in

FENIKS OPET LETI

PIŠE: JULIJANA OREMOVIĆ, ASTROLOGINJA
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: LESLY JUAREZ UNSPLASH.COM

Rijetko nam život dopušta mirovanje. Nekad nas pomazi, obdari nas svojim blagoslovima, a nekad nas odvede u tamne hodnike tuge, boli, razočaranja. I tada nam se čini da će to stanje beznađa trajati zauvijek. I tada, dok hodamo tim mračnim tunelima, svjesni da je ono što nas je gurnulo u mrak više ne postoji, urušava se, a novo nije još na vidiku, treba imati snage i vjere da će biti bolje. Uvijek bude.

Svaki znak Zodijaka ima svoje načine kako se nosi sa životnim krizama i kako iz njih izlazi. Sve ovisi o karakteru, o načinu na koji pristupamo onome što se događa. Koja ste vi vrsta Feniksa i kako se uzdižete nad ruševinama svog života pretvorenih u pepeo?

OVAN
Nema predaje

Vi ste ratnik i vama je ispod časti priznati da vas boli, da ste slabi, da ne znate i ne možete. Kad ži­vot zaboli, bude teško, ali vi se nastavljate kretati. Tražite društvo, akciju, sjedate na bicikl i vozite kilometre samo da iz sebe istjerate tu muku koja vas tišti. Krećete se više i redovitije vježbati, a ako vam je bol nanijela osoba koju ste voljeli, iz inata ćete učiniti sve što možete kako biste joj pokaza­li da vaš život nije stao njezinim odlaskom. Naći ćete novo društvo, pa makar samo za jednu noć. Niste od onih koji se lako prepuštaju boli, bježat ćete od nje, boriti se protiv nje. A onda će vas je­ dan dan slomiti. Dobro ćete se isplakati i sljedeći se dan probuditi kao nova osoba. Novo poglavlje života. Novi cilj. Nove mogućnosti.

BIK
Iz dana u dan

Kad se nađete u teškoj životnoj situaciji, kao da utihnete, povlačite se malo u osamu. Bit će vam jasno da ne možete iz vlastite kože, te da je jedini način ići iz dana u dan i ustrajati u namjeri da što strpljivije i racionalnije prođete kroz taj proces is­cjeljenja. Nećete žuriti, nećete tjerati od sebe taj osjećaj težine, no problem nastaje ako predugo zaglavite u njemu. Nekad vam bude teško pustiti i otpustiti događaj, iskustvo, osobu, ono što vas je gurnulo u ponor, ono što vas je napustilo. Po­nekad teško zaboravljate, još teže se rastajete od onoga što ste stvorili ili doživljavali kao svoje. No kad jednom stavite točku iza svega, povratak na staro više nije moguć. Krećete dalje i na prošlost gledate bez imalo žaljenja.

BLIZANAC
Promjena fokusa

Vaš nemirni duh ne usporava niti kad vas život slomi. Tek tada ubacujete u petu brzinu. Ne mo­žete sjediti u kući, vodite duge razgovore s pri­jateljima, planirate noćne provode. Najgore vam je biti sami sa sobom. Tišina nije nešto s čim se možete nositi. Za vas je najlakši put zamijeniti ono što je otišlo iz vašeg života. Tako će bivšeg partnera vrlo brzo nadomjestiti netko novi, i iako ta osoba u vama neće buditi neke dublje osjeća­je, trebat će vam. Trebat će vam da preusmjerite fokus, lakše zaboravite. Zaborav dolazi brže ako prihvatite da ste izgubili, ako oprostite sebi i toj osobi. U protivnom ćete se povremeno vraćati na to staro mjesto i pokušati vratiti natrag izgublje­no, a pokušaji neće ispuniti vaša očekivanja.

RAK
Ponovno rođeni

Kad vas srce boli, onda to nalikuje osjećaju unu­tarnjeg ‘raspadanja’. Teško zaustavljate suze, be­skrajno ste tužni, zatvarate se u sebe, ne izlazi vam se nikud, kao da vam ništa drugo ne preo­staje nego valjati se u toj tuzi. I tako prolaze dani, nekad tjedni. U mislima prizivate izgubljeno, nazi­vate vidovnjake, tražite bilo koga tko će vam reći što će dalje biti, dati vam tračak nade da će na kraju sve biti u redu. No svemu dođe kraj, pa tako i vašoj tuzi. Odjednom jutarnja buđenja postaju jednostavnija, počnu vas zaokupljati neki novi interesi, ponovno počinjete izlaziti i shvaćate da nema toga što niste i ne možete preboljeti. I ta vaša silna ranjivost, zapravo postaje velika sna­ga, a ‘unutarnje raspadanje’ zapravo ponovno ro­đenje.

LAV
Uz podršku prijatelja

U kriznim trenucima nastupa prava drama. Kako je moguće da se to dogodilo? Zašto se dogodilo? Ulovi vas ljutnja, tražite obračun, trebate rješenje. No najgore je kad od druge strane ne dobijete ni­kakvu povratnu informaciju. I nakon što početna drama ustupi mjesto pravim osjećajima – izda­ja, bol, razočaranje, onda nastupa suočavanje, a to može zaboljeti. Tražite spas u burnim noćnim provodima, nazivate bivše ljubavi, tražite bilo što ili bilo koga da vas izvuče iz tog vrtloga koji vas vuče na dno. I vi ste borac, kralj džungle i ne po­srćete tako lako. I zato će vam na put uvijek doći nešto što će vas povući na površinu, izvući na svjetlo dana, na sunce koje vas liječi i iscjeljuje. Pomažu vam ljudi, dragi prijatelji koji su tu, uvijek uz vas.

DJEVICA
Veliko čišćenje

Pedantni ste u svemu, pa i u kriznim situacijama. Želite znati zašto se to dogodilo, jeste li mogli to spriječiti, secirate svaki trenutak tog teškog događaja iznova. I onda se umorite od te silne analize i razmišljanja. Shvaćate da niste samo vi krivi, da i druga strana ima udjela u tome što vas je snašlo. I kad prestanete misliti, počnete čistiti dom, sređivati ormare, a nakon tog temeljitog či­šćenja i vi se osjećate nekako čistije. Kao da ste i iz sebe isprali taj neki čudan osjećaj unutarnje nečistoće. Potom se posvećujete poslu, više ra­dite, nastojite okupirati misli i ruke. I tako prođete kroz sve što vas je dotaknulo dublje nego što ste htjeli priznati. Nekad pomaže i kućni ljubimac, kuhanje, neki tečaj koji ćete upisati i tako si ispu­niti slobodno vrijeme.

FOTO: GARY BENDIG UNSPLASH.COM

VAGA
Sve je lakše u društvu

Vas svaka neravnoteža u životu duboko pogodi. Svako odbijanje, neprihvaćanje, osjećaj da niste potrebni onima do kojih vam je stalo, vama je ravno umiranju. Najteže podnosite ljubavni krah i raspad veze. No ono što je sjajno jest da se u svemu nekako često dogodi i neka pozitivna mo­gućnosti. Novi udvarač, prijatelj koji je tu, uz vas, dobitak na poslu, dakle neka nova prilika koja vas tjera da idete dalje. Kad osjetite bol u prsima i kad ste tužni, često ćete krenuti u kupovinu. I dok kupujete novu odjeću razmišljate o tome kako bi on/ona reagirali da vas vide u tom, novom izda­nju. Svjesni ste da samo vrijeme liječi sve rane, a možda i neka nova simpatija. Budući da je vaš šarm neodoljiv, uvijek se nađe netko tko će vam dati pažnju i izvući vas iz ‘tunela’.

ŠKORPION
Majstori preporađanja

Vi ste pravi majstori u rješavanju kriznih situaci­ja. Život vam zna češće ‘servirati’ te teške lekcije zbog kojih postajete neuračunljivi na način da se u vama budi poriv za osvetom, ljuti ste, skloni ste čak opsesivnom ponašanju, na način da uporno nazivate i šaljete poruke osobi koja vam je prou­zročila bol. No što ste vi više fokusirani na ono što ste izgubili, to se sporije odvajate od osjećaja težine. I traje to kod vas, no unatoč tome, koliko god duboko potonuli, imate tu nevjerojatnu sna­gu transformacije. Vi ste zapravo simbol prepo­rađanja – Feniksa, onog koji se uzdiže iznad ru­ševina svog života i ostavlja za sobom sve ono što je besmisleno. Pogled vam je već usmjeren prema budućnosti. Znate da je pred vama novi život. I ne predajete se! Jer ste moćni i duboko u sebi ste toga svjesni.

STRIJELAC
Od gubitnika do pobjednika

Po prirodi ste optimist, hodate osunčanom stra­nom ulice, mičete od sebe sve što je negativno ili vas na bilo koji način truje. I vas pogodi kriza, dođu razdoblja kada stisne tjeskoba i kada vam se čini da ste zalutali u slijepu ulicu. No vaš um ima sposobnost ne prepustiti se tim crnim mi­slima. Vaša životna energija tjera vas da se fo­kusirate na nove životne prilike. Ako ste poraže­ni u ljubavi, usmjerit ćete se na posao. Ako ste poraženi na poslu, usmjeravate se tamo gdje se možete dokazati. Naime svjesni ste činjenice da život ide dalje i za vas je najteže čekati. I kroz rad i dokazivanje na poljima gdje ste jaki, ponovno se od gubitnika pretvarate u pobjednika. Žaljenje je prolazno. Tuga također. Život je stalno kretanje. A vaša strijela uvijek je usmjerena prema nekoj novoj meti.

JARAC
Znanje spašava

Osoba ste koja čvrsto stoji na zemlji. Racional­nost je vaše drugo ime. I kad upadnete u ponore beznađa, i kad vas ulovi taj osjećaj slabosti ili ne­moći, nećete to pokazati. Na van ćete se doima­ti čvrsto, poput stijene. Nitko neće vidjeti da ste unutar sebe polomljeni. Radite i dalje. Funkcioni­rate normalno i ne predajete se kad dođe tuga. Nekako ju uspijete otjerati od sebe. Izliječiti svo­jim racionalnim umom. Jasno ćete si objasniti zašto se to dogodilo i zašto nije moglo biti druk­čije. Ne pada vam napamet spašavati ono što se spasiti ne da. Vi idete samo za onim što ima vri­jednost. A kad shvatite da je vrijednost nestala, ne da vam se gubiti vrijeme i energiju na nešto u što se ne isplati ulagati, što neće rasti. Idete dalje, prema novom cilju.

VODENJAK
Nema stajanja na mjestu

Vama je sudbinski predodređen progres. Vaš pla­net vladar je Uran i on ne podnosi dugo stajanje na mjestu. Pa ako zaglavite na poslu zbog kojeg vas boli želudac ili u vezi zbog koje ste nesretni, nekako se uvijek dogodi da se to nešto slomi, na­pukne, pa nema druge mogućnosti osim maknu­ti se od tamo. No nekad vaša inatljiva priroda baš želi biti tu, na mjestu koje se urušava. Sve dok ne postane nepodnošljivo. Kao da želite sudjelovati u tom urušavanju, biti ključan faktor koji će do kraja porušiti sve mostove kako se ne bi moglo natrag. A kad jednom krenete prema naprijed ni­šta vas i nitko ne može zaustaviti. Nećete se više niti okrenuti unatrag, niti pogledati što ste ostavi­li iza sebe. Ne zanima vas.

RIBE
Poziv na buđenje

Slovite kao najosjećajniji znak Zodijaka. Lako vas je povrijediti, rasplakati i rastužiti. Teško se odvajate od prošlosti. Kad morate nešto ostaviti iza sebe, često ćete se pokušati vratiti unatrag, vidjeti ima li prilike za popravak, za novi poče­tak. Nekad vam i to pođe za rukom, no pitanje je koliko vas to košta živaca. Kad ste tužni vama nije problem plakati, a plakanje čisti tugu, miče iz vašeg srca sve što vas tišti. Tada ne razmišljate, samo osjećate. Povlačite se u osamu, ne želite previše pričati o tome, možda samo najbližem prijatelju. Nekad vam dugo treba da se oprosti­te od onoga što je otišlo iz vašeg života, no kad to jednom učinite, postaje vam jasno koliko su vaše ideje o onome što ste izgubili bile iluzorne i nestvarne. Kao da se budite iz dugog sna. I pomi­slite – bolje je ovako.

FOTO: KARINA CARVALHO WWW.UNSPLASH.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ISHRANOM DO ZDRAVLJA

BEIRUT IL GRANDE TEATRO DEL MONDO