in

LJUBAV PREMA SEBI I VERA U MOGUĆE

PIŠE: DAJANA ŠVRAKA MILUTINOVIĆ, MAGISTAR FARMACIJE I MASTER ISHRANE I SUPLEMENTACIJE

Dok se letnje sunce osmehuje nad nama, donosi nam priliku za novi početak i inspiriše nas da donesemo odluke koje podržavaju našu plodnost.

Pored pravilne ishrane, hidratacije i unosa pro­teina, takođe je važno raditi na sebi, na svom telu i umu, kako bismo smanjili stres i stvorili optimalno okruženje za plodnost.

Ishrana i fizičko blagostanje su nerazdvojni partneri. Redovna fizička aktivnost ima pozi­tivan uticaj na plodnost. Vežbanje poboljšava protok krvi u reproduktivnim organima, smanjuje stres i pomaže u održavanju zdra­ve telesne težine. Pronađite fizičku aktivnost koja vam prija – to može biti šetnja po parku, plivanje, joga ili bilo koja druga aktivnost koja vam donosi radost i opuštanje.

Pored brige o telu, važno je raditi na svom mentalnom i emocionalnom blagostanju. Stres može imati negativan uticaj na plodnost i zato je važno pronaći načine za smanjenje i upravljanje stresom. Neka leto bude vreme za uvođenje tehnika opuštanja kao što su meditacija, duboko disanje ili joga. Pronađite aktivnost koja vam pomaže da se povežete sa sobom, da se oslobodite negativnih misli i st­vorite unutrašnju ravnotežu.

Osim toga, važno je raditi na izgradnji snažne emotivne podrške kako za sebe tako i za svog partnera. Komunikacija, otvorenost i razume­vanje igraju ključnu ulogu u procesu plodnosti. Razgovarajte o svojim osećanjima, brigama i nadama sa svojim partnerom. Oboje budite tu jedno za drugo i pružajte podršku na ovom putovanju.

Jedan od najvažnijih aspekata zdrave ishrane za plodnost je adekvatan unos proteina. Pro­teini su gradivni blokovi života i igraju ključnu ulogu u razvoju jajnih ćelija. Posebno je važno konzumirati proteine iz različitih izvora kao što su riba i meso živine, jer su bogati esencijal­nim aminokiselinama i hranljivim materijama koje su potrebne za zdrav rast i razvoj jajnih ćelija.

Kada je reč o ribi, izaberite divlje ulovljene vrste poput lososa, sardine ili pastrmke, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama. Om­ega-3 masne kiseline imaju pozitivan uticaj na plodnost, poboljšavajući protok krvi u repro­duktivnim organima i podstičući zdravu hor­monalnu ravnotežu. Meso živine kao što su piletina i ćuretina takođe pružaju visokokvali­tetne proteine i hranljive sastojke potrebne za optimalnu funkciju jajnika.

Pored proteina, hidratacija je od ključne važ­nosti za plodnost. Leto donosi visoke tempe­rature, pa je važno dovoljno unošenje tečnosti. Voda je neophodna za hidrataciju tela, a do­voljan unos tečnosti pomaže u održavanju op­timalne ravnoteže telesnih tečnosti i zdravlja jajnika. Pokušajte da pijete najmanje osam čaša vode dnevno i izbegavajte prekomernu konzumaciju kofeinskih napitaka.

Pravo je vreme da povedemo računa i o zdra­vlju creva.

Probavni sistem ima važnu ulogu u našem opštem zdravlju, uključujući i plodnost. Probio­tici su korisne bakterije koje podržavaju zdravl­je crevne flore i probavnog sistema, a mogu imati pozitivan uticaj na plodnost.

Probavni trakt je dom za brojne vrste probiotičkih bakterija. Ove bakterije po­mažu u održavanju ravnoteže mikrobioma što može imati pozitivan uticaj na hormonsku ravnotežu i plodnost.

Neke od namirnica koje su bogate prirodnim probioticima i koje možemo da više uvrstimo u svoju ishranu:

– Kvalitetan jogurt koji sadrži žive kulture bakterija poput Lactobacillus i Bifido­bacterium može biti izvrstan izvor probiotika. Birajte jogurt bez dodatog šećera ili drugih aditiva.

– Kefir je mlečni napitak sličan jogurtu, ali ima bogatiju koncentraciju probioti­ka. Može se napraviti od kravljeg, kozjeg ili biljnog mleka. Kefir je bogat različi­tim sojevima probiotičkih bakterija i može biti koristan za održavanje zdravlja crevne flore.

– Tempeh je fermentirani proizvod od sojinog zrna koji se često koristi kao zamena za meso. Osim što je bogat proteinima, tempeh sadrži probiotičke bakterije koje podržavaju zdravlje crevne flore.

Kada je moguće, birajte organske i prirodne opcije kako biste izbegli potenci­jalno štetne hemikalije i aditive.

Zapamtite, ravnoteža u ishrani i zdravim navikama je ključna za održavanje optimalnog zdravlja i podršku plodnosti.

Isto tako, obratite pažnju na svoje opšte zdravlje. Redovan pregled kod lekara, uzimanje neophodnih suplemenata, pravilno doziranje lekova (ukoliko je propi­sano) i usvajanje zdravih navika kao što je odgovarajući san su takođe važni aspekti brige o sebi i plodnosti.

Neka ovo leto bude prilika da se posvetite celovitom pristupu plodnosti. Ishra­na, hidratacija, proteini i briga o sebi su ključni elementi za stvaranje optimal­nog okruženja za ostvarenje vaših snova o roditeljstvu.

Započnite ovo putovanje ka plodnosti s ljubavlju prema sebi i verom u mo­gućnost ostvarenja. Ne zaboravite da ste jaki, hrabri i da zaslužujete sreću i blagoslove koje roditeljstvo donosi.

ŠTA MISLITE?

101 Poena
Upvote Downvote

NADA

SEPTEMBAR 2023: IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL