in

NJEGOVO VELIČANSTVO: PEČENO PILE

PIŠE: MILJA HINIĆ
FOTOGRAFIJE: PIXABAY.COM

Ručak je zaista specijalan deo dana, posebno vikendima kada se porodice okupljaju u širem sastavu i dele svoje dane, svoja raspoloženja, radosti i tuge. I kako to obično biva, na stolu je često, posle fine tople supice koja leči sve i podiže raspoloženje, njegovo veličanstvo peče­no pile. Kada su veća okupljanja, to je zaista za onog ko sprema veliko olakšanje, jer ide u rernu, a za one kojima se sprema veliko uživanje. Ako se tome dodaju pečeni krompiri i salata, ugođaj je potpun. Jedino pitanje koje se tu postavlja je ko će koji deo pileta dobiti. I to su te divne emo­cije koje se dele oko stola sa porodicom – da li kod mame, ili kod bake, ili kod tetke… tu se tkaju emocije za čitav život, koje se onda prenose s kolena na koleno. Ta lepota života za stolom is­punjena velikim očekivanjima onih koji dolaze, a i onih koji spremaju da ispune želje i očekivanja.

I kao u svemu, postoje neka opšta mesta koja se u svim kulturama ponavljaju kada je hrana i glavno jelo u pitanju – pečeno pile je nešto što ćete naći kao deo ručka ili večere.

Potrebno vam je pre svega vreme i kvalitetno meso, dobra volja i puno ljubavi za one za koje pripremate ovo fantastično jelo. Topla preporu­ka za ručak sa porodicom, prijateljima… Prov­ereno uspeva svaki put i potpuno je fantastičan.

Sastojci:

  • pile od 2 kg (odlično ako imate mogućnosti da kupite od nekog ko ih je gajio, ili probajte sa prodavnicama gde se prodaje organska hrana, ili na pijaci, sigurno ćete naći kod nekog domaće)
  • so (kupite kvalitetnu morsku krupnu so, stvarno je ukus potpuno drugačiji)
  • sveže mleveni biber
  • 1.5 kg krompira, očišćenog (probajte mladi krompir da kupite na pijaci od nekog ko ga gaji, ti su najlepši)
  • 1 limun (poželjno je organski ili običan, ali ga operite sodom bikarbonom ili zeolitom)
  • 1 glavica belog luka (sada ima mladog do­maćeg na pijaci, pa probajte sa njim)
  • ruzmarin ili neki začin koji imate u kući (moj je bio sveže ubran ruzmarin), mada po receptu ide majčina dušica
  • maslinovo ulje ili gi

Uključite rernu na 220 C. Pile možete pripremi­ti ranije da bi upilo sve sastojke ako imate vre­mena, ako ne, nema veze, biće dobro svakako. Utrljajte so (slobodno stavite više) i biber po ce­lom piletu. Premažite ga maslinovim uljem. Ako imate ruzmarin, možete da ga utrljate po piletu.

U međuvremenu, krompir isecite i sa limunom i belim lukom stavite u ključalu slanu vodu (zvuči neobično, samo uradite). Kuvajte u ključaloj vodi 12 minuta sve zajedno. Kad se skuva, procedite, protresite u poklopljenoj šerpi i ostavite samo krompir, a limun i beli luk izvadite.

Limun izbušite nožem na 10 mesta i lukom i ruzmarinom napunite unutrašnjost pileta.

Ubacite pile u rernu i pecite 45 minuta. Posle nekih 15 minuta, dodajte 200 ml ključale vode i prelijte pile tom vodom. Svakih 15-20 minuta otvorite rernu i prelijte kašikom pile. U slučaju da treba još vode, dodajte obavezno i neka bude ključala. Znaćete da je potrebno još ako ispari voda na dnu.

Posle 45 minuta, ubacite krompir. Okrenite pile na drugu stranu. Pecite još 45 minuta. Nastavite da prelivate pile i krompir sokom sa dna pleha – biće ukusnije.

Znaćete da je pile gotovo po boji koju će imati – zlatnožutoj, ili kad može da se odvoji lako meso od kostiju.

Uz ovo, poslužite bilo koju zelenu salatu, sada ih ima svežih i prelepih na pijaci. Za dresing pre­poručujem da pomešate: maslinovo ulje, bal­samiko sirće ili neko koje volite i imate u kući, kašičicu meda i kašičicu senfa. Dobro pomeša­jte, obavezno probajte, i ako vam se ukus sviđa, začinite salatu.

Vaš glavni obrok je spreman.

Vaša porodica i vi uživaćete u svakom zalogaju, a ovakvi zajednički trenuci su nešto najlepše što možete da pružite sebi i svojim najbližima… div­no iskustvo za dušu i telo.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

T-SHIRT

KAKO ĆEMO LETETI KROZ HOROSKOPSKE ZNAKE U JUNU