in

ZDRAVOM ISHRANOM DO SEBE

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: NOVICA VASIĆ

TATJANA POPOVIĆ JE PRVI SERTIFIKOVANI HE­ALTH COACH U SRBIJI. AUTOR JE „5 DANA DE­TOX PROGRAMA“ I MAKROBIOTIČKI EDUKATOR. STUDIJE HEALTH COACHINGA JE ZAVRŠILA NA RENOMIRANOM I SVETSKI PRIZNATOM INSTI­TUTU ZA INTEGRATIVNU ISHRANU U NJUJOR­KU. OVA USPEŠNA I MLADA ŽENA HRABRO KO­RAČA U ŽIVOTU, OTKAD JE SHVATILA DA ĆE JE­DINO ZDRAVOM ISHRANOM I ONA BITI ZDRAVA. SVOJE OGROMNO ZNANJE STEKLA JE VREDNO UČEĆI I RADEĆI NA SEBI.

SVOJ BREND TOTALLY WELLNESS JE OSMISLI­LA U NJUJORKU, UPRAVO TAMO GDE SE RAĐA­JU IDEJE I GDE JE AMERIČKI SAN DOSTIŽAN. A STIĆI DO SEBE JE PUT. NEKADA MORAMO DA OKRENEMO PLANETU, A NEKADA JE DOVOLJ­NO DA PROMENIMO SAMO ISHRANU. PRATITE TATJANIN „TATJANA`S KITCHEN“ PROGRAM I SHVATIĆETE ZAŠTO JE NAJBOLJA.

Putevi spoznaje i življenja svoje svrhe su vrlu­davi i ne nalaze se baš lako. Zašto si se okrenu­la, u profesionalnom smislu, bavljenju zdravim načinom ishrane?

Health coachingu i profesionalnom bavljen­ju zdravom ishranom sam se okrenula nakon što sam uspela da prebrodim kancer, koji mi je dijagnostifikovan pre 13 godina, mesec dana nakon punoletstva. Tačno je da ni ja put svo­je svrhe nisam pronašla lako, ali sam zaista verovala da ću uspeti u tome i živeti ono o čemu sam maštala. A maštala sam da ću biti ostva­rena u svom poslu, zdrava, vesela, nasmejana, da ću biti okružena brojnim ljudima kojima ću pomagati da se osećaju sjajno. To danas mogu da potvrdim i raduje me što sam verovala u pro­ces u kom sam se našla, da nije slučajan i da se dešava u pravom trenutku.

Razvila si brend – koncept „Totally Wellness“. Šta ti je on doneo?

Totally Wellness je rođen u glavnom gradu sve­ta – u Njujorku. Kada sam osmišljavala koncept svog brenda, nisam se vodila samo idejom krei­ranja posla svojih snova, već sam težila tome da kroz njega izrazim kreativnost, znanje iz oblasti nutricionizma i ljubav prema zdravoj hrani.

To mi je donelo mogućnost da upoznam sja­jne ljude, voljne da rade na sebi, ali i da sklopim mnogobrojne saradnje sa kompanijama širom regiona. Briga o brendu zahteva posvećenost 24/7, i posebno mi je drago kada čujem komen­tare da se razlikuje od svega što se viđa kod nas. U januaru ću s ponosom proslaviti punih 5 godina postojanja brenda i tome se neizmerno radujem!

Iz Totally Wellness brenda razvio se Tatjana’s kitchen program. Šta on predstavlja? Zašto su za sve te programe najviše zainteresovane žene?

Inspiraciju za kreiranje Tatjana’s Kitchen pro­grama sam dobila tokom tronedeljnog godišn­jeg odmora na Baliju, gde sam uživala u najra­zličitijim ukusima tradicionalne balinežanske kuhinje, ali i u snažnom uticaju modernog veg­anskog i sirovog režima ishrane. Naime, na tlu ovog predivnog ostrva, kreirala sam recepte za TKP, a namenjeni su svima koji žele da iskuse vegansku, bezglutensku ishranu na moj način.

Poslednjih godina sam stekla utisak da žene na našem području mnogo više vole da eksper­imentišu sa hranom, stoga smatram da je to i razlog za njihovo interesovanje kada je reč o pri­javi za ovakve programe.

Da li misliš da muškarci nemaju problema s te­lesnom težinom i načinom ishrane koji bi trebali korigovati?

Naprotiv. Smatram da je gojaznost i te kako rasprostranjena među pripadnicima jačeg pola. Ono čime se vodim u radu sa ljudima jeste da svako za sebe treba da osvesti potrebu da radi na sebi, a kada se to dogodi, tada je i do rezul­tata lakše doći.

Ko su tvoje klijentkinje? Da li nekad moraš da budeš psiholog više nego nutricionista?

Moje klijentkinje su pametne, svestrane, uspeš­ne i energične žene, koje žele da nauče kako da koriste hranu kao gorivo. Od mene uče kako da sprovedu u praksu savete za zdraviji stil života, koji će uticati da se osećaju zadovoljnije i is­punjenije u svom telu, ali i kao majke i supruge. Psihologija i nutricionizam kao nauke idu zajed­no, tako da u svakom programu sa klijentkinja­ma analiziram dosadašnje situacije i uvek krei­ramo nove ciljeve kako bismo ostvarili željene rezultate.

Šta bi nam preporučila za jesenju ishranu?

Najbolji način da ostanete zdravi u toku ovog godišnjeg doba jeste da pratite prirodu i živite u harmoniji sa njom. Ukoliko to činite, primetićete da u toku jeseni i zime priroda usporava, i potreb­ no je da i vi sami učinite isto. Zato spavajte duže i jedite topliju hranu, koja će vas grejati. Namirnice koje vam savetujem da uvedete u ishra­nu tokom ovog godišnjeg doba su: jabuke, brokoli, prokelj, šampinjoni, karfiol, spanać i batat.

FOTO: PIXABAY.COM

Recept koji obožavaš?

U poslednje vreme je to čokoladni mus od avokada! 🙂

Sastojci:

1/2 zrelog avokada
1/4 šolje kokosove vode
1 šolja kokosovog brašna
2 kašike sirovog kakao praha
1 kašika tahinija
1/5 šolje zrna kakaa
1 prstohvat cimeta
1 manji prstohvat morske soli
1 kašičica vanila ekstrakta
1/4 kašičice agava sirupa
semenke suncokreta za dekoraciju

Priprema:

Izblendirajte sve sastojke, osim zrna kakaa i se­menki suncokreta. Mus ostavite u frižideru 30 minuta ukoliko želite da se zgusne.

Bez čega ti ne prođe dan? Voda? Čaj? Sok?

Bez vode. Nekada sam mogla da preguram ceo dan sa jednom čašom ove, po meni, najvažnije tečnosti, a danas ne mogu da zamislim dan bez minimum litre i po.

FOTO: PIXABAY.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

PRIČA O RADOSTI – O VENERI

LJUBAV