in

SVA SRCA SARAJEVA

PIŠU: ANIMA MUNDI / MILENA NIKITOVIĆ

22. Sarajevo Film Festival (SFF)

Na 22. Sarajevo Film Festivalu koji se održao 22-20 avgusta 2016. prikazana su 222 filma iz 61 zemlje, od kojih je čak njih 53 imalo svoje svetske premijere – mi smo imale čast da ga posetimo za Vas…

Po mišljenju mnogobrojnih kritičara, SFF je jedan od najznačajnijih festivala filmske umetnosti na prostoru jugoistočne Europe, za tako važno mesto izborio se najviše zahvaljujući insistiranju na kvalitetu festivalskih programa i promociji novih filmskih sadržaja. Sarajevo već 22. godinu u tih nešto više od sedam dana postaje epicentar filmske umetnosti i mesto na kojem se stvara platforma za sistematski razvoj (regionalne) kinematografije.

Nagrade koje nose naziv “Srce Sarajeva“ se dodeljuju u svim takmičarskim kategorijama kao i počasno „Srce Sarajeva“ za pojedince koji su dali doprinos razvoju Sarajevo Film Festivala, ali i regionalnog filma.

Ovogodišnji festival otvorili su velikan glumišta, slavni holivudski glumac Robert De Niro i njegov legendarni „Taksista“. De Niro je u Sarajevu primio nagradu “Počasno srce Sarajeva” koja mu je dodeljena za životno delo.

“Čuvaću ‹›Srce Sarajeva›› i pamtiti Sarajevo sa zadovoljstvom, jer nema puno gradova na svetu koji su bili hrabri i pokazali srce kada je bilo najpotrebnije u najtežim trenucima», poručio je De Niro.

Osim De Nira, Sarajevo su ove godine posetili, između ostalih i Liam Cunningham, Stephen Frears, Whit Stillman, Dave Johns, kao i filmske zvezde sa naših prostora: Mirjana Karanović, Filip Šovagoić, Nikola Đuričko, Boris Isaković i brojni drugi.

Srce Sarajeva, za najbolji film dobio je turski film „Album“ reditelja Mehmeta Cana Mertoglua a za za najbolja glumačka ostvarenja festivala žiri je dodelio srca glumcu iz Rumunije, Gheorge Visu za ulogu u filmu “Psi“ i bugarskoj glumici Ireni Ivanovoj za ulogu u filmu “Bezbožnica“ režiserke Ralitze Petrove.

Potraga za vizuelnim identitetom Sarajevo Film Festivala spontano je rešena 2004.godine izborom oblika koji je prisutan od samog početka Festivala – srcem koje je kreirala velika prijateljica i pokroviteljica Sarajevo Film Festivala, francuska dizajnerka Agnes B.

22sff3

FOTO: SSF

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MAKING MUSIC AS ENERGY HEALING

THE PERSONAL JOURNEY & GROWTH