in

BALANS U ISHRANI

PIŠE: TEREZA VASILJEVIĆ
FOTOGRAFIJE: UNSPLASH.COM

O temi lepote različitosti piše jedna majka, domaćica. Nisam ni nutricionista, ni stručn­jak za ishranu, ali ću pokušati da vam ukratko napišem nešto o lepoti koju pronalazim u kuhinji. Na mom Instagramu nalogu @teruskav možete živopisnije videti o čemu pričam. Za mene je pri­prema svakog obroka oduvek bila važna i jako me raduje. Bilo da pravim jedan obrok ili više, trud je isti. A velika, ako ne i najveća motivaci­ja za čarobne obroke i ljubav koju ispoljavam kroz njih je moja draga porodica, kao i prijatelji. Veliko zadovoljstvo mi pružaju njihovi osmesi i prazni tanjiri koji govore za sebe. Priprema star­ih tradicionalnih jela za porodična okupljanja uvek je bila i biće radost, ali to ne znači da ne treba probati nešto novo, nešto drugačije…

U moru preporuka o pravilnoj ishrani i zdravim izborima, želim da naglasim da promena dugo­godišnjeg režima ishrane nije laka. U početku morate postepeno i planski da idete ako želite da očuvate svoje zdravlje. Vodite računa o bal­ansu. Svaki organizam je drugačiji. Pažljivo os­luškujte telo – koja hrana vam prija, a koja ne. Na primer, kada godinama konzumirate meso i proizvode od mesa teško je da ih se tako lako i odjednom odreknete. Bitno je da iz ishrane eli­minišete visoko prerađenu hranu, loše masti i proste šećere. Pre samo par godina nisam ni razmišljala o promeni ishrane, ali najveći uticaj imao je najmlađi član porodice koji se odlučio oprobati u vegeterijanskoj ishrani. Zajedno smo pronašli rešenje i prilagodili se. Za sve nas je to bilo nešto novo, kao da je cela porodica ponovo sela u školsku klupu. Nove knjige, recepti, miri­si i ukusi. Naravno da su se deca mnogo bol­je i brže snašla u toj priči. U ishranu smo uveli nove vrste mahunarki, integralne žitarice, razne orašaste plodove i semenke. Otkrili smo neke nove ukuse koji sam nam se dopali, a koji su iz­vori vlakana, proteina i zdravih masti. Na primer soja, koja je odlična i pristupačna zamena za meso, bogata je vitaminima i proteinima, ali je vrlo važno da se ne konzumira često i u preve­likim količinama. Biljni izvori vitamina su i poje­dine vrste gljiva, bademovo mleko, kao i brojne žitarice koje su dosta zastupljene u našoj kuhin­ji. Potom orašasti plodovi, mleveno seme lana, čia semenke, kinoa i amarant koje ćete naći u mnogim poslasticama!

Pažljivo čitajte deklaracije proizvoda koje ku­pujete. Trudite se da budu dobro zapakovani i u roku! U početku sam pravila plan ishrane za celu nedelju, a sada lako mogu napraviti neki zdrav obrok ili poslasticu očas posla. Ne mor­ate se strogo držati recepata, već ih pravite pre­ma svojim ukusima i željama. To je ono što je jako bitno i što uvek naglašavam. Prednost je što živimo na selu gde imamo baštu i uzgajamo domaće proizvode. Povrće ne tretiramo pestici­dima i zemlja je zdrava. Za “negovanje’’ bašte zadužen je suprug koji redovno prati sve aktu­elnosti u svetu baštovanstva! Organska hrana iziskuje dosta vremena, pažnje i truda, tako da je bašta još jedan teren u kojem vlada timski rad. Ono što želim da naglasim je da zaista tre­ba ceniti taj rad i znoj kada namirnice kupujete na pijaci ili kod komšije.

Što se tiče zdravih poslastica, o tome bih mogla da pričam tri dana i tri noći. U njima posebno uživam kao veliki ljubitelj slatkiša. Od najpros­tijih pita sa bundevom i speltinim korama do sjajnih raw torti – prste da poližete! Važan deo kuhinje je naravno i špajz – asocijacija na zim­nicu, razne džemove, marmelade i sakrivene slatkiše u izobilju. Mesto gde mame i tate sve kriju od dece, zar ne?! Istina je da većina nas prepuni špajz i misli da tako treba. Pravimo za­lihe, ne vodeći računa o realnim potrebama. U našem špajzu smo danas napravili dosta mesta za neka nova lica i nova druženja.

Možda nam se ukusi razlikuju, ali učimo jedni od drugih. Budimo otvoreni za neke nove ukuse i nova poznanstva. Ova priča me je navela da pokucam na mnoga vrata, upoznam neke sja­jne ljude i budem deo divnih priča. Koliko god mi negodovali Instagram ovih dana, moram prizna­ti da on igra zaista veliku ulogu u čitavoj priči. Ova platforma je riznica fantastičnih recepata, ali pre svega ljudi koji me motivišu da izvučem najbolje od svega. Zaključila sam da stvarno nikad nije kasno za (velike ili male) promene. Poštujmo tuđe odluke i uverenja. Pronađimo zajednički jezik, budimo podrška jedni drugima.

ŠTA MISLITE?

KASNOLJETNA PRIČA

VERA