in

ISCELJUJUĆA MOĆ SUPE

PIŠE: MILJA HINIĆ
FOTOGRAFIJE: PIXABAY.COM

“Kuvanje je kao ljubav. Ili se predajte ili ne ula­zite u to.” Harijet von Horn

I zaista jeste ljubav. Kada smo mali, majke nam daju ljubav i kroz hranu koju nam spremaju i koju jedemo. Kada imamo porodice, mi smo te koje dajemo kao naše majke, a tu ljubav prenosimo deci, koja nas gledaju kako mi to radimo, isto kao što smo i mi gledale naše majke kad smo bili deca. I tako se ljubav prenosi kroz generacije svesno ili nesvesno.

Porodica, okupljanje oko stola za nedeljni ručak, nešto je što se dešava na svim meridijanima sveta. Ono što jeste na stolu na početku je uvek supa: da li se ona zove goveđa supa, miso supa, tajlandska supa, supa od luka, boršč… Supa go­vori sve jezike i daje najveću emociju, a to je da nas vraća u detinjstvo, u topao dom kod rodi­telja, gde smo uvek bili bezbedni. Čista ljubav i čista lepota života.

Kada sam razmišljala o čemu da pišem, odlučila sam se za supu, jer ona ne samo da sa sobom nosi emociju, nego je i lek. I zaista to jeste: kad smo bolesni – supica je ono što je uvek reše­nje za stomak, prehladu… Na našim prostorima, u poslednje vreme, vidljiva je pojava hašimoto sindroma kod žena i u jednom kuvaru naišla sam na recept za supu, koji kaže da je to ozbiljan lek i za tiroidnu žlezdu.

Bazični recept za supu je uvek isti. Kada ga jed­nom savladate, može se koristiti kao osnova za supe i jela, a i kao brz, nutritivno bogat napitak.

Klasičan način za pripremu ovog lekovitog jela, koje uvek treba imati u frižideru, posebno ako nemate puno vremena za pripremu hrane, vrlo je jednostavan i ne troši puno vremena oko pri­preme. Ukupno je potrebno nekih 15 minuta za pripremu, a kuvanje u rerni, koje toplo preporu­čujem, traje oko 1,5 – 2 sata. Napomena: ja obič­no koristim domaću vegetu koju sama pravim, a koja nema u sebi nikakvih aditiva. Ako nemate vremena, kvalitetne vegete možete naći u rad­njama organske hrane ili u DM.

Recept:

1- 2 batak i karabatak, pileći ili ćureći, u zavisno­sti koje meso vam je na raspolaganju
grudi juneće ili još bolje ako imate šuplju kost
veza zeleni – oljuštiti
3 litre vode
vegeta po ukusu (za pravljenje sveže vegete mo­žete pogledati recept na sledećem linku)

Sve staviti u najveću šerpu koja može ići u rernu i kuvati na 200 C oko 1,5 – 2 h.

Kada se skuva, proverite obavezno ukus da li vam je dovoljno slano i imaćete danima unapred pripremljene odlične obroke. Pre svega, supu procedite i stavite u teglu. Možete je i zamrznuti i čuvati do 6 meseci u zamrzivaču. Meso oči­stite od kostiju i možete ga koristiti na različite načine – u salati, samostalno, uz neko jelo.

Dodatak supi mogu biti i knedle, koje onda čine jelo. Recept za domaće knedle je sledeći i vrlo brzo se prave:

1 jaje
prstohvat soli
3 pune kašike brašna (u slučaju osetljivosti na gluten, možete staviti bezglutensko brašno, samo povećajte količinu)

Umutite jaje i dodajte so, umešajte brašno, dok ne dobijete gustu masu. Tečnost supe treba da ključa i malom kašikom stavljajte na vrh kaši­čice smesu za knedle. Kada počnu da izlaze na površinu, jelo je gotovo.

U slučaju da nemate vremena da spremate supu koja se duže kuva, recept za supu pileću, koja se sprema za 10 minuta, možete pronaći na sledećem linku.

Prilikom pravljenja humusa, obično koristim meso iz supe. Za ovu paštetu potrebno je:

tegla leblebija
4-5 supenih kašika taana
½ limuna
1 supena kašika maslinovog ulja
3 čena belog luka
prstohvat soli i bibera

Sve namirnice samleti blenderom i dodati meso po želji. U slučaju da volite korijander, možete ga dodati. Pašteta može stajati u frižideru nekoliko dana.

Uživajte uz porodicu i prijatelje u divnim obroci­ma, koji vas vraćaju ljubavi i lepoti života.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ONE WOMAN

PASTELNE BOJE U MODNIM TRENDOVIMA