in

PLAY SMART, DOLAZI MART, BODY NA ART

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: GORDAN NEŠOVIĆ

FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

GORDAN NEŠOVIĆ, LICENCIRANI TRENER SA DESETOGODIŠNJIM ISKUSTVOM U TRENERSKOM RADU I VIŠE OD 16 GODINA AKTIVNOG BAVLJENJA SPORTOM. INSTRUKTOR JE AIKIDOA (12 GODINA AKTIVNOG TRENIRANJA, NOSILAC CROG POJASA). AMATERSKI SE BAVIO BOKSOM I AKTIVNO TAKMIČIO DVE GODINE. KONTINUIRANO SE BAVI FITNESOM SA CILJEM POBOLJŠANJA ZDRAVLJA, SNAGE I FUKCIONALNOSTI. PORED TRENERSKE DIPLOME, POSEDUJE I MNOGE DRUGE MEĐUNARODNE SERTIFIKATE. JEDAN JE OD ASISTENATA STIVA MAKSVELA NA EDUKACIJAMA I TRENINZIMA U KAMPOVIMA ŠIROM EVROPE. DANAS JE GLAVNI TRENER I OSNIVAČ SPORTSKOG UDRUŽENJA WARRIOR FACTORY. NAPISAO JE PRIRUČNIK WARRIOR GUIDE KOJI ĆE PROBUDITI BORCA U VAMA I POBOLJŠATI KVALITET ŽIVOTA.

ŠTA ZNAČI FUKCIONALNI TRENING? I KOME JE NAMENJEN?

Koncept funkcionalnog treninga nije trend nastao u poslednjih nekoliko godina. Treneri koji se bave povećanjem snage i kondicione spremnosti sportista već godinama koriste ovaj pristup, a u poslednje dve decenije, postao je i jedan od dominatnih metodologija treninga u fitnesu uopšte. Termin „funkcionalno“ postao je neizostavni deo promocije svakog trenera, novog fitnes proizvoda ili programa treninga. Nepobitna činjenica je da ako uzmemo osnovno značenje reči „funkcionalno“, svi proizvodi i programi koji „služe svrsi“, tj. u funkciji su ostvarenja određenog cilja mogu se smatrati funkcionalnim.

Tako da slobodno mogu reći da je funkcionalni trening onaj trening koji poboljšava pokretljivost i snagu čoveka i čini ga mnogo spremnijim za ono što je svima nama funkcionalno, a to je bolje kretanje, lakše savladavanje životnih zadataka, bolje zdravlje…

Funkcionalni trening je namenjen svakoj osobi koja želi da poboljša osnovne motoričke sposobnosti, pokretljivost, snagu, izdržljivost i kroz usvojene zdrave životne navike i ishranu dođe i do željenog izgleda.

EDUKATOR SI I BUDUĆIM TRENERIMA. SA KIM JE LAKŠE RADITI SA BUDUĆIM TRENERIMA ILI KLIJENTIMA?

Izazov je i jedno i drugo, klijenti se vode ličnim osećajem, žele da se što manje petljaju u trenersku struku i žele rezultate. Treneri žele jake argumente, stručne izraze i materijal koji im je potreban da budu bolji i uspešniji u svom poslu. Svakako me ispunjava da radim sa obe grupe ljudi.

KADA I KAKO ZAPOČINJEŠ SVOJ DAN?

Svoj radni dan uglavnom započinjem u 4:30 časova. Rano se budim jer volim da imam mir u kome ću napraviti plan za taj dan. Svaki dan započinjem nekom rutinom koja će razbuditi moje telo. Vežbice disanja i pokretljivosti u trajanju od 10—15 minuta. Nakon toga doručkujem i spreman sam za novi dan.

ŠTA PODRAZUMEVA IZBALANSIRANI DORUČAK?

Doručak je samo jedan obrok u toku dana – ono što volim da naučim svoje klijente je da je svaki obrok podjednako važan i da svaki obrok mora biti balansiran – to znači da treba da ima kvalitetne ugljene hidrate, proteine i masti. Samo na ovaj način, uz dobro postavljene procentualne odnose navedenih makronutrijenata, možemo doći do optimalnog zdravlja i fitnes performansi.

ONLINE VEŽBANJE VS. OUTDOOR VEŽBANJE

Online vežbanje može biti i outdoor vežbanje, zavisi gde smo i koji program izvodimo. Bolje je postaviti pitanje koja je razlika između online treninga i uživo treninga u sali. Benefiti online kućnih treninga su mnogi, od toga da u svom domu uz minimalno potrošeno vreme možemo iskoristiti maksimum. Štedimo vreme koje bismo potrošili na odlazak u gym, a ujedno se učinak treninga ne smanjuje.

ZAŠTO JE VAŽNO KONTINUIRANO VEŽBATI? I KOLIKO TELO PAMTI AKO NE VEŽBAMO NEKI PERIOD?

Kontinuitet je najvažniji, kao i u svemu u životu čemu težimo. Ako nismo dovoljno posvećeni i ne držimo kontinuitet, nećemo uspeti. “Telo pamti” je najveći mit koji je ikada izgovoren. Telo ne pamti ništa, naše telo funkcioniše po principu adaptacije, ako mu damo nešto, ono će se tome prilagoditi, ako mu ne damo i tome će se prilagoditi. Telo ne zna šta je dobro, a šta loše, samo se ponaša u skladu sa onim čemu ga izlažemo. Ako vežbamo, adaptiraće se na vežbanje i osećaćemo se dobro u svom telu, ako ne vežbamo, isto će se adaptirati na neaktivnost, ali ćemo se mi loše osećati. Zato je moja preporuka – svaki drugi dan uradite trening, svaki dan pređite bar 5000—7000 koraka i usvojite zdrave prehrambene navike, rezultat je neminovan.

DOVEO SI STIVA MAKSVELA U SRBIJU. KAKVO JE BILO ISKUSTVO I KAKO JE STATI RAME UZ RAME SA TAKVIM SPORTSKIM COACHEM?

Iskustvo koje sam stekao družeći se i radeći sa jednim od, po mom mišljenju, najboljih trenera, nema cenu. Mnogo toga sam naučio od Stiva Maksvela i implementirao u svoj sistem vežbanja. Naša filozofija vežbanja se u startu podudarala, mnogo sličnosti u načinu prezentovanja, kao i samoj metodologiji treninga. Lepo je kada čovek dobije potvrdu da je na dobrom putu od nekoga ko je više od pola veka u trenerskom poslu.

ČEMU UČIŠ SVOJU DECU?

Imam dve ćerke, Alisu i Juliju. Jedna je nežna, mirna i stidljiva, a druga je nestašna, živahna i neuhvatljiva. Ono što prenosim na njih je to da moraju biti borci u životu, da nekada moraju da postoje i padovi da bi bilo uspona. Svojim primerom im pokazujem sve čemu ih učim. Smatram da u bilo kom odnosu, roditelj/dete, muž/žena, trener/vežbač, samo ličnim primerom možemo da steknemo pravo da budemo autoriteti nekome, da svojim delima pokazujemo šta je ispravno, a šta ne. U suprotnom nemamo pravo nikome ništa da pričamo.

“Ako želiš da te drugi poštuju, potrebno je da pružiš nešto zbog čega ćeš biti poštovan.”

TEMA MARTOVSKOG BROJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV SMART – MART – ART.

Ja volim da kažem da je čovek jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika. Radite na svojoj najslabijoj karici. Ide MART, lošim navikama objavi rat, treniraj i jedi SMART, tvoje telo postaće ART.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

49. FEST – POVRATAK U BUDUĆNOST OD 2. DO 11. APRILA U BEOGRADU

IL FASCINO DELLA TRADIZIONE. IL RACCONTO SENZA TEMPO DELLO STORICO CARNEVALE DI IVREA