in

NEKONVENCIONALNA SREĆA

PIŠE: ALDINA KREČO

„U redu je biti nekonvencionalno SRETNA“, tako je prije godinu dana glasila posveta zapi­sana na prvoj strani knjige jedne mlade sara­jevske spisateljice upućena meni. Možda sam se vidjevši ispisano prvi put nakon dugo vre­mena zapitala da li sam postigla to da me oni rijetki upravo kao takvu primjete. I još važnije, da li ja sebe kao takvu prepoznajem.

Na prvu je sigurno privlačna ekstravagancija žene, zar ne? Moderna žena, majka, profesori­ca, poduzetnica, zaljubljenica u prirodu i sport i u sve što je neobično i izazovno, života punog trnja i uspjeha. To je samo dio priče o Aldini Krečo.

Sreća, kojoj svi bez izuzetka težimo, zaista je negdje u nama i sigurno mi je dugo trebalo da izađem iz okvira „očekivanog“, da napravim iskorak iz stega postavljenih normi društva na Balkanu, ukalupljenih formi životnog toka i sti­hijskog komfora.

Možda sam prvi put učinila nešto suprotno oče­kivanjima bliske okoline kada sam umjesto eko­nomskog fakulteta i sigurne budućnosti krišom položila prijemni ispit na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za historiju. I dok sam sve do dana diplomiranja slušala kako mi je to velika greška, ja sam svoj odabir branila uži­vanjem pri usvajanju znanja.

Tada, vođena impulsima, to još nisam prepoz­nala kao odgovornost prema sebi, svojoj sreći, niti kao odabir koji svjedoči o tome koliko želim život vođen vlastitim strastima, radostima, žel­jama i snovima. Odgojena u skladu sa princi­pima uklapanja u društvo, predodređena da ispunjavam sva očekivanja, na površinu sam pustila tu smjelost da tragam za svojim Ja. Sv­jesna svoje potrage postala sam tek mnogo godina kasnije.

Želja za bojama života, zrakom planina, mirisom soli, želja za dugim vožnjama uz smijeh preplavila me i postala vodilja. Kao da su mi tokom godina sva odijela postala tijesna. Kao da sam prerasla neku još uvijek dragu haljinu koja steže i ne dozvoljava vazduhu da prodre u moja pluća. Moj izbor bio je život.

Život je ostao moj izbor i onoga dana kada su moje kćerke uslijed prerane smrti ostale bez oca. Tuga nas obilježi, izmakne tlo pod nogama i ostavi ožiljke. Dala sam joj dovoljno prostora, ali ne i dozvolila da nas proguta. I strah se javljao. Ubijala sam ga sitnim radostima, sve dok ne nestane u potpunosti.

Vjerovatno sam za društvo u kojem živim imala čudne metode prevazilaženja životnih situacija. Tako sam u tim očima bila bezobzirna i netradi­cionalna kada sam kratko nakon smrti njihovog oca djevojčice odvela na novo putovanje. Novi grad, upoznavanje kulture i prošlosti jednog naroda, mnoštvo tema za razgovor i negdje u dvorištu Topkapi palače – njihov smijeh. Meni jasan dokaz da me strast prema životu ponovo odvela pravim putem.

Za neke čudna, za druge optimistična i borbe­na, na svom putu život udišem punim plućima. Živim svoju ljubav prema lijepom, dobrom, lju­bav prema muzici, umjetnosti, novim gradovi­ma, ljudima… Bez imalo volje da postanem dio formalnosti i bezličnosti, koristim svoje pravo da budem dobro, da osjetim radost. Radost mi ispunjava biće i postaje intenzivnija kada je prenosim. Zato ljudima dajem ono najdragocje­nije što imam – osmijeh i vrijeme.

Ponosna sam na sve što sam uspjela. Ako ispi­sani retci u ovom članku ohrabre bilo koju ženu na Balkanu u njihovim teškim trenucima, bit ću neizmjerno sretna. Vjera u sebe, upornost i vi­zija – isplatiće se kad-tad.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SPOZNAJOM SEBE DO LAKOĆE ŽIVOTA

IZ AUSTRALIJE S LJUBAVLJU