in

VAŠ VODIČ ZA KUPOVINU HRANE

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ- TOPALOVIĆ
INTERVJU: TATJANA POPOVIĆ

FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

TATJANA POPOVIĆ, HEALTH COACH, AUTORKA „VODIČA ZA KUPOVINU HRANE” – OVO JE NJENA TREĆA KNJIGA NAKON DVE U ELEKTRONSKOM FORMATU. TATJANA JE U SVETU NUTRICIONIZMA VEĆ 15 GODINA. JAKO JE VAŽNO KOJE NAMIRNICE KUPUJEMO, ISTIČE ONA, DOK NAS JASNIM JEZIKOM VODI KROZ SVET ISHRANE. BIRAJTE LOKALNE SEZONSKE NAMIRNICE I BUDITE U SKLADU SA SOBOM I PRIRODOM OKO SEBE – NEKA OVA KNJIGA BUDE VAŠ PRIRUČNIK SA KOJOM ĆETE IĆI U KUPOVINU.

TVOJA NOVA KNJIGA NOSI NAZIV „VODIČ ZA KUPO­VINU HRANE“. KOLIKO DUGO SI PISALA VODIČ I DA LI ON PREDSTAVLJA SVOJEVRSNU ABECEDU KUPOVINE?

,,Vodič za kupovinu hrane” je moja treća knjiga čije se objavljivanje planira i u štampanom izdan­ju i predstavlja nadgradnju prethodna dva izdan­ja koja su objavljena u elektronskom formatu. Na pisanju vodiča radila sam tokom prethodne dve godine, ali je on svakako proizvod mog petn­aestogodišnjeg bavljenja nutricionizmom. Vodič nudi niz preporuka i saveta o pravilnom odabiru namirnica kojima se treba voditi prilikom kupo­vine ukoliko želimo da se hranimo zdravo i da za sebe i svoju porodicu odaberemo najbolje.

ZAŠTO SI ODLUČILA DA NAPIŠEŠ OVAKVU VRSTU VODIČA? ŠTA JE IDEJA KOJU ŽELIŠ DA NAM PRENESEŠ?

Jedan od ciljeva koji me vodi kroz moje poslo­vanje jeste da svojim pratiocima, ali i svima oni­ma koji se interesuju za zdravu ishranu i zdrav život, konstantno pružam nove, unapređene sadržaje. Pisanjem ovog vodiča želela sam da na jednom mestu objedinim brojne savete koje ste do sada imali prilike da čitate na mom blo­gu, a koji su u vezi sa pravilnim odabirom hrane, zdravom ishranom, nutritivnim činiocima namir­nica, ali i potencijalno štetnim sastojcima, koje je veoma važno izbegavati. Vodič će čitaoce upoz­nati i sa značajem konzumiranja supernamirni­ca, pravilnom upotrebom suplementacije i broj­nim drugim temama u vezi sa zdravom ishranom i životnim stilom.

VODIČ JE NAPISAN NA 212 STRANICA. KOJE TEME SI IZABRALA KAO BITNE? ODAKLE KREĆEMO I GDE ZAVRŠAVAMO?

Neke od tema koje su zastupljene u ovom vodiču jesu važnost ishrane u skladu sa godišnjim do­bima, izbalansirani tanjir ishrane, čitanje dekla­racija industrijskih proizvoda, liste aditiva koje bi trebalo izbegavati, kao i teme koje se odnose na konzumiranje i glikemijski indeks namirnica, skladištenje hrane, pravilno čuvanje i zamrzavan­je voća i povrća, prednosti isključivanja rafinisa­nih ugljenih hidrata, upotrebe i vrsta ulja, začina i dr. Vodič započinjem upoznavanjem čitalaca sa osnovama zdrave ishrane kroz prizmu ki­neske tradicionalne medicine, dok sam za kraj sačuvala posebnu ,,poslasticu” – jednonedeljni posni plan zdrave, izbalansirane ishrane bez glu­tena i mlečnih proizvoda, uz uključene recepte.

KADA KUPUJEMO NAMIRNICE I IZGUBIMO SE U OBILJU I MOGUĆNOSTI SVEGA – NA ŠTA DA OBRATIMO PAŽNJU?

Moja preporuka je da uvek biramo namirnice koje nisu industrijski prerađene, u njihovom pri­rodnom obliku. Takođe, veoma je važno i poreklo namirnica, te svoje pratioce uvek savetujem da namirnice kupuju na proverenim mestima. Na primer, voće i povrće u supermarketima prolazi strogu kontrolu, a kada je reč o kupovini na pi­jacama i u lokalnim piljarnicama ovo može biti povod da se bolje upoznate sa prodavcima i ra­spitate se o načinu gajenja pojedinih namirnica. Ukoliko se ipak odlučite za kupovinu industrijski prerađenih proizvoda, moj savet je da obavezno čitate deklaracije, a posebnu pažnju treba obrat­iti na prva dva sastojka na listi, čiji je udeo u sa­mom proizvodu najveći.

ŠTA DA IZBEGAVAMO U VELIKOM LUKU UKOLIKO VIDIMO DA JE NAPISANO NA AMBALAŽI (ETIKETAMA)?

Ono što bi svakako trebalo izbegavati jesu različite vrste aditiva, koji mogu biti izuzetno štetni i uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Takođe, savetujem isključivanje transmasti koje možete prepoznati pod nazivima delimično ili potpuno hidrogenizovano biljno ulje, potom rafi­nisanih zaslađivača itd. Čitavo poglavlje vodiča bavi se upravo ovom temom i daje pregled po­menutih štetnih sastojaka uz listu naziva pod kojima se oni najčešće ,,skrivaju” u proizvodima.

DA LI NAM MOŽEŠ U KRATKIM CRTAMA OBJASNITI OD­NOS IZMEĐU PRIMARNE I SEKUNDARNE HRANE?

Našu primarnu hranu predstavlja sve ono što nas čini ostvarenim bićima. Ona podrazumeva četiri ključna aspekta: ispunjenost u ljubavnom životu, redovnu fizičku aktivnost, ostvarenost na polju karijere i duhovnost. Primarna hrana je sve ono što nas hrani iznutra. Ono što svakodnevno unosimo u svoje telo putem ishrane jeste sekun­darna hrana. Primarna i sekundarna hrana su, svakako, u tesnoj vezi. Na primer, što smo više ispunjeni primarnom hranom, imaćemo manju potrebu za sekundarnom. Žudnje za slatkišima, brzom hranom, kafom i industrijski proizvede­nim sokovima najčešće su, zapravo, posledica neispunjenosti na planu primarne ishrane. S dru­ge strane, sve duhovne tradicije podstiču svoje sledbenike da poste upravo zbog toga što se uz smanjen unos sekundarne hrane povećava ot­vorenost za duhovne aspekte života.

KOJE SU BOJE ZDRAVLJA I KAKO DA IH KOMBINUJEMO NA TANJIRU?

Ono što posebno preporučujem jeste ishrana bazirana na lokalnim sezonskim namirnicama. S tim u vezi, svoje pratioce uvek savetujem da obrate pažnju na to koje boje su trenutno do­minantne na pijacama. Poznato je da su tokom proleća pijace pune povrća zelene boje. Upravo zbog toga, moj savet je da tokom ovog godišnjeg doba konzumirate što više svežih salata, ceđenih sokova i smutija napravljenih sa zelenim lisna­tim i plodastim povrćem kao što su spanać, blit­va, matovilac, peršunovo lišće i drugo začinsko bilje, rukola, zelena salata, i dr. Za mene su boje zdravlja, pored zelene, i žuta, ljubičasta, crvena i narandžasta.

DANAS SVI KONZUMIRAJU I PRAVE SMUTIJE, DA LI ZBOG BRZINE PRIPEME ILI LAKOĆE, ILI I JEDNOG I DRU­GOG. MOLIM TE ZA RECEPT TVOG OMILJENOG SMUTIJA.

Smutije obožavam i veoma mi je teško da se odlučim za samo jedan omiljeni recept! Umesto toga, vaše čitaoce pozivam da posete moj sajt gde besplatno mogu preuzeti e-knjigu “20 Total­ly Wellness smutija”. U ovoj knjizi ćete pronaći recepte za smutije koji ne samo da su izuzetno ukusni, već su i u službi jačanja imuniteta i boljeg zdravlja.

KOJE NAMIRNICE SE UBRAJAJU U SUPERNAMIRNICE I ZAŠTO SU TAKO SUPER?

Supernamirnice su ovaj prefiks dobile zbog toga što poseduju najsnažnija lekovita dejstva u priro­di i sadrže visoku koncentraciju nutrijenata – minerala, vitamina i esencijalnih aminokiselina. Pojedine superbiljke rastu na teško dostupnim lokacijama, poput amazonske prašume ili Tibe­ta. Srećom, ove egzotičnije vrste dostupne su nam u prodavnicama zdrave hrane ili putem in­terneta (čia semenke, maka, moringa, spirulina, ašvaganda, reishi i dr.). Međutim, postoje i brojne supernamirnice koje rastu na našem području. U njih spadaju klice, laneno seme, borovnice, kelj, brokoli, spanać, beli luk i mnoge druge.

NAKON PISANJA KNJIGE, DO KAKVIH ZAKLJUČAKA SI DOŠLA? GDE JE MOŽEMO KUPITI?

Bilo mi je izuzetno drago kada sam, nakon za­vršetka pisanja knjige i informisanja svojih pra­tilaca o tome, shvatila da za vodič postoji veliko interesovanje. Očigledno je da je našem tržištu već neko vreme bio potreban ovakav sveobuh­vatan vodič budući da se, nasuprot uvreženim mišljenjima, interesovanje za zdravu ishranu u našoj populaciji poslednjih godina konstantno povećava. Knjiga je objavljena 24. aprila ove go­dine i moguće ju je kupiti putem mog sajta www.totallywellness.rs

TEMA MAJSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „OD IZOLACIJE DO NOVE JA“. DA LI SI OTKRILA NEKE NOVE SEGMENTE SEBE ILI SVOG POSLOVANJA?

Izolacija koja je u ovom trenutku zadesila čitav svet svakako je i meni donela brojne promene, kako na poslovnom, tako i na ličnom planu. Pri­vatno, ovaj period najviše koristim upravo za bavljenje svojom primarnom hranom. Što se tiče poslovnog plana, pauza od uobičajenih svakod­nevnih aktivnosti podstakla me je da preduzmem ozbiljne korake i u širenju na svetsko tržište.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

NJENIH RUKU DELO ILITI UPOZAVANJE SEBE

VENERA U BLIZANCIMA – VREME FLERTA I NESTABILNIH ODNOSA