in

ISHRANOM DO ZDRAVLJA

PIŠE: TATJANA POPOVIĆ, HEALTH COACH

Budući da se priroda budi u proleće, ono pred­stavlja idealan period za obnovu vitalne energi­je. Baš iz tog razloga, prema tradicionalnoj kine­skoj medicini, ovo godišnje doba povezuje se sa zdravljem jetre i žučne kese.

Kako biste uspostavili balans ovih organa i pročistili organizam, potrebno je da jedete namir­nice zelene boje, kojih najviše ima na pijacama u ovo doba godine. Dakle, jelovnik obogatite sa što više svežih salata, smutija, i drugih vrsta obro­ka napravljenih sa zelenim lisnatim i plodastim povrćem poput zelene salate, rukole, matovilca, spanaća, peršunovog lišća i drugog začinsk­og bilja, blitve, baby mix salate, iceberg salate, krastavca, tikvica itd.

Ova hrana će vam pomoći da uspostavite i emo­tivni balans, zahvaljujući čemu ćete biti strpljiviji, samouvereniji i kreativniiji.

U nastavku je 5 recepata koji će probuditi sva vaša čula. Uživajte!

ZELENI SMUTI

Sastojci:

– 1 šaka miksa bebi spanaća, rukole i kelja
– 1 šargarepa
– ½ zrelog avokada
– 5 cm duguljastog korena celera
– 5 cm svežeg krastavca
– svež bosiljak
– 1 šolja kokosovog mleka
– ½ limuna, sok
– 1 kašika proteina od bundeve
– veoma malo nerafinisane morska soli

Kako biste povećali nutritivne vrednosti ovog smutija, možete dodati:

– 1 kašičicu kamu praha – da povećate udeo vitamina C
– 1 kašičicu make – za stabilizaciju hormo­na
– ⅓ kašičice kurkume – protivupalno dej­stvo

Priprema: Izblendirajte sve sastojke i uživajte u ovom niskoglikemijskom smutiju.

Potaž od tikvica i svežeg bosiljka

Sastojci:

– 1 kg tikvica, oko 5 manjih komada
– 1 velika glavica crnog luka, seckanog
– 4 čena belog luka, seckana
– 1 kašika maslinovog ulja
– ½ kašičice soli
– ¼ kašičice sveže mlevenog bibera
– 600 ml supe od povrća ili vode
– ⅓ šolje od 2 dl svežeg lista bosiljka
– 3 kašike sirovog indijskog oraha

Priprema: Izdvojite jednu do dve tikvice, izrenda­jte ih, a ostale iseckajte na kockice. Zagrejte maslinovo ulje, a potom stavite luk u veliku šerpu, pa ga dinstajte oko 5 minuta, dok ne omekša. Dodajte beli luk i dinstajte još minut. Dodajte tikvice, so i biber, dinstajući sve sas­tojke na srednjoj vatri, uz povremeno mešanje, oko 5 minuta. Dodajte supu od povrća i kuva­jte dok tikvice ne omekšaju, oko 15 minuta. Sipajte smesu u blender (u 2 serije ako je po­trebno zbog zapremine, ili možete u šerpi da iz­blendirate smesu ako imate štapni mikser). Uko­liko imate plastičan blender, supu prvo morate ohladiti. Dodajte bosiljak i indijski orah, a potom blendirajte dok smesa ne postane glatka. Vratite šerpu na šporet, posolite i pobiberite po ukusu, kuvajući potaž još minut. Sipajte potaž u činije i dekorišite ih svežim listićima bosiljka.

SALATA SA KINOOM I LEBLEBIJOM

Sastojci:

Za preliv od limuna i orahovog ulja:

– 2 kašike ulja od oraha
– 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
– sok od 1 limuna
– 1 čen belog luka, izgnječen
– 1 kašičica sirovog organskog meda ili agava sirupa
– prstohvat himalajske soli
– prstohvat mlevenog crnog bibera

Za salatu:

– 2 šolje rukole
– 1 čen belog luka, izgnječenog
– 1 šolja kuvane kinoe
– ¾ šolje kuvane leblebije
– 3-4 rotkvice
– ¼ šolja seckanih oraha
– 1 kašika sveže mirođije
– 1 kašika svežeg bosiljka
– ¼ šolje tofu sira sa mirođijom
– prstohvat himalajske soli
– prstohvat mlevenog crnog bibera

Priprema: Kako biste napravili preliv, pomešajte sastojke i odložite ga sa strane. Potom u velikoj posudi sjedinite rukolu, beli luk, kinou i leblebiju. Tome dodajte rotkvice, orahe, mirođiju, bosiljak i tofu, pa sve prelijte napravljenim prelivom. Ako je potrebno, dodajte još soli i bibera.

AZIJSKA TOFU SALATA

Sastojci:

– 1 pakovanje matovilca
– 2 šake rendane šargarepe
– 2 mlada luka
– 200 g dimljenog tofu sira
– 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
– 2 kašike soka od limete
– 2 kašike tamari soja sosa
– ¼ kašičice đumbira u prahu
– ¼ kašičice crvene tucane paprike
– so i biber po ukusu
– 40 g prženog kikirikija
– 1 kašika svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog za dekoraciju

Priprema: Sjedinite sve sastojke. Umutite dres­ing i prelijte ga preko salate. Po vrhu pospite sveže peršunovo lišće. Servirajte.

ROLNICE OD POVRĆA SA MANGO SOSOM

Sastojci:

– 10 pirinčanih papira
– 1 avokado
– 1 velika šargarepa
– 2 crvene paprike
– 5 komada mladog luka
– 1 šaka malih listova zelene salate
– 1 šaka svežeg korijandera, sitno seck­anog

Za sos od manga:

– 1 mango, sitno seckan
– 250 g grčkog ili sojinog jogurta
– 1 zelena ljuta paprika, sitno seckana
– ½ kašičice crvene tucane paprike
– so i biber po ukusu

Priprema: Prvo ogulite i iseckajte mango, po­tom ga stavite u blender zajedno sa ljutom paprikom, jogurtom, čilijem, dodajte so i biber po ukusu. Blendirajte dok ne dobijete glatku smesu, a zatim sipajte u posudu u kojoj ćete umakati rolnice. Šargarepu, luk i papriku isec­kajte na tanke trake. Očistite i isecite avokado. Da bi pirinčane rolnice lako savili, neophodno je da ih potopite u posudu sa toplom vodom, oko 2-3 sekunde, a potom papir izvadite iz vode. Na list pirinčanog papira stavite list zelene salate u sredinu, namažite jednu kašičicu mango sosa po vrhu i punite povrćem. Zamotajte rolnice kao sarme, a kako bi lepše izgledale, presecite ih na pola i postavite uspravno u činiji u kojoj želite da ih servirate. Poslužite uz sos od manga.

FOTO: MONIKA GRABKOWSKA UNSPLASH.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

IZABERI SVITANJE

FENIKS OPET LETI