in

ARTIST HOTEL – UMETNOST IZNAD SVEGA

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTREVJU: ZOLTAN TAMAŠ

FOTOGRAFIJE: IZ ARHIVE ARTIST HOTELA

SUBOTICA JE ODUVEK BILA GRAD SA STILOM. GRADSKA KUĆA, SINAGOGA, RAJHLOVA PALATA, PALATA SUBO­TIČKE TRGOVAČKE BANKE, PREKO 100 OBJEKATA IZ­GRAĐENIH U STILU SECESIJE. MNOGE ZGRADE SU ZA­ŠTIĆENE I PROGLAŠENE SPOMENICIMA KULTURE.

U TAKVOM ARHITEKTONSKOM OKRUŽENJU, U ULICI IVA­NA GORANA KOVAČIĆA 7, OTVOREN JE NOVI BUTIK HOTEL ARTIST. SAM OBJEKAT JE PROJEKTOVAO FERENC RAJHL, POZNATI ARHITEKTA, KOLEKCIONAR UMETNIČKIH PREDMETA, UMETNIK. DA LI SUDBINA VOLI PONAVLJA­NJA? U HOTELU SA 4 ZVEZDICE DOMINIRA ART, STIL, MIRIS, UKUS. SVAKI DETALJ JE ZA PROMIŠLJANJE. PO­MEŠANI VEKOVI U 21. VEKU.

HOTEL JE OTVORIO VRATA SVOJIM GOSTIMA U SEPTEM­BRU 2022. GODINE. STARO ZDANJE JE REKONSTRUISA­NO, A DOGRAĐEN JE I NOVI DEO KOJI SE APSOLUTNO USKLADIO SA KONCEPTOM I DUHOM OVOGA GRADA.

RAZGOVARAMO SA ČOVEKOM KOJI JE NAJZASLUŽNIJI DA BAŠ OVAKVO ZDANJE I IDEJE BUDU ROĐENI NA TLU SUBOTICE – ZOTLANOM TAMAŠEM, SUBOTIČANINOM, PREDUZETNIKOM, KOLEKCIONAROM.

SUBOTICA JE OBOJENA SECESIJOM, UMETNIČKIM STILOM, PA SE HOTEL ARTIST LAKO UKLOPIO U KON­CEPCIJU GRADA. UMETNOST U UMETNOSTI.

Zgrada hotela je zaštićeni spomenik kulture. Odiše jednostavnošću, skladom, posebnom le­potom. Želeli smo da se naši gosti oduševe već samom fasadom i izgledom hotela, a da ih još više iznenadimo kada uđu u našu umetnost. Ar­tist hotel se zaista lako uklopio u koncepciju i stil grada, jer je naš grad umetnost na otvorenom.

KAKO IZGLEDA KONCEPCIJA HOTELA?

Hotel ima 30 smeštajnih jedinica, restoran, roof top terasu, vinski bar, veliku kongresnu salu. Gostima su na raspolaganju i spa centar, finska sauna i tursko kupatilo. Svakog jutra se služi doručak, a dostupni su kontinentalni, vegetari­janski ili doručak na bazi švedskog stola. Sme­štajni objekat ima restoran u kojem se služe jela internacionalne i evropske kuhinje. Vegeta­rijanska, veganska i jela bez mlečnih proizvo­da mogu da se pripreme na zahtev. Hotelske sobe su klimatizovane i imaju prostor za se­denje i flat screen TV sa satelitskim kanalima.

HOTELSKE ZIDOVE UKRAŠAVAJU DELA SAVREME­NIH SRPSKIH I MAĐARSKIH SLIKARA. KOGA IMATE U SVOJOJ KOLEKCIJI?

Ponosni smo što naše zidove krasi preko 200 dela savremenih srpskih i mađarskih slikara poput Cvetkovića, Đorša Stanojevića, Veljka, Valjarevića, Snežane Petrović, Ricz Geze, Šarkanjy braća, Laure Sagmaister, Omčiku­sa, Milana Blanuše, Dragana Stojkova, Danila Bojovića, Biljane Milenković i drugih. Volimo umetnost i naši zidovi su umetnost za sebe. Taj umetnički senzibilitet se provlači kroz proš­lost i podržava aktuelnu umetničku scenu 21. veka. Ovo je netipičan hotel jer je kolekcionar sam po sebi. Mi podržavamo tu poslovnu i umetničku priču. Nekima smo čak bili i mece­ne. Neka se širi snaga lepog, produhovljenog, nenametljivog a harmoničnog.

U SRCU GRADA, U JEDINSTVENOM AMBIJENTU, U ZGRADI KOJA IMA SVOJU ISTORIJU, HOTEL IZRA­ZITOG SENZIBILITETA ZA 21. VEK. ŠTA JE SVE U PONUDI?

Hotel u svojoj ponudi ima jednokrevetne, dvo­krevetne sobe, de lux sobe i apartman u kla­sičnom stilu. U novom delu su dvokrevetne sobe koje su urađene modernistički, u kojima gost može da oseti svaki segment naše ideje da ima puni doživljaj i mogućnost za odmor i relaksaciju.

KO SU VAŠI GOSTI?

Naši gosti su poslovni ljudi, gosti koji turistič­ki dolaze da obiđu Suboticu i Palić, umetnici. Već nas prepoznaju u biznis svetu, što nam je jako drago, jer smo sve učinili da svi poslovni sastanci i kongresi budu organizovani na naj­višem nivou i u najboljim uslovima.

Naši gosti su i oni koji dođu na kafu, vino, koji uz razgovor sa svojim prijateljima žele da vre­me provedu u prijatnoj atmosferi, jer pored divnog restoranskog dela mogu sedeti u lobiju poput dnevne sobe ili na terasi koja se nalazi na krovu, gde često se prave partiji pod vedrim nebom i gleda u zvezde.

PORED BOGATE KOLEKCIJE SLIKA, IMATE I OGRO­MNU VINOTEKU. SPOJILI STE VINA SA UMETNO­ŠĆU.

Vino i vinogradi su deo subotičke tradicije, kao i slogan „Vina sa peska“. Bukvalno sa peska, jer ovde loza raste iz peska, te su i najza­stupljenije bele sorte kojima takvo tlo odgova­ra. U našoj ponudi imamo vina sa severa Sr­bije, severa Bačke, iz Francuske, Italije. Mada najviše imamo vina iz moje tri omiljene regije: Margaux, Pomerol, Saint Emilion.

KADA SE UDRUŽE VIZIJA, MISIJA I LEPOTA DOBI­JAMA OBJEKAT POPUT ARTIST HOTELA U KOJEM SE VODILO RAČUNA O SVAKOM DETALJU, ENERGIJI, O PRIČI KOJA JE POČELA U PROŠLOSTI, IMA SVOJ TE­MAT U SADAŠNJOSTI I SVOJU IDEJU ZA BUDUĆ­NOST. KAKO BISTE ZAKLJUČILI PRIČU NA UMET­NIČKI NAČIN?

Za nas je sve umetnost. Od hotela, usluge, go­stiju. Sve je podređeno tom senzibilitetu i sa­držaju. Spojili smo na jedinstven i autentičan način mogućnosti i lepote prošlosti, secesije u arhitekturi. U zidove našeg hotela utkane su različite priče, jer od Ferenca Rajhla do danas proteklo je mnogo. Kada zajedo usmerimo našu energiju, viziju, ciljeve, onda dobijamo hotel poput Artista. Moram da se zahvalim i vladi Republike Mađarske koja je investirala u ovakav objekat.

TU MEĐU SUBOTIČKIM PLATANIMA, ISTIM OVIM ULICAMA, ŠETALI SU FERENC RAJHL, GEZA ČAT, DANILO KIŠ. KIŠ JE PISAO O ULICI DIVLJIH KE­STENOVA, RAJHL SE IZRAŽAVAO KROZ SECESIJU, ČAT KROZ POEZIJU, A SVIMA JE BILO BITNO, KAO I NAMA SADA, DA ZADRŽIMO AUTENTIČNOST POD­NEBLJA NA KOJEM SMO I DA GA OBOGATIMO SA­DRŽAJEM.

DOBRO DOŠLI U SUBOTICU, U ARTIST HOTEL, JER UMETNOST JE TA KOJA NAS OPLEMENJUJE.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

PLANETA U SRCU

SMAZALA SI GA, LAVICE!