PIŠE: DR IVANA ÐORÐEVIĆ, SPEC. HOLISTIČKE ISHRANE I ANTIAGINGA, ODLOMAK IZ NJENE KNJIGE “BIĆU NAJBOLJA VERZIJA SEBE”
FOTO: DIMITRIS EVLAMPIDIS
„Nova dijeta! Probajte ovu super dijetu! Da li želite da smršate? Koliko kilograma viška vas muči? Gladujete, a ne mršavite?“ – čini mi se da ove rečenice iskaču iz svakog magazina koji otvorim, iz svakog sajta na koji kliknem, sa TV ekrana, da moji poznanici samo o tome pričaju. Zašto? Da li je gojaznost tekovina savremenog doba? Višak kilograma nas brine više od gladi u nerazvijenim zemljama, od neizlečivih bolesti, nuklearnog oružja?!
Prvo pitanje koje mi pacijenti postave, kada dođu u ordinaciju, govori o tome koliko nemaju vere u sebe: „Da li ja, uopšte, mogu da smršam?“, zatim me pitaju za koje najkraće vreme mogu da izgube 5, 10, 15 kilograma. Ne krivim ja njih što su izgubili samopouzdanje, niti što toliko žure, krivim časopise i sajtove koje čitaju, TV emisije, mamine savete „Kako da za pet dana izgubiš pet kilograma“. Baš zato što su probali sve te „magične“ dijete i pilule za mršavljenje, zato što su gladovali, pili samo sokove ili supe, jeli samo voće, i stvarno izgubili pet kilograma za pet dana (ali vode i mišićne mase, a ne masti), oni na kraju dolaze kod mene. Tada je moj prvi zadatak da se izborim sa predrasudama, da ih oslobodim svih zabluda, a tek potom i viška kilograma. Ja ne proričem budućnost: „Za mesec dana ćete biti duplo manji“. Uz tu rečenicu bi moglo da ide: „Ali, samo ako spavate na desnom boku, hodate natraške“, i slične gluposti.
Ja sam doktor, a ne mađioničar.
Dakle, ako želite da smršate, ne treba da gladujete, niti da nešto gricnete tokom dana. Ne, treba da budete organizovani i da ne jedete stihijski, bar ne u početku, dok pravila ne postanu vaša rutina. Pored toga, morate da naučite kako se pravilno kombinuju namirnice i da se toga pridržavate.
Zapamtite ovo zlatno pravilo: nikada nemojte u isto vreme jesti namirnice koje sadrže ugljene-hidrate i proteine. Dakle, nemojte kombinovati proteine iz mesa, ribe, jaje, mlečnih proizvoda i mleka, sa ugljenim-hidratima iz krompira, pirinača, hleba i testenina. Zašto ove kombinacije nisu dobre? Zato što, umesto da našem organizmu daju energiju, oni je oduzimaju, jer je želucu potrebno mnogo snage da ih svari, ali i proje lako shvatiti zašto smo pospani nakon teške hrane – jer je ceo organizam usredsređen na to da svari ono što smo pojeli, a najviše bi mu odgovaralo da malo dremnemo dok on to ne završi, kako ne bi trošio snagu na mozak, na primer, ili neke motoričke radnje. I ne samo to. Ukoliko pojedemo obrok sa pogrešno kombinovanim namirnicama, možemo da osetimo gorušicu, nadimanje, da imamo gasove i ostale simptome koji ukazuju na to da se naš digestivni trakt muči sa hranom koju smo mu poslali.
Da biste ste se lepo osećali i dok jedete i posle toga, zapamtite sledeće: proteine i ugljene-hidrate kombinujte sa povrćem, jer ono ima najviše tečnosti koja je potrebna želucu za varenje mesa, testenine, hleba, pirinča… Dakle, sočnu šniclu pojedite uz neku salatu, bareno ili grilovano povrće, tikvice, brokoli, karfiol, zato što tim namirnicama ne trebaju probavni sokovi. Ukoliko želite da uživate u krompiru, neka bude kuvan ili pečan, a jedite ga uz puter ili neko sočno povrće. Hleb slobodno namažite puterom, dodajte salatu, bareno ili grilovano povrće, namaz od maslina ili nekoliko kapi maslinovog ulja.
Zaboravite na sendviče sa “svim i svačim”, na pice i špagete sa mesom i sirevima.
Umesto toga, jedite pastu sa pesto sosom (bosiljkom i belim lukom), na primer, ili picu sa paradajzom i ostalim povrćem. Grašak ne mešajte sa mesom ili sirom, odličan je uz zelenu salatu. Ljubiteljima sireva savetujem da ih ne jedu uz hleb, peciva i testenine, već samo uz povrće i salate. Pasulj, koji je prirodna kombinacija proteina i skroba, ne treba da bude sklonjen sa vaše trpeze, jer je to veoma važna životna namirnica koja nam daje snagu. Pasulj jedite bez mesa, hleba, testenine, dovoljno se teško vari i bez ovih dodataka, o čemu svedoče gasovi koje imamo nakon konzumiranja pasulja.
Ima mnogo divnih kombinacija, ne bojte se, samo vam treba malo vremena da istražite bogatstvo novih ukusa koji vas čekaju.
Nije toliko teško, čak je i zabavno, ukoliko kombinovanje namirnica shvatite kao izazov da budete kreativni i smislite neke nove recepte. Samo malo razmišljanja može vas dovesti do velikih rezultata kada je gubitak kilograma u pitanju, ali i vaše zdravlje. Počnite već danas, nemojte čekati ponedeljak, prvi dan u mesecu ili neki drugi termin.
Počnite odmah, od sledećeg obroka!
Supa od povrća veloute (4 porcije)
1 litar vode
2 tikvice isečene na
3 komada po dužini
1 crni luk, sitno iseckan
4 šargarepe iseći na deblje kolutove
1 slatki krompir iseći na kocke
1 praziluk, iseckan
3/4 šolje maslinovog ulja
2 bibera i korijandera u prahu
sok od 1 limuna
so
biber
U šerpu uliti vodu, dodati povrće, maslinovo ulje, korijander, so i biber. Krčkati, dok povrće ne omekša.
Ispasirajte povrće u blenderu i ostavite još malo na laganoj vatri. Na kraju, dodajte limunov sok. Supu možete da poslužite začinjenu sa čilijem, da dodate supenu kašika jogurta do 2% po obroku, ili krutone.
* Za krutone iseći 4 kriške tosta na kockice, bez kore, staviti u posudu, posuti maslinovim uljem i peći na 180’ dok ne porumene. UKUPNO 280 kalorija po porciji.