PIŠE: TATJANA POPOVIĆ, HEALTH COACH
Budući da se priroda budi u proleće, ono predstavlja idealan period za obnovu vitalne energije. Baš iz tog razloga, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, ovo godišnje doba povezuje se sa zdravljem jetre i žučne kese.
Kako biste uspostavili balans ovih organa i pročistili organizam, potrebno je da jedete namirnice zelene boje, kojih najviše ima na pijacama u ovo doba godine. Dakle, jelovnik obogatite sa što više svežih salata, smutija, i drugih vrsta obroka napravljenih sa zelenim lisnatim i plodastim povrćem poput zelene salate, rukole, matovilca, spanaća, peršunovog lišća i drugog začinskog bilja, blitve, baby mix salate, iceberg salate, krastavca, tikvica itd.
Ova hrana će vam pomoći da uspostavite i emotivni balans, zahvaljujući čemu ćete biti strpljiviji, samouvereniji i kreativniiji.
U nastavku je 5 recepata koji će probuditi sva vaša čula. Uživajte!
ZELENI SMUTI
Sastojci:
– 1 šaka miksa bebi spanaća, rukole i kelja
– 1 šargarepa
– ½ zrelog avokada
– 5 cm duguljastog korena celera
– 5 cm svežeg krastavca
– svež bosiljak
– 1 šolja kokosovog mleka
– ½ limuna, sok
– 1 kašika proteina od bundeve
– veoma malo nerafinisane morska soli
Kako biste povećali nutritivne vrednosti ovog smutija, možete dodati:
– 1 kašičicu kamu praha – da povećate udeo vitamina C
– 1 kašičicu make – za stabilizaciju hormona
– ⅓ kašičice kurkume – protivupalno dejstvo
Priprema: Izblendirajte sve sastojke i uživajte u ovom niskoglikemijskom smutiju.
Potaž od tikvica i svežeg bosiljka
Sastojci:
– 1 kg tikvica, oko 5 manjih komada
– 1 velika glavica crnog luka, seckanog
– 4 čena belog luka, seckana
– 1 kašika maslinovog ulja
– ½ kašičice soli
– ¼ kašičice sveže mlevenog bibera
– 600 ml supe od povrća ili vode
– ⅓ šolje od 2 dl svežeg lista bosiljka
– 3 kašike sirovog indijskog oraha
Priprema: Izdvojite jednu do dve tikvice, izrendajte ih, a ostale iseckajte na kockice. Zagrejte maslinovo ulje, a potom stavite luk u veliku šerpu, pa ga dinstajte oko 5 minuta, dok ne omekša. Dodajte beli luk i dinstajte još minut. Dodajte tikvice, so i biber, dinstajući sve sastojke na srednjoj vatri, uz povremeno mešanje, oko 5 minuta. Dodajte supu od povrća i kuvajte dok tikvice ne omekšaju, oko 15 minuta. Sipajte smesu u blender (u 2 serije ako je potrebno zbog zapremine, ili možete u šerpi da izblendirate smesu ako imate štapni mikser). Ukoliko imate plastičan blender, supu prvo morate ohladiti. Dodajte bosiljak i indijski orah, a potom blendirajte dok smesa ne postane glatka. Vratite šerpu na šporet, posolite i pobiberite po ukusu, kuvajući potaž još minut. Sipajte potaž u činije i dekorišite ih svežim listićima bosiljka.
SALATA SA KINOOM I LEBLEBIJOM
Sastojci:
Za preliv od limuna i orahovog ulja:
– 2 kašike ulja od oraha
– 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
– sok od 1 limuna
– 1 čen belog luka, izgnječen
– 1 kašičica sirovog organskog meda ili agava sirupa
– prstohvat himalajske soli
– prstohvat mlevenog crnog bibera
Za salatu:
– 2 šolje rukole
– 1 čen belog luka, izgnječenog
– 1 šolja kuvane kinoe
– ¾ šolje kuvane leblebije
– 3-4 rotkvice
– ¼ šolja seckanih oraha
– 1 kašika sveže mirođije
– 1 kašika svežeg bosiljka
– ¼ šolje tofu sira sa mirođijom
– prstohvat himalajske soli
– prstohvat mlevenog crnog bibera
Priprema: Kako biste napravili preliv, pomešajte sastojke i odložite ga sa strane. Potom u velikoj posudi sjedinite rukolu, beli luk, kinou i leblebiju. Tome dodajte rotkvice, orahe, mirođiju, bosiljak i tofu, pa sve prelijte napravljenim prelivom. Ako je potrebno, dodajte još soli i bibera.
AZIJSKA TOFU SALATA
Sastojci:
– 1 pakovanje matovilca
– 2 šake rendane šargarepe
– 2 mlada luka
– 200 g dimljenog tofu sira
– 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
– 2 kašike soka od limete
– 2 kašike tamari soja sosa
– ¼ kašičice đumbira u prahu
– ¼ kašičice crvene tucane paprike
– so i biber po ukusu
– 40 g prženog kikirikija
– 1 kašika svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog za dekoraciju
Priprema: Sjedinite sve sastojke. Umutite dresing i prelijte ga preko salate. Po vrhu pospite sveže peršunovo lišće. Servirajte.
ROLNICE OD POVRĆA SA MANGO SOSOM
Sastojci:
– 10 pirinčanih papira
– 1 avokado
– 1 velika šargarepa
– 2 crvene paprike
– 5 komada mladog luka
– 1 šaka malih listova zelene salate
– 1 šaka svežeg korijandera, sitno seckanog
Za sos od manga:
– 1 mango, sitno seckan
– 250 g grčkog ili sojinog jogurta
– 1 zelena ljuta paprika, sitno seckana
– ½ kašičice crvene tucane paprike
– so i biber po ukusu
Priprema: Prvo ogulite i iseckajte mango, potom ga stavite u blender zajedno sa ljutom paprikom, jogurtom, čilijem, dodajte so i biber po ukusu. Blendirajte dok ne dobijete glatku smesu, a zatim sipajte u posudu u kojoj ćete umakati rolnice. Šargarepu, luk i papriku iseckajte na tanke trake. Očistite i isecite avokado. Da bi pirinčane rolnice lako savili, neophodno je da ih potopite u posudu sa toplom vodom, oko 2-3 sekunde, a potom papir izvadite iz vode. Na list pirinčanog papira stavite list zelene salate u sredinu, namažite jednu kašičicu mango sosa po vrhu i punite povrćem. Zamotajte rolnice kao sarme, a kako bi lepše izgledale, presecite ih na pola i postavite uspravno u činiji u kojoj želite da ih servirate. Poslužite uz sos od manga.