PIŠU: DANIJELA PANTIĆ I DRAGANA LATOVLJEV
Brz tempo života nameće nam i brza rešenja za zdravije obroke.
Ovo su naši predlozi za ceo dan, a tu je i neizostavni desert da se zasladimo bez griže savesti.
Namirnice koje smo koristile dostupne su svuda i možete ih lako nabaviti, a nas dve smo se potrudile da predlozi budu toliko ukusni da će vam se veoma brzo naći na listi omiljenih.
TORTILJA OMLET
Savršeno rešenje za doručak jer možete kombinovati omiljene sastojke.
POTREBNO:
tortilja
jaja
praziluk
paprika
baby spanać
sušeni paradajz
feta sir
začini: so, beli luk u prahu, origano
PRIPREMA:
U vatrostalnu posudu premazanu uljem staviti tortilju.
Umutiti jaja, pa dodati praziluk, papriku, spanać, sušeni paradajz i začine.
Staviti preko tortilje i posuti sirom.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.
ŠARENI BRZI RUČAK
Brzo i lako rešenje za ručak koji će svi obožavati.
POTREBNO:
300 g pilećeg filea (isečenog na kockice)
1 manja glavica crnog luka
70 g paprike
100 g pirinča
100 g smrznutog graška
200 ml pilećeg bujona
200 ml pelata
kašičica mlevene paprike
so, biber, bosiljak
PRIPREMA:
Propržiti crni luk, papriku i meso, a zatim dodati pirinač.
Sipati bujon, pelat i grašak, dobro promešati, poklopiti i kuvati dok grašak ne omekša.
Na kraju dodati začine prema ukusu i još malo kuvati dok pirinač ne nabubri.
POSNE PLJESKAVICE OD POVRĆA
Idealne za večeru uz prilog po želji.
POTREBNO:
200 g tikvica (1 manja tikvica)
50 g sitno narendane šargarepe
150 g speltinog brašna
2 kašičice mlevenog lana
100 ml vode
1 kašičica susama
1 kašika svežeg peršuna
so, biber, suvi začin prema ukusu
PRIPREMA:
Tikvicu oljuštiti i narendati, ostaviti desetak minuta da odstoji, a potom ocediti.
Mleveni lan potopiti u 50 ml vode i ostaviti desetak minuta.
U posudi sjediniti narendane tikvice i šargarepu, potopljeni lan, brašno, susam i začine prema ukusu.
Postepeno dodavati 50 ml vode i ujednačiti smesu.
Pljeskavice oblikovati rukama, mera je jedna puna kašika smese.
Zagrejati ulje u tiganju i peći dok ne porumene sa obe strane.
Staviti na ubrus da upije višak masnoće.
Za još zdraviju varijantu, možete ih peći u rerni.
PALAČINKE KOJE NE GOJE
Preukusne kao desert, a možete ih jesti i za doručak.
POTREBNO:
1+1/2 šolja ovsenih pahuljica
2 banane
2 jajeta
1 kašičica ekstrakta vanile
1/2 šolje mleka
pola kašičice cimeta
2 kašike maslinovog ulja
PRIPREMA:
Sve sastojke staviti u blender i blendati dok ne dobijete finu strukturu.
Male palačinke pecite na zagrejanom tiganju.
Prelijte javorovim sirupom i dodajte omiljeno voće.
Naš izbor su jagode.