in

PRIRODA GOVORI O LEPOTI RAZLIČITOSTI

PIŠE: NAĐA HADŽISTEVIĆ, PILATES EDUKATOR PO BALANCED BODY METODI

www.likepilates.com

Jutarnja kiša kao osveženje, pojašnjava mi lepo­tu različitosti.

Mia mi je rekla temu dok smo se sinoć dopisi­vale. Dopala mi se. Ostavila sam je za jutro, ne znajući da će mi ono samo dati uvod.

Dok ispijam svoju prvu današnju kafu na terasi, uživajući u svitanju, svežini jutra, počeše da pa­daju krupne kapi kiše. O njihovoj veličini preci­znije mi reče nastrešnica – svaki pad kapi bio je jasan i glasan, pa sam imala utisak da je prvih deset već spralo svu prašinu s nje.

Uživam u neobičnoj boji jutra, kao da je neko sta­vio jedan od popularnih filtera s telefona i dodat­no prosuo po njemu nesvakidašnju svetlost, po­put svetlosnog prekrivača. Počinje svetlucanje u daljini i ubrzo sevanje koje se približava krupnim koracima nagoveštava veliku promenu vremena u odnosu na prethodne dane.

Ukoliko niste meteoropata i vi ćete poput mene uživati u oba ova vremenska ekstrema; u žegi i sparini prethodnih dana, kad frizura traje kao kod strastvenog pušača cigareta i gde bi pored fena s jedne strane, trebalo postaviti veliki ventilator sa druge, kako graške znoja ne bi odmah upro­pastile nečiji trud.

Ili da kažem ljubiteljima saune da sam u svoj pi­lates studio, uz odobrenje istomišljenika, pored vežbanja pilatesa dodala efekat saune. Vežbači bi se smenjivali, a ja sam dok radim, od jutarnjeg do podnevnog časa, osećala povećanje tempe­rature i izbacivanja toksina kao da sam provela vreme u nekom dobrom spa centru, krećući se od finske, ruske saune, pa sve do turskog kupa­tila.

Posle samo masaža valjkom i tuširanje hladnom vodom, kako bi proradila cirkulacija i sva krvna, bela i crvena zrnca otrčala dobar maraton po telu.

I dok kuckam ove redove, shvatim da mi tastatu­ra svetluca u mraku. Nestalo je struje i više nema one prelepe svetlosti koja je prethodno obasjala jutro, već se navukao sivi oblak. Razmišljam da li imam sveću kao obavezan rekvizit u svakoj kući u vreme mog odrastanja. Svako od nas je znao gde se ona nalazi, kao i obavezne šibice ili upa­ljač.

Setih se da imam ukrasnu, mirišljavu i razmiš­ljam da bi i ona mogla da posluži.

A pored nje, imam i neke rođendanske.

Uživam u ovom jutru. U miru. Lepota tišine; ču­jem je, mogu da je opipam. Opet, s druge stra­ne, radujem se i uživam u različitoj lepoti ljud­skih glasova, intimnih kućnh sedeljki, porodičnog okupljanja, kao i velikih, glasnih koncerata.

I kako je još uvek vreme odmora. Ukoliko kom­binujete odlazak na more i planinu, to je taj kon­trast. Puca pogled na morsku pučinu, zaranjam u vodu, izranjam, štitim sa od sunca, uključujem klimu kako bi se uveče moglo boraviti u zatvo­renom. I samo par sati ka severu, izmestim se pored kamina, pokrivam jorganom i uživam u svežini planinske noći i dubokom snu.

Ispijam kafu; ostao mi je još jedan srk. Kiša je stala. Razdanjuje se. Struje i dalje nema. Doći će. Razmišljam kako nam upravo priroda govori o lepoti različitosti.

Pustite je u svoje srce. Radujte se. Nemojte biti u timu onih bukača kojima uvek nešto smeta. Kukanje na sunce, na vetar, na kišu.

Uživajte u lepoti različitosti. Uzmite ih kao začine i napravite sve da bude baš po vašem ukusu. Vi ste šef te kuhinje.

Prijatno.

ŠTA MISLITE?

SVE IMA SVOJE VREME

SAVRŠENSTVO