in

RAW LETNJI OBROK

PIŠE: IGOR JAKŠIĆ
FOTOGRAFIJE: PIXABAY.COM

Sunce se pojavljuje sve ranije, jutarnje odzvanjanje kapljica na simsu koje samo još više zakiva za krevet sve je ređe, pa može čovek i da pokuša ranije ustati, kako bi, pored odomaćenog, a izmišljenog vraćanja duga sistemu, mogao da učini nešto i za sebe.

Da li volite rutinu tibetanaca, loži vas bikram joga, ili imate ljubimca koji zahteva konstantno otimanje konopca… nebitno, ali neko razbuđivanje tela i mir uma sigurno će biti blagotvoran. I par pozdrava suncu je dovoljno, a za “Level Pro” varijantu preporučujem 20-ak minuta meditacije, hladan tuš, šoljicu organske kafe sa kašikom meda, gija i kokosovog ulja, kao i 40-ak minuta joge.

E, sad, šta staviti u to telo?

I to je isto stvar ličnih “preferencija”, ali evo predloga iz sveta presne hrane (sirove hrane, “raw food”-a… nadam se da će se uskoro ustaliti jedan termin), koji će vam sigurno obradovati čula, ali verujte, i telo.

Musli. To jest, RAWsli, kako ga ne biste pomešali sa mlečnoproizvodnim zašećerenim rođakom.

U stvari, obična jedna kaša, ali spravljena od voća, koštunica, kokosovog ulja, kakaa… i ostalih poklona prirode za koje svakodnevno otkrivamo pregršt benefita, koji su oduvek, naravno, bili tu, ali mi malko zauzeti tehnologijom i hemijom, čuj mene, egom, hemijom.

Kako? – već se polunervozno pitate. Vrlo lako, vrlo brzo, a pošto smo u jeku sezone nadolaska svega što nam, uvek od države prevareni, seljaci donose, onda i vrlo raznoliko.

Čim ustanete, potopite u osrednju ćasu, koja je prenoćila na 12 kristala, 3-4 supene kašike ovsenih pahuljica. Potopite ih u vodu, ceđenu pomorandžu, sok od otapanja nečega, mleko od nekih koštunica… onako tek da prelije, ma ni toliko, sama granica. Tenzija. Kristali, naravno, nisu moranje, ali ako mene pitate, moranje su one nemačke ovsene, svi ih već znaju po zdravim hranama. Najukusnije su i brzo upiju. A može i bez ovsenih, naravno, one ionako nisu uvek “raw”, za cepidlake. Ko želi na Level Pro, može i da drži potopljen miks žitarica – ovas, ječam, heljda, bar 8 sati u vodi (ako je duže, na oko 8 sati menjajte vodu) ili napravi klice (opširna tema, The Level Pro One će znati). A kao što rekoh, može i bez ovsenih pahuljica, pa samo počnite od sledećeg koraka, a nadam se da u tom slučaju čitanje ovog pasusa nije bilo potpuno beskorisno.

Samo da napomenem da su mere za jedan obrok, iako većini lepših polovina to bude i mnogo, a doza ispadne i oko po’ kile, tako da je dobra i za početnike u sirovom, jer ga, što kažu, ima. Pronađite svoju dozu, budite gospodar svog rawslija.

Dakle, u potopljene ovsene pahuljice, ili praznu ćasu, ispasirajte viljuškom jednu do dve banane, a ako je za više obroka, bolje, tj. brže je to odraditi u secku. Znate ono sa raznim dodacima što vam stoji u kutiji na ormanu i čeka ili vaš prelazak na presnu ishranu, ili neku svadbu. Izrendajte jednu osrednju jabuku, šaka dve suvog grožđa i oko 4 supene kašike, skoro ravne, miksa raznih koštunica. Taj miks je nešto što je zgodno imati u nekoj zdeli uvek spremno, a samleli ste sve što nađete od koštunica, sa primatom na lanu i suncokretu, naravno, najjeftiniji su, a po mnogo čemu čak i najbolji. Ja koštunice meljem u blenderu, 4-5 šaka u jednoj turi. Odmah na najjače i obavezno da je blender sasvim, potpuno suv. Ubrus radi pos’o. A kad želim sitno seckane, onda ili secko, ili blender na “pulse” nekoliko puta.

To sve lepo promešate, dodate ako želite malo meda, agave ili malteksa (buu! gluten iz ječma), i imate spremnu bazu za desetine varijanti. Ja nekad stavim samo kakao i nahranim se “bazom”, a u nju možete da naseckate sve što vam u trenutku tezge, voćke sa vikendice ili dede sa sela nude. Naseckajte jednu breskvu, ili par kajsija, ili koju šaku višanja ili pomorandže u onu čoko bazu… pa stižu i šljive, dinje… sa malom razlikom, da ne kažem fajnl tačem, lako se sprema i različit doručak/ručak, a naravno svaki miks uvek nosi iznenađenje ukusa. Ako stavite kašiku kokosovog ulja, onda može bez koštunica, a takođe nekad možete koštunice i da potopite preko noći u vodi (nesamlevene), pogotovo badem, znaćete zašto kad ga probate onako mlečastog i mekanog.

Znači ili neka sveža voćka, ili nešto smrznuto, pa otopljeno, ili sušeno, pa potopljeno. Rešenje će se samo nametnuti.

Čoko varijanta mi je dobra sa šumskim jagodama, višnjama, pomorandžom, suvim šljivama, ili mangom. Breskva i ananas su kul sa kokosovim uljem, on nekako razneži priču, a ne bojte se nekad i da ga ostavite za sutradan, kada su suvo grožđe i sitno seckane (ona “pulse” varijanta) koštunice upile sve sokove ponuđenog im.

Level Pro? U taj za sutradan izdrobite komadiće banana hleba koji ste napravili u dehidratoru, ili ako je za odmah, držite ih potopljene u bademovom mleku dvadesetak minuta (što je bogovski obrok sam za sebe).

*Škljoc *Share

Prijatno!

 

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

TRENDOVI ZA LETO 2017.

SUNCE