in

RAZNA LICA LJUBAVI

PIŠE: ROMANA OPAČIĆ / RO-COACHING BUSINESS & PERSONAL COACH – THE MINDSET ARCHITEKT

Ljubav je najjača snaga koju sebi svijet može predstaviti, a istovremeno i najskromnija. –

Mahatma Gandi

Najveće bogatstvo univerzuma je ljubav. O ljubavi su mnogi pisali, u njeno ime su stvarali vrhunska dijela. Mnogi su pokušali da je razumiju, da je objasne. Tako pokušavam i ja da razumijem, da objasnim sebi, da definiram šta je to ljubav, koliko „lica ljubavi“ ima zapravo… Ah, ljubav, taj slatki nemir i trajni mir, sigurnost, povjerenje, toplina u srcu, sjaj u očima, vjera u nekog, poštovanje i razumjevanje, željno iščekivanje i nedostajanje.

Ljubav se može željeti, ali ne i naručiti. Ona nema rok trajanja. Ne može se kupiti, narediti, zabraniti, prodati ili spriječiti. Ljubav ne možemo tražiti, a ni oduzeti. Ljubav bira, ne biramo mi. Možemo je prizivati, ali ne možemo znati kada i gdje će se pojaviti, roditi. Ona izvire iz srca, ne može se sakriti.

Svaki čovijek, svatko od nas, duboko u sebi želi da bude voljen, zar ne? Vjerujem da će odgovor na ovo pitanje biti „DA“. Svaka osoba osjeća ljubav na svoj način. Ljubav ima mnogo lica i zato se se doživljava i osjeća drugačije. Tri najčešća oblika ljubavi su ljubav prema partneru, prema dijetetu i prema roditeljima.

Ljubav nas uvijek ispunjava osjećajem unutarnjeg mira, zadovoljstva i sreće. Ljubav je najsveobuhvatnija i najuzvišenija od svih osjećaja. Ljubav stvara duboku vezu između nas i osobe koju volimo. Značenje ljubavi nadilazi prostor i vrijeme. Veliki utjecaj na ljubav imaju kulturološko-sociološke i spolne karakteristike u kojoj se osoba nalazi, što dodatno utiče na uspostavljanje univerzalne definicije ljubavi.

Američki psiholog Robert Sternberg razvio je teoriju ljubavi kroz tri komponente, emocionalnu intimnost, strast i predanost. Prema njemu, kad postoje te tri komponente, nastaje upravo ljubav, i to ona koja je opisana u hiljadama knjiga i pjesama. Kasnije, zahvaljujući svojoj teoriji, Sternberg je izdvojio sedam oblika ljubavi.

  1. PRISNOST = naklonost + prijateljstvo
  2. STRAST = zaluđenost
  3. OBVEZIVANJE = prazna ljubav
  4. ROMANTIČNA LJUBAV = prisnost + strast
  5. SUOSJEĆAJNA LJUBAV = prisnost + obvezivanje
  6. BESMISLENA LJUBAV = strast + obvezivanje
  7. POTPUNA LJUBAV = prisnost + strast + obvezivanje

 

Ljubav je potpuna samo kada hranite ljubav u svim njezinim izrazima, pa tako i onu koja se zove ljubav prema samom sebi…. Veoma je važno znati da ne možemo voljeti i poštovati druge, a da to isto ne pružamo sebi.

Pročitajte misli za koje se smatra da je poznati glumac Charlie Chaplin napisao na svoj 70. rođendan:

“Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam da sam uvijek i u svakoj prilici na pravom mjestu i u pravo vrijeme, i da je sve što se događa ispravno – od tada pa nadalje mogao sam biti miran.

FOTO: UNSPLASH.COM

Danas znam da se to zove POVJERENJE.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, mogao sam spoznati da su emocionalna bol i patnja za mene samo upozorenja da živim suprotno svojoj istini.

Danas znam da se to zove BITI AUTENTIČAN.

Kada sam počeo voljeti sebe, shvatio sam koliko može nekoga uvrijediti ako tu osobu pokušam prisiliti na svoje želje, iako sam znao da nije bilo u pravo vrijeme i da osoba nije bila spremna za to, iako je ta osoba bila ja.

Danas znam da se to zove POŠTOVANJE.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam žudjeti za nekim drugim životom i mogao sam vidjeti da je sve oko mene bilo poziv na rast.

Danas znam da se to zove ZRELOST.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam si krasti svoje slobodno vreme, i prestao sam dalje raditi grandiozne projekte za budućnost.

Danas radim samo ono što mi stvara zadovoljstvo i radost, ono što volim i što čini da se moje srce smije, na moj vlastiti način i u mom osobnom ritmu.

Danas znam da se to zove ČESTITOST.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene, od jela, ljudi, stvari, situacija i od svega što me je uvijek ponovo odvlačilo naniže, dalje od mene samog.

U početku sam to zvao “zdravi egoizam”, ali danas znam da je to LJUBAV PREMA SAMOM SEBI.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam željeti da sam uvijek u pravu, tako sam manje griješio.

Danas sam shvatio da se to zove PONIZNOST.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, odrekao sam se toga da živim i dalje u prošlosti i da se brinem za svoju budućnost.

Sada živim još samo u ovom trenutku u kome sve počinje.

Tako živim danas svaki dan i zovem to SVJESNOST.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, spoznao sam da se od svojih misli mogu razboljeti i biti bijedan.

Kada sam pak zatražio natrag snage svoga srca, moj um je dobio važnog saveznika.

Ovu vezu danas zovem MUDROST SRCA.

Ne treba se nadalje bojati rasprava, konflikata i problema samih sa sobom i s drugima, jer se čak i zvijezde ponekad sudare i nastaju novi svjetovi.

Danas znam: TO JE ŽIVOT!“

Ljubav treba njegovati. Najveće bogatstvo univerzuma je ljubav. Ljubav je motivacija, povod i glavni pokretač da napravimo nešto. Ljubav može pretvoriti svaki neuspjeh i poraz u pobjedu. Kada volimo ono što radimo, lakše nam je da ga obavljamo, kada volimo ono čime se bavimo, bolji smo u tome, kada volimo nekoga, imamo snage za sve, a kada volimo sebe, ništa nam ne predstavlja prepreku. Ljubav treba da nas uzdigne i oplemeni.

Ljubav je jedina stvar na svijetu koja raste kada se djeli. Zato, uživajte u ljubavi. Prepustite se tom divnom putovanju, jer je LJUBAV smisao života. Slijedite svoje SRCE, ono zna put…

FOTO: TIKO GIORGADZE UNSPLASH.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SVA LICA LJUBAVI

ROMANTIČNA LJUBAV