu ne gledajte kao neus­pjeh, već kao priliku da postanete još otporniji na životne nedaće te da iz njih nešto naučite. Do­pustite si griješiti i gubiti jer i to je život koji nekad ne možemo izbjeći.

Strijelac

Kad se ugasi vaš urođeni optimizam, kad izgu­bite ono što ste voljeli, kad shvatite da vam se život prepolovio na pola, ne jurišajte odmah u nove pohode. Dopustite si bolovati, dopustite si mali predah od novih iskustava. Budite u onome što jeste sada. Budućnost je nešto što ćete pon­ovno stvarati, ali kad vaša Duša ozdravi. Priuš­tite si ono što volite, ako je to putovanje, otpu­tujte negdje. Ako je to nova edukacija, učite. No nemojte pobjeći s mjesta na kojem ste se suočili s krizom. Ozdravite sebe na tom mjestu jer samo tako možete stvarati bolje sutra za sebe.

Jarac

Kad stisne kriza, u vašem slučaju depresija i ank­sioznost su česte nuspojave. Gubite volju i moti­vaciju, ‘ubijate’ se od posla samo da ne razmišl­jate. No duboko u sebi osjećate onu težinu od koje ne možete pobjeći. Vi ste nesalomljivi i to je nešto što nemojte nikada zaboraviti. Ono što je važno jest naučiti kako se nositi s tim teškim razdobljima te shvatiti da ništa ne traje vječno, pa ni ta tama. Okrenite se oko sebe, iza sebe i shvatit ćete kako ste okruženi ljudima koji vas vole i kako ste dosad postigli jako puno. I neka vas to motivira za dalje, u skladu s vlastitim mo­gućnostima. Budite blagi i nježni prema sebi.

Vodenjak

Ponekad zavidite ljudima koji su poput vjetra, prohujaju kroz svaku situaciju u svom životu i lako se oporave. Vama se čini da u vašem sluča­ju to traje dugo, sporo te da niste dorasli situaciji, pa ćete ponekad ‘udariti’ na sebe i svoje samo­poštovanje. U kriznim situacijama povežite se s ljudima, pričajte o onome što proživljavate, uključite se u grupe potpore. Jako je važno da pronađete istomišljenike, odnosno osobe koje su prošle kroz isto ili slično iskustvo kao vi. To pov­ezivanje i udruživanje s drugima ubrzat će pro­ces oporavka. I ne zaboravite, niste sami…

Ribe

Vaša osjetljiva Duša se slama svaki put kada doživite emocionalni gubitak. Suze naviru same od sebe, ne možete ih kontrolirati. Previše spav­ate, gutate nešto za smirenje, nekad posežete i za alkoholom, za svime što vam pomaže otup­jeti. No umjesto da bježite od svog blaga, a to su toliko duboke i istančane emocije, zaronite u njih bez straha. Prepustite se toj plimi, vjerujte, brže će proći. Umjesto da se povlačite u samoću, prepuštate osjećaju krivnje ili nedostatnosti, za­tražite pomoć bliskog prijatelja ili terapeuta. I ne zaboravite da je vaša emocionalnost blago na kojima vam mnogi mogu pozavidjeti.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ENERGY FLOWS WHERE ATTENTION GOES

NADA