in

KEKSIĆI „MACIN JEZIK”

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: MARIJAN FURTULA
FOTOGRAFIJE: MIA MEDAKOVIĆ, IZ PRIVATNE ARHIVE

MARIJAN FURTULA, KREATOR KEKSIĆA „MACIN JEZIK“, UGOSTI­TELJSKO ZNANJE I VEŠTINE JE STEKAO KROZ PRAKSU NA RAZLI­ČITIM POZICIJAMA U RESTORANIMA, HOTELIMA, BAROVIMA, NA­KON ZAVRŠENE UGOSTITELJSKE ŠKOLE U BEOGRADU.

ŠKOLA I PRAKSA SU MU OMOGUĆILI DA SAVLADA TEHNOLOGIJU U PROIZVODNJI, PRERADI I OČUVANJU NAMIRNICA I HRANE, DA USAVRŠI KOMUNIKACIJU SA OSOBLJEM I UPOZNA SE SA VEŠTI­NOM UPRAVLJANJA RESTORANOM.

NAJVIŠE INTERESOVANJA IMA ZA TURIZAM KROZ UGOSTITELJ­STVO I IZUČAVANJE KUHINJE BALKANA.

ORGANIZOVAO JE RAZLIČITE VRSTE DOGAĐAJA – VIP KETERINGE ZA POJEDINCE, MALA, VELIKA I SREDNJA PREDUZEĆA, KAO I KOM­PANIJE.

Kako si se našao u svetu kulinarstva, ugosti­teljstva, vinske čarolije?

Sticajem srećnih okolnosti, u poznatom beograd­skom hotelu sarađivao sam sa sjajnim šefovima. Upoznavao sam ljude iz Italije i Francuske, uz koje sam proširivao svoje znanje i ušao u svet vina, svet slaganja vina i hrane.

Tvoji keksići „Macin jezik“ su originalni, uku­sni, liče na italijanski keks. Odakle dolazi pri­ča o njima? Kako si došao do recepta?

„Lounge de shat biscuit“ su rađeni u Parizu od strane poslastičara koji je bio obožavalac Šarla Peroa, oca „Mačka u čizmama“. Poslastičar ih je pakovao u limene kutije sa likom mačke.

„Linque di gatto biscotti“ su u Italiju stigli zahva­ljujući vezama dinastije Savoja sa francuskim plemićkim porodicama. Danas se smatra da je poreklo keksa iz regije Pijemonte. Keks ima tra­dicionalan italijanski ukus, mek je, lagan, pute­rast. Duguljastog je oblika, podseća na „macin jezik“.

Recept sam savladao uz italijanskog šefa sa ko­jim sam imao sjajnu saradnju.

Koje sve vrste keksića pravite?

Trenutno pravim klasičan keks, zatim keks sa čokoladom, kakaom i listićima badema. Povre­meno imam zahteve sladokusaca za drugači­jim ukusom kao što su kokos, pistaći, kandirano voće.

Koliko ljubavi unosiš u spremanje svoje po­slastice? Da li su „keksići“ neka vrsta kete­ringa?

Svaki kontakt sa hranom je razmena energije. Tokom kuvanja, ja svojom energijom, mislima i emocijama utičem na hranu – hranu pripre­mam bez žurbe, sa ljubavlju i ona biva ukusnija. “Ljubav je potrebna, ali malo keksa ne može da škodi.“ Keksić je odličan za sladak doručak, ne­izostavan je deo posluženja za sve prilike – na slavlju ili uz kafu.

Italijani i Francuzi imaju mnogo lepog peciva koje se odlično slaže uz kafu, čaj i toplu čokoladu. Keks je ukusna doza energije za aktivne ljude.

Trenutno radiš u francuskom wine baru na Dedinju ovde se pomešalo francusko zna­nje sa italijanskim iskustvom i ljubavlju. Šta dobijamo?

Radeći sa Italijanima sam stekao nezaboravno i neprocenjivo iskustvo. Rad u tom okruženju imao je veliki uticaj na moj profesionalni, ali i lični razvoj i napredak. Tada sam otkrio ljubav i ta­lenat za kulinarstvo i imao sam veliku sreću da to prepoznaju moji saradnici, Italijan i Francuz, koji su me motivisali za rad i kojima sam veoma zahvalan.

Dolaskom u naš wine bar moći ćete da iskusite savršen spoj elegantnih vina i raznovrsne hrane, kao i ljubav prema oboma. Kontakt sa ljudima. Isprobajte francusku čokoladu, vina iz 13 regio­na Francuske, savršen „foie gras“. Zajedno radi­mo na tome da svako vaše iskustvo bude jedin­stveno, od hrane, preko muzike, do celokupnog doživljaja.

Ispričaj nam neke lepe priče o „Lingue di gatto“ hrskavoj čaroliji, njenom istorijatu, sadašnjosti i budućnosti.

Zanimljivo je da sam kroz keks upoznao ženu koja je ambasador keksa Linque di gatto i koja se preziva isto kao ja.

Sadašnjost je da sam imao prilike da sarađujem sa raznim značajnim ličnostima, a istakao bih saradnju sa počasnim konzulom Jamajke u Beo­gradu, koji je ljubitelj ovog keksa.

Budućnost je da započnem proizvodnju čokola­de u obliku macinog jezika.

Koje vino bi nam preporučio uz tvoj desert?

Preporuka bi bilo vino iz regije Pijemonte – Mos­cato D’Asti. Vino je elegantno, sa sitnim mehu­rićima i suptilnim notama. Slatko i nenametljivo.

Koja je tvoja formula uspeha u poslu u kojim se baviš?

Za mene je to disciplina – fokus na cilj. Radozna­lost – rado znaš, spoznaješ i potom radiš ono što spoznaš. Okolina – od koga učiš, ko ti je uzor, ko te oblikuje i čime.

Šta voliš da imaš na stolu od italijanskih jela i kako ugađaš sebi u moćnom svetu gastro­nomije?

Volim italijansku kuhinju. Za doručak kroasane ili piadina, za ručak paste, za desert coppa masar­pone con linque di gatto i bacci perugina.

Tema februarskog izdanja RYL magazina nosi naziv „U ime ljubavi“. Šta si sve radio u ime ljubavi i koliko su „keksići“ deo svega toga?

Sve što radimo u ime ljubavi se nalazi na tankoj liniji pravde i nepravde, prijateljstva i rivalstva. Zavoleo sam put koji smo zajedno prelazili, a kao nagradu imamo novi život.

„Maca“ tvrdi da je život zaista more, jer „maca“ zna da ljubav nije samo reč.

ŠTA MISLITE?

LJUBAVNI HOROSKOP ZA FEBRUAR 2024. GODINE

IN THE SPIRIT OF LOVING YOUR FELLOWS