in

ROMANTIČNA LJUBAV

AUTOR: JASNA LOVRIĆ, KONSTR. KOUČING PSIHOLOG
FOTOGRAFIJA: ANIMA MUNDI

Kolektivni fenomen žudnje za romantičnom ljubavlju je emotivni prostor u koji je uložena najveća količina energije psihologije zapadno orijentisanog čoveka. Zapadu je svojstveno uverenje da je romantična ljubav jedina prava vrsta ljubavi na kojoj se brak ili partnerski odnos mogu zasnivati. Ljubav koja obuzme i preplavi, nekontrolisana, ona u kojoj se gubimo. Čežnja za potpunim sjedinjenjem. Ljubav u kojoj se pred partnera postavljaju zahtevi i očekivanja čitanja misli i potreba. Simbiotska ljubav koja ne prašta nesavršenosti.

Na Istoku, u kulturama kao što su na primer japanska ili indijska, strast romantične ljubavi nije osnovni kriterijum ljubavne veze. A opet nežnost i privrženost su veoma česti. Bračni parovi vole jedno drugo sa izuzetnom toplinom, tako postojano, odano i dugo, da je to zapadnom kriterijumu strasti neshvatljivo. Motivi te i takve ljubavi i odanosti, ako joj nije prethodila strast i slepilo, često se na Zapadu tumače proračunatošću i hladnoćom. Ne prihvata se da može voleti neko običan u običnim okolnostima. Takav kakav jeste.

Romantičnu ljubav uslovljava čitav psihološki paket verovanja, ideala, stavova i očekivanja dvoje u toj vezi. Taj psihološki paket postoji i radi i u svesnom i u nesvesnom delu ličnosti, a bazira se na svemu onome što smo primili kao model i uverenja kroz vaspitanje, religiju, porodicu i kulturu u kojoj živimo.

Privlačnost neke osobe za nas sastoji se iz tri elementa i to je svojevrsna jednačina privlačnosti. Čine je:

– fizička privlačnost,
– sličnost u pozitivnom i negativnom kontekstu i
– kompatibilnost.

Sličnost u pozitivnom i negativnom i kompatibilnost čine ono što nazivamo hemijom, a što je osnovni motiv romantične ljubavi, ono čudno i čulno prepoznavanje. Psihološki procesi, nesvesne reakcije proizišle iz našeg psihološkog paketa prepoznajemo kao reakciju tela – fiziološku reakciju, onu koju nazivamo neobjašnjiva privlačnost ili ono nešto.

PHOTO: MILLICENT WONG UNSPLASH.COM

SLIČNOST

Sličnost se može potražiti i prepoznati u sličnom vaspitanju, sličnom sistemu vrednosti. Zajedničkim interesovanjima, sličnosti obrazovanja, sličnim iskustvima odrastanja i porodičnog okruženja. Sličnost lako i jednostavno stvara osećaj poverenja i specifične povezanosti i pomaže da se lako uspostavi prva bliskost. Sličnost čini da nam je ta osoba veoma prihvatljiva i da je lako razumemo. Sličnost takođe potvrđuje i naš sopstveni sistem vrednosti. Sličnost je udobna.

Sličnost može postojati i po liniji prepoznavanja neke vrste neuroze ili patologije.

KOMPATIBILNOST

Kompatibilnost je ona situacija kada se dve osobe psihološki dopunjuju. Jedna drugoj zadovoljavaju neku psihološku potrebu. Kompatibilnost je, na primer, jasno prepoznatljiva kod osoba sa zavisnim poremećajima ličnosti. To su osobe koje imaju težnju da se potčinjavaju drugima, bez kojih veruju da ne mogu da žive. Karakteristični su: hroničan nedostatak samopoštovanja, strah od napuštanja, stalno oslanjanje na druge. Ispod potčinjavanja se nalazi velika količina agresivnosti koja se ispoljava pasivno. Ove osobe ne dozvoljavaju da agresivnost izađe na površinu, već je okreću ka sebi. Nekada tako progutana agresivnost rezultira hipohondrijom.

U međuljudskim odnosima, zavisni poremećaj ličnosti se prepoznaje po ponašanju u kom postoji izražena tendencija i objašnjenje da se žrtvuje za druge, kači se i lepi za druge.

Zatim da se, pre svega, od drugih očekuje da preuzmu odgovornost. Da se osećaju slabi, ranjivi i manje vredni. Način razmišljanja ovakvih osoba karakteriše sugestibilnost i preokupiranost – one su sklone da o voljenim osobama razmišljaju neprekidno, poput stalno zabrinutog roditelja. Usled opsesivne brige, može se razviti anksioznost. Ispoljavaju panične napade u novim i nepoznatim situacijama.

Takve osobe za partnere biraju nimalo slučajno narcisoidne tipove ličnosti. Partnera koji je ambiciozan, preduzimljiv i sklon samodokazivanju i isticanju. Narcisoidni partner takođe ima svoj psihološki paket koji radi i u svesnom i u nesvesnom. Narcisoidni partner ima dobit od pasivno zavisnog partnera, jer od njega dobija njemu potrebnu količinu slepe lojalnosti koja mu potvrđuje njegovu izuzetnost i superiornost. Partner koji mu/joj se neprekidno divi, svojom slabošću i zavisnošću hrani njegovu narcisoidnost. Jedno drugo održavaju u ulogama. Videli ste parove gde muškarac sve vreme priča, a žena ćuti i sluša (ili obrnuto). Jedan vodi, a drugi prati, jedan fascinira, drugi je fasciniran.

Da li je romantična ljubav stvarno ljubav?

Romantična ljubav ne znači neminovno voleti nekoga. Znači biti zaljubljen po jednačini privlačnosti. A to znači da u suštini ne vidimo realno osobine osobe u koju smo zaljubljeni, a takođe ne vidimo realno ni svoje potrebe. Ono što je važno kod zaljubljenosti je da se tokom tog perioda, umesto smireni i srećni, često osećamo usamljeno ili frustrirano. Zaljubljenost nas dovodi u kontakt sa svim onim sadržajima nesvesnog zbog kojih smo slabi i prestrašeni i na kojima treba tek da poradimo.

Karl Jung je govorio da ako nađemo psihičku ranu u pojedincu i ljudima, tu nalazimo i njegov put ka osvešćivanju. Upravo zalečujući takve rane, mi spoznajemo sami sebe. Spoznajemo nove dimenzije u odnosima i nove dimenzije u samima sebi. Romantična ljubav je upravo takav put osvešćivanja. Zato se govori da su sve velike ljubavi tužne ili da su sudbinski susreti tragični. Nisu tragični – jednostavno imaju svoj rok trajanja, koji je proporcionalan njihovoj ulozi u našem životu.

I za muškarce i za žene je iskreno suočavanje sa romantičnom ljubavlju herojski podvig. Ono nas navodi i primorava, ne samo da upoznajemo lepotu i vrednost ljubavi, nego i kontradiktornost naših motiva i iluzije koje nosimo u nesvesnom delu ličnosti. Kao pravi heroji, voleći, mi prolazimo kroz tamne predele, teška suočavanja i nemoguće zadatke. Boreći se za romantičnu ljubav, mi se u stvari borimo za sebe same.

Ali ako istrajemo i izborimo se sa sedam aždaja, mostova, dubina, visina, odgovorimo na zagonetke i sačuvamo čisto srce, na kraju nas čeka nagrada. Čeka nas čitavo kraljevstvo sa nekim koga ćemo istinski ugledati i spoznati. Kraljevstvo prave, zrele ljubavi, one koja će trajati, a koja dozvoljava autentičnost zrele ličnosti. Čeka nas kraljevstvo oslobođeno demona. U kom postoji poštovanje, poverenje i radost, a ne postoji strah. U kom se neguju nežnost i strast, a ne kontrola i dominacija. Kraljevstvo ljubavi, koja je velikodušna, bez da je žrtva. One ljubavi koja čini dom i donosi spokoj.

PHOTO: ANGE LOLACANC ELLERA UNSPLASH.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

RAZNA LICA LJUBAVI

ONLINE POSLOVANJE