in

HINDI ZAHRA

PIŠE: LENKA ARSIĆ
INTERVJU: HINDI ZAHRA

FOTOGRAFIJE: TALA HADID

Hindi Zahra poručuje mladim muzičarima: „Slušajte sebe. Znanje je važno, ali ne zaboravite da se prepustite i svojoj mašti!“

HINDI ZAHRA ĆE 28. I 29. SEPTEMBRA ODR­ŽATI DVA KONCERTA U KLUBU BITEFARTCAFE I TIME ĆE OTVORITI NOVU SEZONU MUZIČ­KOG SERIJALA MUSICOLOGY BARCAFFE SE­SSIONS KOJI JE U REGION DO SADA DOVEO NEKE OD NAJVIRTUOZNIJIH IZVOĐAČA IZ SVETA JAZZ, BLUES, FUNK, R’N’B I WORLD MUZIKE.

PROŠLU SEZONU OBELEŽILI SU RASPRODA­TI KONCERTI IZVOĐAČA KAO ŠTO SU KEZIAH JONES, NIK WEST, RICHARD BONA I SNARKY PUPPY, DOK SU ORGANIZATORI, OTKRIVA­NJEM PRVA DVA IZVOĐAČA NOVE SEZONE, HINDI ZAHRE I VIRTUOZNOG GITARISTE GRU­PE „VULFPECK“, CORY WONGA, NAJAVILI JOŠ JEDNU IZVANREDNU MUZIČKU GODINU U SRBIJI I REGIONU.

NAKON ŠTO JE HINDI ZAHRA ODRŽALA RA­SPRODAT KONCERT U BEOGRADU 2017. GO­DINE, FANOVI SERIJALA NASTAVILI SU DA UPUĆUJU MOLBE ORGANIZATORIMA DA ONA OPET NASTUPI, MEĐUTIM, NISU SAMO FANO­VI OSETILI OVAKVO UZBUĐENJE, VEĆ I SAMA HINDI ZAHRA.

PRIČALI SMO ZA OVOM IZVANREDNOM FRANCUSKO-MAROKANSKOM KANTAUTOR­KOM I MULTIINSTRUMENTALISTKINJOM PRED PREDSTOJEĆI NASTUP U BEOGRADU:

HINDI, ČULI SMO DA SI UŽIVALA U BEOGRADU PROŠLI PUT. ŠTA TE JE NATERALO DA ZAVOLIŠ BEOGRAD I OPET MU SE VRATIŠ OVE GODINE?

Koncert koji sam održala u okviru serijala Mu­sicology Barcaffe Sessions 2017. godine u Be­ogradu urezao mi se u pamćenje. Beogradska publika je divna. Reč je o ljudima koji zaista ra­zumeju i osećaju muziku. Konstantna razmena energije i emocija – to je nešto što je ostalo u mom sećanju kao divno iskustvo. Jedva čekam da dođem opet. Ovaj put ću u Beogradu imati 2 koncerta, tako da će biti interesantno videti kako će se razvijati prvo, a kako drugo veče.

DRAGO NAM JE DA TI SE SVIĐA NAŠ BEOGRAD, ALI ŽELELI BISMO I DA ZNAMO NEŠTO O TVOM RODNOM KRAJU. KAKAV ODNOS IMAŠ PREMA MAROKU I MARA­KEŠU?

Ja sam rođena u južnom Maroku. Tamo sam živela do 12. godine, kada sam se preselila kod oca u Francusku. Nostalgija je ostala zauvek u meni, a koreni su me uvek vukli – vuku me i dalje. U Marakeš sam otišla na 5 godina opet, kako bih radila na sebi, svojoj spiritualnosti i svojoj muzi­ci. Vreme koje sam provela tamo bilo je obeleže­no dubokim razmišljanjima, pronalaženjem sebe i otkrivanjem novih puteva do svoje autorske muzike. Marakeš je veliki deo moje ličnosti. Vo­lela bih da ljudima približim marokansku i afričku kulturu.

TO NAS DOVODI DO SLEDEĆEG PITANJA. KAKO BI DE­FINISALA SVOJ MUZIČKI STIL? ELEMENTI MAROKANSKE MUZIKE, BLUZ, ETHNO – KRITIČARI TE OPISUJU NA RA­ZNE NAČINE. ODAKLE CRPIŠ INSPIRACIJU I KO SU TVOJI UZORI?

Ja sam zapravo i želela da moja muzika zvuči kao da je iz Maroka, ali da se prepliće sa zapad­njačkim žanrovima kao što su bluz i džez. Ona i jeste bazirana na različitim uticajima džeza i blu­za, rok muzike i orijentalnim ritmovima.

Smatram da smo okruženi jako kvalitetnom mu­zikom koja dopušta da se iz nje crpi inspiracija. Dok sam odrastala, slušala sam Elu Ficdžerald, Tinu Tarner i Vitni Hjuston. Na mene je ostavi­la trag američka i aftička crnačka muzika, ali i orijentalna, egipatska i indijska. Danas slušam sve: od tradi­cionalne muzike, preko digitalne, klasične, pa i trep muzike. Obožavam raznovrsnost! Bez ograničenja.

KOJA ŽIVOTNA ISKUSTVA SU NAJVIŠE UTICALA NA TVOJU MUZIČKU KA­RIJERU?

Rekla bih da nas sve što nam se dešava menja na neki način, bilo da su u pitanju dobra ili loša životna iskustva. Ipak, mislim da su me baš oni najteži perioda života najviše promenili. Do­sta sam se okrenula spiritualnosti i u njoj pronašla inspiraciju.

Takođe smatram da je znanje vrlo važno za sam stvaralački proces. U Parizu sam radila u Luvru, gde sam bila okružena vizuelnom umetnošću. To iskustvo mi je puno značilo. Počela sam da slikam, a slikarstvo je ostalo moj veliki hobi. Vrlo je važno da budemo okruženi različitim kulturnim sadržajem i da konstantno učimo. Znanje i umetnost neraskidivo su po­vezani.

TVOJI MLADI FANOVI U BEOGRADU JEDVA ČEKAJU DA TE UPOZNAJU. DA LI IMAŠ NEŠTO DA IM PORUČIŠ, UZIMAJUĆI U OBZIR DA SI U MU­ZIČKOM SVETU USPELA DA ZADRŽIŠ SVOJU AUTENTIČNOST I OSTVARIŠ SE KAO MUZIČARKA I KANTAUTORKA?

Kao što sam već pomenula, smatram da je znanje vrlo važno za sam stvaralački proces. Slušajte i učite. Izložite se različi­tim sadržajima, ali nemojte zaboraviti da se prepustite i ma­šti. Dopustite joj da vas obuzme.

Pronađite nešto svoje, nešto što vas čini drugačijima i nemoj­te nikada od toga odustati.

Ulaznice za koncerte Hindi Zahre možete kupiti onli­ne ili na prodajnim mestima servisa www.tickets.rs & www.ddtickets.rs

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ČAJDŽINICA DŽIRLO

PRIMENA TERMOMINERALNIH VODA U OČUVANJU I UNAPREĐENJU ZDRAVLJA