in

BODYGUARD – REAL LIFE

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: PREDRAG BALCACANOVIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

KO SU TELOHRANITELJI 21. VEKA? DA LI SU FENOMENALNI VOJNICI ILI ROBOTI? SA ILI BEZ EMOCIJA? U FILMU I U STVARNOM ŽIVOTU ANGAŽOVANI SU OD OBIČNIH LJUDI DO MOĆNIKA.

Upravo za RYL razgovaramo sa Predragom Balcacanovićem, osnivačem Srpske asocijacije telohranitelja i predstavnika Srbije u mnogim međunarodnim organizacijama ovoga tipa. Završio je dvogodišnju specijalizaciju iz diplomatske bezbednosti na Fakultetu političkih nauka.

Posao ga je vodio na područja visokog rizika – Liban, pojas Gaze, Severozapadna Afrika. Ovoga leta sa evropskim timom čuvao je jednog političara na Sardiniji. Rekla bih da je njegov život ko film. A šta kaže Predrag na sve.

OTKUD IDEJA DA SE OSNUJE SRPSKA ASOCIJACIJA TELOHRANITELJA?

Ideja je u početku bila, san. Nakon dugogodišnje vojne službe u Srbiji, zatim rada i usavršavanja po svetu, po povratku u Beograd pre jedanaest godina, kako po iskustvu, kvalitetu kadra, kao i po onima koji su željni znanja, ne da ne zaostajemo za svim famoznim organizacijama i sistemima obuke, već nam pripada mesto u samom vrhu. Sve to može ovde i sve to možemo mi da pružimo. Obuku, kvalitet, profesionalnost.

Nije bilo lako utabati taj put u Srbiji, pogotovu što su moji afiniteti bili da se jedna mala, nacionalna asocijacija izbori za mesto u svetu. Svetsko, a naše.

ŠTA TELOHRANITELJ SEM FIZIČKE SPOSOBNOSTI JOŠ MORA DA POSEDUJE KAO POSEBNE VEŠTINE DA BI SE BAVIO OVIM POSLOM?

Pre svega, stav. A između fizičke sposobnosti i stava, tu je široka paleta potrebnih kvalifikacija. Vispernost, pronicljivost, kao i visoku obučenost iz raznih segmenata bezbednosti. Bezbedna vožnja, poznavanje samoodbrane, rukovanja oružjem, tehnikom, planiranja, procene…

KOLIKO PUTA NEDELJNO SE VEŽBA?

Zavisi od posla i vrste klijenta. Uglavnom, kada uđete u ove vode, vi održavate i nadograđujete već stečene psiho-fizičke veštine. Svakako, ovo je posao koji zahteva i stalna dalja usavršavanja.

DA LI JE TEŠKO NAPRAVITI PLAN BEZBEDNOSTI ŠTIĆENE LIČNOSTI?

Jedan ozbiljan plan zaštite VIP zahteva studiozan pristup problemu. To zavisi od više faktora, ali je presudan stepen ugroženosti samog klijenta, kao i njegovo svakodnevno radno i životno okruženje.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU „DRŽAVNIH TELOHRANITELJA“ I „PRIVATNIH TELOHRANITELJA“?

Razlika je u ovlašćenjima. Inače, što se tiče samog kvaliteta ljudstva i obuke, privatni sektor bezbednosti i pojedinci u njemu mogu da stanu rame uz rame sa njima. U prilog tome govori i podatak da smo često angažovani u oblasti diplomatske zaštite od strane mnogih ambasada i njihovih gostiju. Ovog leta smo na Sardinji imali prilike da sa svojim timom budemo deo međunarodne ekipe zadužene za bezbednost jednog visokog državnika.

KAKO IZGLEDA OBUKA ZA TELOHRANITELJA?

Sama obuka je možemo reći “filter”, sastavljen iz više nivoa.

Nisu svi za sve. Ne postoje “univerzalni vojnici”, osim u filmovima. Neretko, kandidati smatraju da su već ili dovoljno spremni ili da će im jedna obuka omogućiti da adekvatno brinu o nečijem životu. Na žalost, život i događaji ih negiraju.

Kreće se sa osnovnom obukom, a zatim daljim usavršavanjima – 1. 2. 3. stepen CPO. Bezbedna vožnja, diplomatska bezbednost, PSD zone visokog rizika….

KO VAS OBIČNO ANGAŽUJE?

Ko god smatra da ima potrebe i može da nas plati. Telohranitelji ne čuvaju samo nečiji život, već su tu da preduprede svaki vid potencijalne pretnje, fizičkog ili psihičkog maltretiranja.

TI SI NA USLUZI 24 SATA SVOM KLIJENTU, KLIJENT IMA POVERENJA U TEBE KAO TELOHRANTELJA, KAD SE U STVARI STIČE NAJVIŠE TAJ MEĐULJUSKI ODNOS POŠTOVANJA I POVERENJA?

Upravo tako. Na rasplaganju ste 24 časa. Odnos poverenja je najbitniji da biste vi mogli da radite maksimalno vaš posao, a i klijent nesmetano svoj. To je odnos do koga se dolazi vremenom. Pre svega vašom pouzdanošću, diskrecijom.

DA LI SI NEKADA NEKOGA ODBIO DA MU BUDEŠ TELOHRANITELJ?

Da, pre svega ako smatram da adekvatno ne mogu da odgovorim na traženi zadatak ili da jednostavno klijent nije neko ko sarađuje.

DA LI JE TVOJ ŽIVOT FILM?

Iskreno, posao, događaji, ličnosti… Moglo bi to da se pretoči u jedan dobar serijal od više sezona

TEMA DECEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „ROADMAP 2021/2022.“ PLANOVI U 2022. GODINI?

Ova godina je bila vrhunac uspeha moje karijere. Na žalost i godina u kojoj je zauvek “otišlo” puno prijatelja. Ne bih da planiram, samo da poželim da poslovno nastavim ovim tempom.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

NEKA MOJI PLANOVI PRONAĐU SVOJE VREME

LEPOTA I SNAGA ŽENE