in

PRIČA O RADOSTI – O VENERI

PIŠE: JELENA ĐOKIĆ, ASTROLOG I ASTRO-TERAPEUT, REIKI PRAKTIČAR (@JELENA293), OSNIVAČ UDRUŽENJA ASTROLOGA „JEDANAEST – 11“
FOTO: NIKOLA RUDIĆ

U astrološkoj simbolici, radost je čista Vene­ra. Na sanskritu se ovaj centar zove Svad­histhana, što u prevodu znači „zasladiti“. Koliko je naš život zaista sladak, umemo li sami da ga zasladimo ili očekujemo to isključivo od drugih? Nosimo li osećanje radosti i slatkoće ži­vota u sebi, kroz našu genetiku i put naše Duše, ili smo ga stekli u ovoj inkarnaciji? Drugi ener­getski centar je Venerin centar i njegov identitet je emotivni, a osnovna potreba za privlačenjem i zadovoljstvom. Ono što ga blokira je krivica. Emotivno povezivanje sa ovim centrom daje sposobnost uživanja u životu, kao i sposobnost da se osetimo zadovoljno i privlačno.

Odmor. Neopiranje. Prihvatanje. Zahvalnost – dobitna je kombinacija za balansiranje Veneri­nog centra. Osobama koje imaju izazovne as­pekte Venere, Veneru koja je u padu ili izgonu, ili pak retrogradna, svakako nije lako. Za svaki duhovni rad, energetski, isceliteljski, prva i os­novna stvar je biti hrabar. Hrabrost se vezuje za prvi centar, a na njega se oslanja drugi, Venerin centar. Veneri pristupamo tako što se bavimo 1. i 3. čakrom. Povezujući te dve čakre, ono što je između, što je polje Venere, dolazi u balans, a odatle se razvija svest o svrsi. Čovek, tokom svog života, Veneru stvara kroz sposobnost da ispuni želje i da održi lakoću, zato što tu počinje da se pojavljuje smisao. Svrha svega što radimo na Zemlji je da postignemo lakoću u ostvarenju želja.

Zapitajte se šta želite. Šta zaslužujete? Šta vam je potrebno da budete, imate ili dobijete da bi­ste ostvarili svoju želju? Nekima će lako poći za rukom da definišu svoje želje, a nekima ne. Šta je čovek bez želja? Prethodni vek doneo je broj­na stradanja, ratove, razne revolucije, buntove, i mnogi ljudi su imali želju da budu siti i bogati. Kada pitate roditelja šta bi najviše voleo za svo­je dete, gotovo svaki će odgovoriti: da je zdravo i srećno. Sreća kao merna jedinica ne postoji. Za svakog je sreća nešto drugo. Za mene je, na primer, sreća da budem slobodna i da ne zavi­sim ni od koga, ni materijalno, ni emotivno. Da putujem, da upoznajem nove kulture, da učim, da čitam. A za vas? Šta je za vas sreća? Odakle se u natalnoj karti vidi sreća? Ako se govori o prvom nivou stvaranja sreće, iskustva sreće, on se uvek sastoji u tome da te okolnosti koje smo dobili kroz uglove horoskopa možemo samo da spojimo i da pomirimo u nivou sopstvenog Me­seca.

Odakle se u natalnoj karti vidi vrednosni sistem? On se vidi iz druge kuće, koja vlada Bikom, a vla­dar znaka Bika je upravo Venera. Venera vlada i znakom Vage, ali su to dve potpuno različite energije.

Venera (zvezda Danica) je najsjajnije nebesko telo posle Sunca i Meseca, posmatrajući sa Zemlje, dok je druga planeta po udaljenosti od Sunca. Dobila je ime po Veneri, rimskoj boginji lepote i ljubavi, čiji je otac bog neba Celus. Bogi­nju Veneru su antički Grci zvali Afrodita.

Bik, Venera i 2. kuća najviše se vezuju za mate­riju i predstavljaju smrt svakog duha. Razlika iz­među Venere u Biku i Venere u drugoj kući je što Venera u Biku opisuje žensku prirodu, naročito u ženskom horoskopu, gde daje jaku čulnost i sklonost ka uživanju, bez mnogo volje ili nagla­šene vernosti. Venera u Biku vrlo radosno i sa puno uživanja pristupa materijalnom životu, pa ukoliko se nađe mali aspekt koji ukazuje na ne­stabilnosti, ona lako podlegne iskušenju. Vaga je drugi znak kojim vlada Venera. To je znak rav­noteže. Lepršava je, lagana i nikada naporna. Venera koja vlada Vagom nije ista kao Venera koja vlada Bikom, Vagina Venera je neuporedivo elegantnija. Bitan joj je javni nastup, dok dobro­ta koju nosi Venera iz Bika (budući da je Mesec egzaltiran Biku) nije toliko naglašena.

FOTO: PIXABAY.COM

Na sajtu www.astro.com lako možete prona­ći poziciju vaše natalne Venere i, shodno tome, steći neke osnovne pojmove o vašoj Veneri. Ve­nera može biti i retrogradna, što nije u njenoj prirodi, ali u tom slučaju može vraćati stare lju­bavi u život. Pročitajte kakva je Venera u znaku:

OVAN – vatrene ste i zaljubljive prirode; nije na­ročito povoljan znak, jer je u Ovnu Venera u iz­gonu, te se ne oseća baš najbolje.

BIK – čulni ste, nežni, strastveni, Venera je u se­dištu u Biku i ova pozicija je dobra, taktilni ste, volite da osetite sve putem dodira.

BLIZANCI – skloni ste flertu, obožavate mental­ne igrice, nadmudrivanja, šalu, pošalicu, smeh… vi ste veliko dete.

RAK – brižljivi ste, požrtvovani, ponekad patite od nedostatka ličnog samopouzdanja, veoma su vam bitni mir i sklad u porodičnom domu.

LAV – u ljubavi pružate mnogo i nesebično se dajete celim svojim bićem, ali isto tako veoma vam je bitna i materijalna sigurnost. Želite da ste centar sveta svom voljenom biću.

DEVICA – u ovom znaku Venera je u padu i naj­češće je veoma stidljiva, oduvek zna da treba da se uda i stremi ka tome, možete imati povre­mene osećaje krivice da niste dovoljno dobri ili vredni, da ne zaslužujete.

VAGA – ovim znakom vlada Venera, šarmantni ste, graciozni, lepih manira, veoma polažete na harmoniju i sklad u odnosima.

ŠKORPIJA – u ovom znaku Venera je u izgonu, a oni sa Venerom u Škorpionu vole da se hrane strahovima. Uvek je prisutan neki strah, najče­šće prenet iz genetike i to u većini slučajeva ve­zan za potomstvo. Ovde treba raditi na precima i pročistiti reku predaka.

STRELAC – po pitanju ljubavi ste optimistični, veseli, zagledni u budućnost, često bez fokusa, skloni idealizaciji. Puni ste vere u sebe i pucate od samopouzdanja.

JARAC – delujete hladno, nepristupačno, kao da nemate emocije. Drugi vas vide kao hladnu oso­bu bez srca, a vi ste zapravo duboko emotivni, nadasve stidljivi i najviše na svetu biste voleli da vas niko ne muva i ne dira. Zemljana Venera se uvek udaje da je drugi ne bi smarali.

VODOLIJA – otvoreni ste za sve opcije, volite da probate sve stilove u ljubavi, drugi vas mogu smatrati čudakom, ali vi znate da ste svoji.

RIBE – u ovom znaku Venera egzaltira, sva je kao od morske pene satkana; skloni ste mašta­nju, sanjarenju, prepuštanju, za vas je sve kao nežni dodir čipke, čulni ste, saosećajni, puni to­pline, razumevanja… uvek spremni da voljenoj osobi pokažete bezuslovnu ljubav.

U astrohealingu se disbalans u drugom centru tretira kroz razne tehnike koje objedinjuju rad na energetskom centru Venere kroz muziku, frekvenciju, vibratorne esencije, afirmacije, me­ridijanske vežbe, Bahove cvetne esencije, a sve u zavisnosti od toga šta astroterapeut proceni na osnovu testa planetarnih energija koje klijent popunjava i klijentove natalne karte. Veneru mo­žemo balasnirati i radom na meridijanima druge i sedme kuće (kuće kojima prirodno vlada Vene­ra), a u pitanju su meridijani trostrukog grejača (promena uverenja) i perikarda (savršeni odno­si), ali isto tako i preko meridijana vezanih za kuće kojima vlada Venera u našem horoskopu.

Afirmacije za energetski centar VENERE

*Zaslužujem ljubav i zadovoljstvo

*U skladu sam sa svojim emocijama

*Volim svoju seksualnost i privlačnost i uživam u njoj

*Krećem se lagano i uživam u životu

*U skladu sam sa tokom svog života

*Predajem se ljubavi i poverenju

*Otvaram se ka lepoti i harmoniji

(preuzeto iz knjige Priručnik za energetsku astrologiju, dr Lea Imširagić)

FOTO: PIXABAY.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

VAŽNO JE IMATI NADU

ZDRAVOM ISHRANOM DO SEBE