in

ZVEZDICE ZA NAJBOLJE

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: IVAN MOJIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

IVAN MOJIĆ JE ROĐEN U PARIZU 9. DECEMBRA 1977. ODRASTAO JE U ANTVERPENU, U BELGIJI. ZAVRŠIO JE FAKULTET ZA UGOSTITELJSTVO FRANCUSKE KUHINJE, A USAVRŠIO SE ZA ŠEFA KETERINGA, MENADŽERA KUHINJE I INTERNACIONALNA JELA.

RADIO JE DO SADA KAO KUVAR U RESTORANIMA SA 1 I 2 MICHELIN ZVEZDICE, KAO I U RAZLIČITIM RESTORANIMA U BELGIJI I FRANCUSKOJ. GOVORI ŠEST JEZIKA: SRPSKI, FRANCUSKI, FLAMANSKI, NEMAČKI, ITALIJANSKI, ENGLESKI. IMA DVA SINA, MILANA (21) I MAXIMA (19). VOLI BRZA KOLA, DOBRU KUHINJU, PUTUJE, EKSPERIMENTIŠE U HRANI.

ODAKLE LJUBAV PREMA KUVANJU?

U meni se od malena javila ljubav prema kuvanju. Voleo sam da gledam emisije o kuvanju kojih je bilo jako puno, kao i danas. Impresioniralo me je kada vidim kako šef kuhnje diriguje kuvarima dok spremaju hranu.

Volim i kada vidim kako sveže voće i povrće izgleda i koliko je ukusno. Hrana je za mene umetnost, kao i samo kuvanje. Od njega pravimo umetnička dela.

DA LI SE KUVAR RAĐA ILI SE STVARA?

I jedno i drugo. Uvek možeš da naučiš da kuvaš, ali ako nemaš onaj „osećaj“ za kuvanje i puno ljubavi, nikada nećeš postati kuvar, bićeš samo plaćen za to što radiš.

KAKO JE KUVATI U RESTORANIMA KOJI POSEDUJU MICHELIN ZVEZDICE?

Interesantno je zbog high level detalja. Moram da priznam da smo pod konstantnim stresom, postoji dobar adenalin i sam proces kuvanja i stvaranja pomešan je sa ogromnim znanjem, teče. Učiš svaki dan i svaki „servis“ mora da bude savršen od A do Ž. Kada kuvamo u Michelin restoranima, radimo od 13 do 17 sati na dan i svi postajemo familija. Stvaraju se nove dimenzije, životi, ljubavi. Trudimo se da sve bude perfektno.

Šta čini jedno jelo koje zaslužuje da se servira u restoranu sa sjajnim zvezdicama.

Jelo mora da bude posebno i da se sastoji od različitih tekstura, da ga razlikuju tehnike spremanja, ukusi koji iznenade. Sve mora da bude nekako posebno.

ŠTA JE ONO ŠTO NAJVIŠE VOLIŠ DA KUVAŠ U RESTORANIMA SA MICHELIN ZVEZDAMA?

Obožavam da spremam ribe, školjke, rakove, alge. Specijalista sam u tome. Provlačim različite teksture u pripremi i finalizaciji hrane, pa jela imaju u sebi različite ukuse, izgled.

DA LI VLASNICI RESTORANA KOJI IMAJU MICHELIN ZVEZDICE TEŽE ILI LAKŠE OSTVARUJU PRIHOD/DOBIT?

Ko misli da je lako, pogrešio je. Dobit se teže ostvaruje u Michelin restoranima. Restoran koji poseduje Michelin zvezdicu i 50 mesta, mora da ima od 15 do 25 kuvara. Oko kuvara su pomoćni kuvari. Namirnice koje se kupuju su visokog kvaliteta i mnogo su skuplje. Radi se o vrlo ekskluzivnim proizvodima koji nekada dolaze iz Japana ili sa drugog kraja sveta.

Sve je ekskluzivno, sve je skupo. Od resto rana, izgleda, usluge, proizvoda. Takva je i cena, jer puno mora da se uloži.

DA LI BI VOLEO DA IMAŠ SVOJ RESTORAN?

Jako bih voleo da imam svoj restoran. Srbija me nenormalno privlači. Ja sam Srbin koji samo povremeno dolazi u svoju maticu, ali nikada nisam živeo u Srbiji.

Želeo bih da imam mogućnost da pokažem ono što znam, motivišem mlade ljude. Želeo bih da im prenesem svoje ogromno znanje i iskustvo koje imam.

Voleo bih da dam mogućnost ljudima koji nemaju budžet za to da probaju high level cuisine. Znate ono kada širite lepo i dobro. To bih voleo da pružim ljudima u Srbiji.

DA LI ČESTO DOLAZIŠ U SRBIJU I DA LI NAM SPREMAŠ HRANU U BEOGRADU I NOVOM SADU?

Često dolazim u Srbiju i svojim prijateljima koji imaju restorane pomažem, učim ih, pokazujem nove tehnike u kuvanju, pripremi, radu. Približavam im nove ukuse. Kada dolazim, dosta toga ponesem iz Belgije da imamo ekskluzivan materijal sa kojim radimo. Uvek se lepo družimo jer je svaki moj dolazak u Srbiju odmor uz rad, prenošenje znanja.

TEMA JUNSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „VRATI MI MOJE KRPICE“ – STIH VASKA POPE. DA LI LJUBAV ZAISTA VODI PREKO STOMAKA?

Naravno da ljubav vodi preko stomaka jer kada kuvate iz ljubavi, pružate ljubav.

Svi ti mirisi, ukusi, tekstura pripremljenog jela, izgled donosi lepe uspomene i radosti. Setite se kako su naše majke i bake kuvale i kako nam sve to budi sećanja i nostalgiju. Najlepši mirisi dolaze iz kuhinje. Tamo živi ljubav.

ŠTA MISLITE?

101 Poena
Upvote Downvote

LJUBAV PREMA TELU

JUL 2023: IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL