in

GUITAR ART FESTIVAL

PROMO

JUBILARNO 25. PO REDU IZDANJE GUITAR ART FESTIVALA ODRŽAĆE SE OD 15. DO 19. MAJA NA VIŠE LOKACIJA U BEOGRADU. TOKOM PET FESTIVALSKIH DANA ODRŽAĆE SE 10 KONCERATA.

Četvrt veka Guitar Art Festival pretvara Beograd u gitarsku prestonicu, koju su do sada posetili Enio Morikone, zatim Sting, Pako de Lusija, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio, Pink Martini, Vaya Con Dios i mnogi drugi.

Guitar Art Festival organizovao je više od 400 koncerata sa vrhunskim muzičarima iz 57 država sveta. Festival je odavno prevazišao okvire klasične gitare i isključivo profesionalne publike. Svake godine brižljivo smo gradili našu publiku, programom koji je predstavljao najviše umetničke izraze klasične, flamenko, fado, džez muzike. Festivalske koncerte je do sada posetilo više od 300.000 posetilaca.

Koncertni program koji spaja svet

Koncertni program 15. maja otvoriće veliki dvostruki koncert na kome će u prvom delu nastupati najbolji brazilski gitariski duo Assad, koji čine braća Serđo i Odair Asad.

Vrhunac prve večeri pripašće čuvenoj brazilskoj gitaristkinji i pevačici Bađi Asad, poznatoj po kombinovanju tradicionalne brazilske muzike sa pop notama i neobičnoj gitari koja ima samo okvir bez rezonatora.

Četvrtak, 16. maj rezervisan je za koncert nove gitarske zvezde Marsina u MTS dvorani, koji po prvi put stiže u Beograd u okviru svetske turneje “Acustic Dragon”. Beogradska publika će nakon rasprodatih koncerata širom sveta 16. Maja u MTS dvorani imati priliku da čuje gitaristu koji je očarao svet, njegov uticaj i popularnost vrtoglavo rastu po rečima Rolling Stone, Classic FM, Guitar World, Metal Hammer, Billboard i drugih.

Marsin je nova gitarska zvezda kombinuje najpoznatije klasične aranžmane, obrade savremenih pesama i svoje autorske kompozicije, to je muzičko putovanje od Betovenove Pete simfonije, preko Kašmira Led Zepelina, do virtuoznih originalnih kompozicija.

Koncerti klasične muzike održaće se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 17. i 18. maja. Prvo veče klasike počinje koncertom meksičkog gitariste Pabla Garibeja, koji je poznat po svojim interpretacijama latinoameričke muzike.

Drugi koncert je premijera novog dela “Concierto Etno” gitariste i kompozitora Lazara Ostojića, koji će izvesti Gudački orkestar škole za talente u Ćupriji i solista Vojin Kocić. Koncert je posvećen sećanju na gitaristkinju Sabrinu Vlaškalić.

Mateuš Kovalski, klasični gitarista iz Poljske zatvara koncertno veče svojim resitalom.

Drugo veče klasike un Narodnom pozorištu u Beogradu počinje koncertom portugalaskog gitariste Fransisko Luisa.

Zatim sledi svetska premijera novog dela Lea Brauera koju će izvesti gitarski sekstet koji čine: Andraš Caki, Amalija Miler, Petar Čulić, Darko Bageski, Tanos Micalis i Roberto Fabri.

Guitar Art ima privilegiju da na svakom izdanju festivala predstavi veliku koncertnu premijeru, koja je pisana specijalno za beogradski festival. Najveći živi gitarski kompozitor Leo Brauer napisao je delo za 6 gitara koje će premijero biti izvedeno na sceni Narodnog pozorišta. To je muzičko nasleđe koje festival gradi i sakuplja četvrt veka.

Fetival se završava 19. maja velikim koncertom “1.000 gitara” na Trgu Republike u Beogradu. Koncert koji obara rekord i po prvi put okuplja toliki broj gitara u Srbiji. Pored učesnika festivala, gitarista iz preko 50 zemalja sveta, priliku da učestvuju u ovom koncertu i zajedno obore nacionalni gitarski rekord dobiće i gitaristi iz cele Srbije. Okupljene gitariste će sa glavne bine voditi specijalni gosti kao što su Vlatko Stefanovski, Dejan Cukić i drugi.

KONCERTNI PROGRAM

SREDA, 15. MAJ
KOLARČEVA ZADUŽBINA
20:00 ASSAD FAMILY

ČETVRTAK, 16. MAJ
MTS DVORANA
20:00 MARCIN

PETAK, 17. MAJ
NARODNO POZORIŠTE
19:00 PABLO GARIBAY
20:00 VOJIN KOCIĆ & GUDAČKI ORKESTAR ŠKOLE ZA TALENTE U ĆUPRIJI & SOLISTI
LAZAR OSTOJIĆ – CONCIERTO ETNO (U ZNAK SEĆANJA NA SABRINU VLAŠKALIĆ)
21:00 MATEUSZ KOWALSKI

SUBOTA, 18. MAJ
NARODNO POZORIŠTE
19:00 FRANCISCO LOUIS
20:00 GITARSKI SEKSTETI – LEO BROUWER PREMIJERA
20:30 4 G’s QUARTET
21:00 MIHAJLO ĐURĐEVIĆ

NEDELJA, 19. MAJ
TRG REPUBLIKE
13.00 KONCERT ZA 1.000 GITARA

ŠTA MISLITE?

UMETNICA PERSIJSKO PLAVE I NARANDŽASTE BOJE

TAMO GDE JE RAD ZADOVOLJSTVO