in

JAZZ FEST SARAJEVO 2016 – INETERNATINAL MUSIC FESTIVAL

PIŠE: MILENA NIKITOVIĆ/SOUL MIMI
FOTOGRAFIJE: JAZZ FEST SARAJEVO

Jazz Fest Sarajevo je i ove godine ugostio neka od najvećih imena jazz muzike sa domaće i međunarodne scene. Ovogodišnje izdanje Sarajevo Jazz Festa bilo je jubilarno, festival je obeležio 20 godina postojanja velikim brojem sjajnih koncerata. Kada kažemo velikim brojem, to i mislimo, jer je pojedinim danima bilo i po sedam-osam odličnih koncerata i svirki.

Od 2. do 6. novembra, na četiri festivalske scene, publici su predstavljeni brojni svetski umetnici iz 20-ak zemalja. U “slavljeničkom” izdanju Sarajevo Jazz Festa nastupili su norveški pijanista Bugge Wesseltoft, čijim koncertom je festival otvoren, John Zorn, Markus Stockhausen, Rob Mazurek, Matija Dedić, Bojan Zulfikarpašić, Taksim Trio, Terje Rypdal sa specijalnim gostom Palleom Mikkelborgom, veliki Uri Caine, Django Bates i mnogi, mnogi drugi.

Na festivalu su se premijerno predstavili brojni muzički projekti, a centralni događaj 20. Jazz Festa bila je evropska premijera projekta avangardnog muzičara Johna Zorna “Bagatelles”, u kome je nastupilo 11 bendova i individualnih izvođača, tokom svojevrsnog višesatnog muzičkog maratona. Još jedan premijerni nastup, koji je privukao pažnju publike, bio je projekat britanskog kompozitora i pijaniste Djanga Batesa, osmišljenog specijalno za godišnjicu Sarajevo Festa. On se sarajevskoj publici predstavio sa pratećim bendom Human Chains i mladom vokalnom solistkinjom Claire Huguenin, koja je briljirala. Human Chains bend su činili mladi muzičari sa jazz odseka bernske Hochschule der Kunste.

Sarajevo Jazz Fest posećujemo već drugu godinu i možemo slobodno reći da festival cveta, svojim hrabrim i raznovrsnim programom, nastupima avangardnih muzičara, mnogobrojnim sadržajima i radionicama za mlade jazz muzičare, Sarajevo Jazz Fest predstavlja pravo osveženje na muzičkom i kulturnom nebu BiH i celog našeg regiona.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

LJUBAV JE GLAVNA ŽIVOTNA NAGRADA

SAMI SMO KROJAČI VLASTITE SREĆE