in

ZDRAVO TELO, ZDRAVO POTOMSTVO

PIŠE: DAJANA ŠVRAKA MILUTINOVIĆ, MAGISTAR FARMACIJE I MASTER ISHRANE I SUPLEMENTACIJE

„Neka vaša hrana bude lek, a vaš lek vaša hrana.” Hipokrat

Umetnost je svuda oko nas. U našem stilu života, svakodnevici, našim delima i načinu kako pristupamo svemu što radimo. Umetnost je i u hrani, piću i svemu što od običnih nami­rnica možemo da stvorimo našim kreacijama. Kada počela da se bavim ishranom kao novim terapijskim pristupom u tretmanu infertiliteta i u periodu dok sam pisala stručni master rad na ovu temu, nailazila sam na mnogo nego­dovanja jer je to u prirodi čoveka. Sve što nam je nepoznato na prvi pogled deluje teško i komplikovano, a ja sam kroz medicinske studi­je počela da slažem slagalice i stvaram svoje novo umetničko delo.

Koliko je ishrana zaista važna za povećanje plodnosti i da li ovo stvarno radi, opisaću vam ukratko kroz neka svoja saznanja i rad iz prak­se.

Moj princip rada je takav da pre svega lečimo uzroke steriliteta. Kroz praksu se pokazalo da su to najčešće problemi sa štitnom žlezdom, insulinska rezistencija, kao i policistični jajni­ci. Ako gledamo sa medicinske strane, mnogo je uzroka neplodnosti i možemo ih podeliti na one koje možemo lečiti i one koje ne možemo da lečimo. Srećom, mnogo je više ovih prvih.

Princip ishrane i ono što je kroz medicinske studije do sada pokazalo najbolji učinak je mediteranska ishrana koja je bogata zdravim mastima, ribom, žitaricama, sa mnogo svežeg voća i povrća.

Ovaj vid ishrane dobar je i kao prevencija raz­ličitih kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, malignih oboljenja i mnogih drugih. Medite­ranska ishrana je priznata kao jedan od naj­boljih stilova života i od strane Svetske zdrav­stvene organizacije i to više puta.

Početna faza je da ishrana bude dodatna tera­pija pratećim oboljenjima koja su izazvala ste­rilitet, ali da istovremeno utiče na povećanje kvaliteta jajnih ćelija, ali i spermatozoida.

Vrlo je važno da u samom procesu učestvuju oba partnera kako bismo imali dve zdrave osobe.

Hidratacija je, kao i uvek, jako bitna kroz pa­metno biranje tečnosti, a to su voda, čajevi, limunada.

U ovoj fazi, uz adekvatnu ishranu za navede­na oboljenja, polako pravimo balans u makro­nutrijentima kroz unos dovoljno antikosidanata kako bismo radili na kvalitetu oplodnog mate­rijala. U drugoj fazi, nakon što smo regulisali hormone i oboljenja ishranom i suplementaci­jom, prelazimo na smanjen unos ugljenih hid­rata, ali ih ne isključujemo, dok povećavamo unos proteina i masti u određenim omerima i menjamo suplemente koji će nam dodatno po­moći u ovome.

Sam proces trebalo bi da traje minimalno tri meseca, ali preporuke su šest meseci. Tad znamo da smo regenerisali telo i spremili ga za novi život.

Stvorili smo novo umetničko delo, zdravo telo kao hram za buduće bebe koje tu treba da sta­nuju devet meseci.

Šta još moramo da znamo u ovom procesu? Odricanja su neophodna, posebno ako smo prešli određene godine i više nije tako lako doći do trudnoće. Alkohol, cigarete, industrijski šećeri, suhomesnati proizvodi, grickalice – sve to treba da isključimo. Ako nešto jako želimo, ovo odricanje je najmanje što možemo učiniti kako za sebe tako i za sam proces, jer će nam doneti najlepši rezultat, najvrednije bogatstvo i umetničko delo koje ste stvorili uz svoj rad i trud.

Rađene su studije koje su pokazale da je stopa trudnoće znatno niža kod žena koje puše više od 10 cigareta dnevno. Poznato je da nikotin remeti ravnotežu hormona i negativno utiče na zdravlje jajnika i materice; a da ne govorimo o šteti pri razvoju fetusa.

Mnogi parovi piju mnogo više alkohola nego što imaju svest o tome, jer je većini alkohol po­stao svakodnevica. Za alkohol nije utvrđena bezbedna granica u pogledu plodnosti, ali znamo da može uticati na zdravlje jajnih ćel­ija i spermatozoida – ne samo da podiže nivo slobodnih radikala u telu, već i iscrpljuje telo vitalnih hranljivih materija koje su potrebne za reprodukciju.

Ono što želim da naglasim je da oba partnera moraju da se odreknu alkohola u nedeljama koje prethode pripremi za željenu trudnoću, bilo prirodnim putem ili procesom vantelesne oplodnje. Neke studije su pokazale da alkohol može smanjiti šanse para za uspešnu vante­lesnu oplodnju.

ŠEĆER – Ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima (kao što su beli hleb, pirinač i teste­nina, kao i rafinisani šećeri, slatkiši), slatkim pićima i prerađenom hranom može dovesti do neravnoteže šećera u krvi (koja se manifestuje kroz skokove i padove energije tokom dana), što zauzvrat ima negativan uticaj na zdravlje vašeg reproduktivnog sistema. Nizak nivo šećera u krvi (zbog čega ćete se osećati letargično) stimuliše oslobađanje hormona stresa (adrenalina i kortizola) u telu. Kontinuirano oslobađanje hormona stresa menja način na koji vaše telo reaguje na progesteron, koji je toliko važan za pravilno funkcionisanje menstrualnog ciklusa.

Na ovaj ili onaj način, držanje šećera u krvi pod kontrolom je od suštinskog značaja za optimizaciju vaših šansi za trudnoću, bilo kroz IVF (vantelesnu) ili prirodno.

REŠENJE – Jedite hranu sa niskim GI, bogatu proteinima i zdravim mastima, bobičasto voće, žitarice od celog zrna i skrobno povrće kao što su slatki krom­pir, šargarepa i cvekla, sveže povrće i voće, mnogo salate, ribe.

Ako se upuštate u proces i ovu ishranu sami, bez pomoći mene kao mentora, vodite se sa nekoliko pravila:

– birajte organsku hranu kad god je to moguće
– obezbedite dobre zalihe antioksidanata kako kroz sveže voće i povrće, žitari­ce, tako i kroz suplementaciju, jer oni štite od slobodnih radikala koji oštećuju spermatozoide i jajne ćelije
– obezbedite dovoljan unos proteina
– jedite hranu u bojama, neka vam tanjir bude što šareniji, ali nikad prepun
– maslinovo ulje, orašasti plodovi, ribe, semenke neka vam budu glavni izvor masti
– hidratacija je jako važna i zato pijte minimalno dve litre tečnosti svaki dan.

Ovo su samo neke od smernica koje će vam možda olakšati put do vašeg no­vog umetničkog dela – malene bebice.

Ako mislite da ne možete sami, stojim vam na raspolaganju da zajedno putuje­mo do vašeg cilja.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

JOŠ JEDNO PROLEĆE OTVARA BELDOCS

LJUBAV