in

MODA ZA MUŠKARCA 21. VEKA

PIŠE: LJILJANA MILIČIĆ
FOTOGRAFIJE: VESNA ANĐIĆ

Ljiljana (Adamov) Miličić – dizajner odeće i predavač na Univerzitetu Metropolitan. Kreativna, vredna i mlada dizajnerka u svetu muške mode, suvereno se probija na modne piste u zemlji i inostranstvu. Ono što je pokreće je sopstvena inspiracija, rad i marljivost.

POKREĆE ME SOPSTVENI RAD

Čovekova potreba za stalnim učenjem, istraživanjem i stvaranjem je neprocenjiva. Tako je nastalo sve što radim i čime se bavim. Ne vezujem se samo za jedan posao, te su i moji radni dani drugačiji, ali svi su iz oblasti tekstila. Predajem na Univerzitetu Metropolitan, dodatno se bavim edukacijom šivenja i krojenja, pored izrade kostima za predstave i muzej, moj najdraži posao je dizajniranje muške odeće. Dizajniranje odeće je kompleksna vrsta aktivnosti koja povezuje sva moja čula. Volim svoj posao i zaista uživam u njemu, iako on nije lak i zahteva velika ulaganja, rizike i odgovornost.

INSPIRACIJA

Najviše me inspiriše sopstveni rad, dok radim određen odevni komad, uporedo mi se slivaju nove ideje kako bih mogla istu formu ili detalje da primenim na različite načine. Inspirišu me radna odela i odeća stara decenijama, koju viđam na ulicama sugrađana. Sve zapaženo što vremenom ostane u mojoj svesti i ostavi jak utisak, prenesem u svom stilu na papir. U toku kreiranja modela ne obazirem se na ponudu i potražnju tržišta, već se isključivo oslanjam na sopstveni instikt i svoje ideje.

U poslu sebe predstavljam prvenstveno kao “čoveka”, a onda svojim radom. Kada dam svoj maksimum, sigurna sam da nema puno prostora za greške.

ORIGINALNIM IDEJAMA STVARAMO SVET

U novoj kolekciji, kao i u prethodnim, držim se klasične forme koje prate liniju tela i ističu ramena. Ne opredeljujem se samo za jedan stil, već ih kombinujem, pa tako modeli mogu da se nose za različite prilike, nosiocu prepuštam da ga iznese u svom stilu.

Igram se sa detaljima poput drikera, šavova, skrivenih džepova, rajfešlusima, kombinacijom materijala… Trudim se da svaki komad odeće bude jedinstven za sebe. Ono što obavezno stoji uz sam dizajn jeste kvalitet izrade i materijala. Upotrebljavam uglavnom prirodne materijale, iako se danas proizvode sintetička vlakna koja imaju odlična unapređena svojstva. Materijal sa kojim najviše volim da radim u poslednje vreme jeste voskirano platno sa pamučnom osnovom.

Često u toku dizajniranja volim da čujem suprugovo mišljenje za modele, svakako rado saslušam komentare vezane za kolekciju od ljudi koji su iz umetničke sfere i bliskih prijatelja, bili oni pozitivni ili negativni. Znače mi.

Modeli nisu namenjeni određenom tipu muškarca, već svim onima kojima se sviđaju i koji se u njima osećaju dobro, oni će znati i da je iznesu.

Verujem, kao što i praksa potvrđuje, da su preporuke nosioca “od usta do usta” neprocenjive.

NAGRADA

Nagrada za moj rad svakako dolazi na kraju, kada sam zadovoljna kompletnom realizacijom kolekcije i zadovoljstvo koje pokazuju moji kupci, to je ono što me u poslu motiviše i inspiriše za dalji rad.

Pisana pravila ne postoje – pravilo je ono što sledite iz srca.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SRCE – KAPIJA U VEČNOST

NAJBOLJE NAMIRNICE ZA ZDRAVO SRCE