in

BILI SMO NA NIŠVILLU 2023

PIŠE: MILENA NIKITOVIĆ
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: UNSPLASH.COM

U slavu džez muzike i dugu tradiciju koja traje skoro tri decenije, iza nas je 29. Nišville festival.  Tokom četiri festivalska dana, pred nama je bio raznovrstan program. Pored džeza, tu se mogla čuti svojevrsna simbioza različitih muzičkih pravaca, od trubačkih ansambala do hip-hopa ali i rok zvuka.

Ne iznenađuje podatak da je najveće interesovanje publike izazavao jedan od najuspešnijih i najpopularnijih sastava sa ovih prostora, Dubioza Kolektiv. Uz Dubiozu, među najposećenije nastupe ubrajaju se nastupi kubanskog pijaniste Roberta Fonseke (Roberto Fonseca), danske fank muzičarke Ajde Nilsen sa Fankbotovima (Ida Nielsen & The Funkbots), elektro-dab senzacije 90-ih, Asian Dub Foundation, američke džez pevačice hrvatskog porekla, Tane Alekse (Thana Alexa) i britanskog producenta i repera Trikija (Tricky) koji je svoje izvođenje u Nišu neslavno završio prekinušvi nastup.

Kao i svake godine, hip-hop i DJ stejdževi su bili izuzetno popularni kod mladih  i onih koji se tako osećaju. Nišville neguje posvećenost predstavljanju ne samo najuglednijih izvođača današnjice već i vrhunskih muzičara čije vreme tek dolazi, izdvojićemo domaći EJO – Ethno Jazz Orchestra koji kombinuje zvuke Balkana sa elementima afričkih ritmova i “fusion jazz-a” i  multiinstrumentalistu Petra Zorkića (PetarZ) sa njegovim bendom.

Naročito smo uživali u programu Movie Stage-a, reč je o projekcijama pod vedrim nebom nekih od kultnih nemih filmova poput onih sa Baster Kitonom ili Čarli Čaplinom, praćenih improvizacijama mladih perspektivnih pijanista.

Nastupi koje izdvajamo su Alma Mićić Band ft Rale Mićić, Peter Slavov & Gregory Hutchinson, Thana Alexa – ONA ft. Antonio Sanchez i bend Brekky Boy iz Australije.

Almi Mićić je ovo bio drugi put da nastupa na niškoj tvrđavi. Alma, rodom Beograđanka, već dugi niz godina živi i stvara u Americi. Alumni je jednog od najprestižnijih muzičkih koledža na svetu, Berklee College of Music. Niškoj publici se predstavila numerama sa predstojećeg albuma  kao i par intersentih pesama sa prethodnih albuma među kojima ističemo upečatljivo Almino izvođenje narodne izvorne pesme “Oj, đevojko Milijana”. U sastavu njenog kvarteta bili su njen suprug, gitarista Rale Mićić, (Tom Harrell, Eric Alexander) kao i ritam sekcija, koju čine sjajni basista Petar Slavov (Joe Lovano, George Garzone) i legendarni bubnjar Gregory Hutchinson (Betty Carter, Roy Hargrove).

Thana Alexa je nastupila poslednjeg dana festivala i predstavila svoj autorski projekat „ONA“ za koji je dobila dve Grammy nominacije. Nastupivši sa izuzetnim bendom u kome je na bubnjevima bio njen suprug, Antonio Sančez (Antonio Sánchez), Thana je pred niškom publikom izvela numere koristeći luper i pokazala sve dimezije njenog moćnog vokala. Antonio Sančez je iste večeri primio uglednu festivalsku nagradu za doprinos džezu “Car Konstantin”.  Antonio je bubnjar, kompozitor i multiinstrumentalista i višestruki dobitnik Grammy nagrada. Poznat je i kao dugogodišnji saradnik Pata Methenyja, ali i kao kompozitor i izvođač muzike za film „Birdman“.

Treće festivalske večeri imali smo priliku da čujemo Brekky Boy, bend koji se ubraja među najuzbudljivije mlade izvođače na australijskoj džez instrumentalnoj sceni. Iza sebe imaju nastupe na najvažnijim svetskim džez festivalima kao što su Montreaux Jazz Festival, Jazzahead, SXSW, Montreal Jazz Festival i drugi. Fantastično uigrana trojka oduševila je sve prisutne,  snažan zvuk i energija koju Brekky Boy proizvodi na sceni uključuje elemente džeza, roka, minimalizma i folka.

 I za kraj, još par reči o nagradama… Nagradu za fuziju sa drugim muzičkim pravcima “Šaban Bajramović” dodeljena je Robertu Fonseki (Roberto Fonseca). Dobitnik nagrade Nišvila za životno delo dodeljena je Dragomiru Milenkoviću Jogi (Hazari), a specijalna nagrada za doprinos promociji balkanskog džeza Vladeti Kandiću- Bata Kandi.

ŠTA MISLITE?

101 Poena
Upvote Downvote

STRANICE VREDNE SEĆANJA

KAKO ŽIVETI NAJBOLJE I FILMSKI?