in

38. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: FRANCUSKA U FOKUSU

DOM OMLADINE BEOGRADA OD 26. DO 30. OKTO­BRA 2022. PREDSTAVLJA 38. BEOGRADSKI DŽEZ FE­STIVAL, POD SLOGANOM „JAZZBEATS“.

Pošto je proslavio 50 godina od osnivanja i uspešno prebrodio dve teške pandemijske godi­ne, ne prekidajući niz festivalskih izdanja 2020. i 2021, Beogradski džez festival nastavlja da u punom sjaju predstavlja najbolje od savreme­nog džeza sa svih kontinenata. Pod sloganom „JAZZBEATS“ u svom 38. izdanju ugostiće umetnike koji pomeraju granice džeza i donose žanrovsku raznolikost, unoseći novo uzbuđenje u ovaj muzički pravac. Kao otkucaji srca, ritmovi ove muzike nastavljaju da traju uprkos svemu, baš kao i Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festi­val.

U salama Doma omladine Beograda i MTS Dvorane biće održan 21 koncert u okviru 10 programskih celina, sa skoro 150 muzičara iz celog sveta, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih autora sa srpske džez sce­ne. U okviru glavnog programa ove godine biće zastupljeni projekti 5 srpskih umetnika, što je rekordni broj u novijoj istoriji manifestacije, a koji reflektuje uspon srpskog džeza na globalnoj sceni, sa svakodnevnim priznanjima koje naši mladi umetnici dobijaju širom Evrope i sveta.

Na Beogradskom džez festivalu ove godine će se predstaviti tri generacije umetnika. Nagla­sak je na mlađima, koji čine tri četvrtine progra­ma: festival od svog obnavljanja 2005. svesno najviše podržava budućnost džeza, osećajući i vaspitnu ulogu koju kulturne manifestacije treba da imaju u podizanju mlađih generacija publike, kao i ulogu platforme za podršku mladim džez stvaraocima. U programu će biti zastupljeni i izvođači koji trenutno predstavljaju najaktuelnija imena u svetskim džez okvirima, kao i nekoli­ko renomiranih autora starije generacija, koji su bitno uticali na razvoj ovog žanra u 21. veku. Posebnu pažnju ove godine festival će pokloniti orkestarskom džezu, kroz nastupe čak četiri velika ansambla, koja će publici pružiti odličan uvid u raznovrsnost big bend izraza u Evropi.

Pozivamo vernu publiku da i ove godine bude deo jedne od najomiljenijih međunarodnih umet­ničkih manifestacija u Srbiji, koja se ponosi vr­hunskim umetničkim dometima, najmlađom džez publikom u Evropi i doslednošću u programskom konceptu koji slavi kreativnost i stvaralačku ra­doznalost džez muzičara sa svih meridijana.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 38. Beogradskog džez festivala se može na­baviti na Ticket Vision blagajni u Domu omla­dine Beograda i onlajn. Trenutna cena vau­čera je 5000 RSD, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala (10 koncerata).

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festiva­la je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. Or­ganizator festivala je Dom omladine Beograda. Pokrovitelji 38. BDŽF su Grad Beograd – Grad­ska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Prijatelji 38. BDŽF su Lukoil, SOKOJ, DPC Networks. Be­ogradski džez festival je, po pozivu, član Evrop­ske džez mreže (Europe Jazz Network).

PR TEXT

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

BELO PLATNO KAO ŠTIT – SLIKARSKI SAN

TRAG KOMETE