SLANO I SLATKO NA VAŠEM STOLU

TEKST/FOTOGRAFIJE: DRAGANA LATOVLJEV I DANIJELA PANTIĆ
FOTOGRAFIJA PORTRETA: STUDIO PIROŠKI

ČOKO BANANA HLEB SA ORASIMA

POTREBNO:

2 šolje speltinog brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
3/4 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
3 velike zrele banane, izgnječene
2 jajeta
1/2 šolje agava/javorovog sirupa
1/3 šolje maslinovog ulja (stavile smo pola pola kokosovo/maslinovo)
1/4 šolje mleka po izboru
1 kašičica jabukovog sirćeta
1 kašičica ekstrakta vanile
3 kašike organskog kakaa pomešanog sa 3 kašike vruće vode
1/2 šolje čokoladnih kapljica (ili naseckane čokolade)
Orasi za posipanje (količina po želji)

PRIPREMA:

Pomešati suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so).

U posebnoj činiji pomešati mokre sastojke (ispasiranu bananu, jaja umućena viljuškom, agavu, maslinovo ulje, mleko, sirće i vanilu). Zatim sve sjediniti i na kraju umešati kakao sa vodom i polovinu čokoladnih kapljica ili seckane čokolade.

Duguljasti kalup za hleb obložiti pek papirom i sipati smesu.

Odozgo posuti kapljicama/naseckanom čokoladom i utisnuti polovine oraha.

Peći u zagrejanoj rerni na 175-180 stepeni oko 50 minuta (manje ili više u zavisnosti od rerne). Proverite čačkalicom i ako je kada je izvučete suva i ništa se nije zalepilo za nju, banana hleb je gotov.

Ostavite da se ohladi i onda secite.

ČOKO-KARAMEL – ZDRAVI TROUGLIĆI

POTREBNO:

1/2 šolje oraha
1/2 šolje badema
6 kašika organskog kakaa
1 šolja urmi (potopljene u vreloj vodu 10 minuta, ako su suvlje i duže)
2 kašičice kokosovog brašna
1/2 šolje putera od kikirikija
1/2 šolje javorovog/agava sirupa/verovatno može i med (prilagodite količinu)
1/3 šolje otopljenog kokosovog ulja
2 kašičice ekstrakta vanile
1/4 kašičice soli
70-80 g čokolade 80% kakaa
malo mleka (biljnog za posnu verziju ,običnog)
malo zaslađivača po želji.

PRIPREMA:

Orahe, badem, kakao, urme i kokos ubaciti u blender i blendati dok ne dobijete kompaktnu masu. Ako bude suvlja zbog urmi, dodajte malo vode u kojoj su bile. Staviti u manji pleh (naš je okrugao 18 cm) i utapkati, poravnati.

Zatim u činiju ubaciti kikiriki puter, agava sirup, ulje, vanilu, so i mutilicom dobro povezati sastojke. Preliti preko baze, poravnati i staviti u zamrzivač da se površina stegne (oko pola sata).

Istopiti čokoladu, mleko i zaslađivač, preliti preko stegnutog kolača i staviti u frižider da se stegne.

OVSENE LEPINJE

POTREBNO:

100g ovsenih mekinja dodatno usitnjenih
20g mlevenog lana
2 jajeta
250g feta sira (može bilo koji beli sir)
Soli prema ukusu (u zavisnosti od toga koliko je sir slan)
1 kašičica praška za pecivo
Suncokret za posipanje

PRIPREMA:

Jaja umutiti viljuškom i dodati u ovsene mekinje pomešane sa praškom za pecivo i mlevenim lanom pa sve lepo sjediniti.

Sir usitniti viljuškom i umešati tako da se dobije ujednačena smesa. Posoliti prema ukusu. Lepinje oblikovati rukama. Uzeti kašiku smese, napraviti kuglicu, nežno pritisuti i formirati lepinju (slično kao pljeskavicu). Lepinjice ređati na pleh obložen pek papirom i posuti suncokretom. Ostaviti prostor između jer će prilikom pečenja dodatno narastiti. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene (oko dvadeset minuta). Od ove količine dobile smo 8 manjih lepinja.

POTAŽ OD MLADE ŠARGAREPE

POTREBNO:

350gr očišćene mlade šargarepe
120gr mladog krompira (3-4 komada)
1 manja glavica crnog luka
3-4 kašike pavlake za kuvanje
1 kašika seckanog peršun lišća
So, biber, tucana ljuta paprika (ako volite ljuto), beli luk u prahu

PRIPREMA:

Luk i krompir iseći na četvrtine a šargarepu na kolutove širine 1cm. Povrće preliti sa 600ml vode, kuvati dok ne omekša. U blender ubaciti skuvano povrće i izmiksati. U šerpu vratiti povrće, dodati malo vode i pavlaku za kuvanje da se dobije željena gustina potaža. Na kraju dodati začine prema ukusu i kratko prokuvati.