in

INTUICIJA U RODITELJSTVU

jelenaholcer1PIŠE: JELENA HOLCER, DIPL. PEDAGOG, DIREKTOR ŠKOLE ZA RODITELJE
PHOTO: DIGITAL DREAM STUDIO

U želji da budete što bolji roditelj, posebno u periodu kada je vaše dete još uvek beba, pokušaćete da prikupite što više informacija o onome što vas čeka. Uobičajeno je da u tom periodu čitate knjige, pretražujete internet, konsultujete se sa onima koji imaju duži roditeljski staž.

Ipak, možda ne znate da određene informacije vi već imate. Iako ih niste svesni, niti ste ikada ulagali neki napor da ih steknete, one postoje, uspavane u vama, i samo čekaju da ih probudite. Ovaj izvor informacija ne košta vas ništa, uvek vam je dostupan, a ukoliko ga dobro upoznate, postaće vam velika podrška u vaspitavanju i praćenju odrastanja vašeg deteta. Naime, za drugu decu će vaše informacije biti manje korisne. Ali, za vaše dete – nezamenljive i retko pogrešive.

Intuicija je govor duše, lični svetionik, zlatni kompas, koji nam se obraća unutrašnjim glasom. Vođstvo Intuicije imamo svi, ali kao i druge blagoslove, uglavnom, ne umemo da je poštujemo, niti koristimo.

Logički i intuitivni um. Svako od nas poseduje logički um i intuitivni um. Logički um obuhvata informacije iz našeg vaspitanja, obrazovanja, iskustva koje svakodnevno koristimo… Za razliku od njega, intuitivni um poseduje informacije univerzalnog znanja o našim genetskim potencijalima, iskustvima iz prošlih života, odgovorima na pitanja zašto smo došli na ovaj svet, u baš ovaj život, koje lekcije moramo savladati… Odnosno, dok je logički um naša veza sa materijalnim, intuitivni um nas povezuje sa našim duhovnim postojanjem. Međutim, za potpuno lično samoostvarenje, neophodno je međusobno usaglasiti oba uma: logički i intuitivni. Zaista, samo saglasje i harmonija oba uma omogućava ujedinjenost duha, tela i uma, čineći osobu potpunom.

Upravo zato, da biste naučili da osluškujete svoj unutrašnji glas, prepoznajete poruke svoje Intuicije, neophodno je da je najpre osvestite i počnete da joj poklanjate pažnju koju odavno zaslužuje. Ako ste sve do sada i ignorisali njeno postojanje, sada, kada ste roditelj, krajnje je vreme da dobijete još jednog saveznika.

“Šta kaže vaš stomak?” Stav da je stomak drugi mozak, kao i da naši organi za varenje poseduju svojevrsnu inteligenciju, prvi je izneo dr Majkl Geršon (Michael Gershon) 1996. godine, misleći, pre svega, na veliku biološku sličnost ćelijskih sistema ta dva organa, mozga i stomaka, i autonomnu funkciju stomaka. Za razliku od drugih organa, stomak može da funkcioniše nezavisno od mozga, da upravlja probavnim enzimima, reguliše nivo pH itd. Takođe, stomak utiče na naše raspoloženje, na to šta jedemo, bolesti koje dobijamo, kao i na odluke koje donosimo. To ne znači da taj drugi mozak ume da misli ili donosi racionalne odluke, ali nam daje objašnjenja zašto, kada se zaljubimo, baš stomak zatreperi, ili kada dobijemo potresnu vest, baš stomak zaboli, ili kada smo, na primer, tužni ili depresivni, posežemo za čokoladom, jer nam baš to stomak traži u tom trenutku… Odnosno, zašto različita raspoloženja često doživljavamo stomakom i zašto se Intuicija definiše kao osećaj iz stomaka.

Kada razmišljate o svojim ili detetovim potrebama, zapitajte se i šta bi na to rekla vaša Intuicija. Izraz „Šta na to kaže moj stomak?” – neka postane pitanje koje sebi svakodnevno postavljate.

Vežbanje. Intuitivne poruke su najjasnije kada smo u opuštenom stanju, kada svesni um nije aktivan. Vežbajte da provodite vreme u mirnom stanju, zatvorenih očiju, u kontaktu sa svojim unutrašnjim bićem. Pratite svoje misli i emocije, pitajte sebe zašto vam se baš one javljaju, da li se u njima krije neka poruka koju treba da odgonetnete.

Hranite dušu. Budući da je Intuicija govor duše, omogućite joj da raste. Možda vašu dušu “hrani” meditacija, šetnja prirodom ili tiha muzika, ali kada otkrijete šta je to, pokušajte što više vremena da provodite upravo na takav način.

Prepoznavanje odgovora. Intuitivni odgovori mogu biti veoma različiti, od vizuelnih, preko tihog šapata, telesnih senzacija, pa do reči koje pronalazimo u knjigama ili ih čujemo u usputnom razgovoru, ali ih odmah prepoznajemo kao direktan odgovor na neku našu dilemu ili pitanje. Ponekad odgovori dolaze u simbolima ili kroz snove. Zaista, nama telo stalno šalje različite poruke, koje mi, na sopstvenu štetu, ignorišemo. Takođe, zbog poricanja sopstvene Intuicije, nismo navikli da prepoznajemo ni poruke koje dobijamo od deteta.

Na primer, kada se dete požali da ima grčeve ili da mu srce ubrzano lupa, većina roditelja najpre pomisli na neki fizički ili zdravstveni problem, a tek naknadno da ovim telesnim manifestacijama dete možda nesvesno šalje poruku o nekom uznemirenju na unutrašnjem, psihološkom planu. Tako, ako se ovakve manifestacije kod deteta dešavaju uvek u istim situacijama – to nedvosmisleno govori u prilog Intuiciji koja se bori da je čujete i na nju obratite pažnju.

Kada vam telo šalje neprijatne manifestacije (grč, ubrzan puls, pojačana nervoza…), to je jasna poruka da ta odluka nije najbolja za vas. Iako se ponekad, pri pomisli na nešto, može osetiti nalet strasti, entuzijazma, pozitivnog uzbuđenja… Intuicija uglavnom komunicira energijom spokoja (osećaj topline, smirenosti, prijatnosti). Zato, posebno obratite pažnju na one manifestacije koje vam donose smirenje. Intuicija je kompas koji pokazuje smer za život ispunjen dobrim odlukama, smislom, harmonijom.

Podrazumeva se da oslanjanje isključivo na Intuiciju, u donošenju odluka važnih za dete, može biti rizično. Ali, ako svoj unutrašnji glas počnete sve češće i više da osluškujete, time što mu dajete značaj, on će postajati sve precizniji i snažniji. Ne ustručavajte se. Uostalom, niko ne može poznavati vaše dete bolje od vas. Druge osobe iz vašeg i njegovog okruženja, iako imaju najbolje namere, ne mogu, niti treba da imaju vašu međusobnu povezanost. Upravo svojom Intuicijom se dodatno povezujete sa svojim detetom. Nemojte propustiti tu priliku. Za početak, dok se ne ohrabrite da Intuicija bude vaš vodič, kada ste u dilemi i rastrzani između različitih uticaja (vaše majke, svekrve, najbolje prijateljice, stručnjaka, foruma na internetu), dozvolite sebi da vam ona posluži barem kao jezičak na vagi, ona nijansa koja će prevagnuti na određenu stranu.

I zato, probudite svog uspavanog džina iz čarobne lampe. Omogućite sebi najbolju verziju sebe. Od takvog roditelja, vaše dete će imati najviše koristi. Intuicija će vas štititi i čuvati. Ona je vaš najbolji saveznik. Samo hrabro, samo intuitivno!

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

KaLeIdOsCoPe ThIs NaTuRe In Me

VIBRACIJA BEZUSLOVNE LJUBAVI