in

SEĆANJA

PIŠE: VESNA ĆOROVIĆ BUTRIĆ

  1. SLIKA

“Dečaku je bilo dvanaest godina, uskoro će postati tinejdžer. Peter se sećao njegovog rođen­ja, one razoružavajuće sekunde kada je prvi put čuo sinovljev plač. Ali godine su prohujale. Tate moraju da žive u sadašnjosti, tate moraju da ima­ju osećaj za trenutak, jer detinjstva su kao mehu­ri od sapunice i imate ih tek nekoliko sekundi na raspolaganju da uživate u njima.”

Nisam mislila da ću u ovim godinama postati fan! Volim da čitam Fredrika Bakmana, čijim rečen­icama iz romana “Mi protiv vas” počinjem ovaj tekst. Mnoge njegove knjige sam pročitala (po­nekad je taman kao nebo nad dalekim severom, a aurora borealis još nije stigla nad njegovu ro­dnu Švedsku gde je najpristupačnija onima koji žele da je vide – uživo, ne na YouTubu!).

Ali nije ovde reč (samo) o Bakmanu. Ovde je reč o njegovim rečima, o sadašnjem trenutku koji je­ste “mehur od sapunice”.

Roditelj(i) najbolje osećaju da je sadašnjost krh­ka i tanušna i da već u ovom trenu dok o njoj pišem nije više sadašnjost.

Roditeljstvo jeste investiranje u budućnost, pri čemu ta investicija nije (samo) bankarski termin. Roditelji su često one vile koje pokušavaju da zaštite dete od neke moguće “trinaeste suđaje”. I bdiju nad svakim trenom svog deteta. (Jesam li u pravu? Svi roditelji to rade?)

Nedavno sam čula da su u mnogim zemljama Zapadne Evrope bajke, to arhetipsko korenje, izbačene iz štiva namenjenog deci!? “Mnogo su surove” je objašnjenje.

Roditelji (svi to rade?) investiraju i prošlost i sadašnjost u budućnost deteta. Čuvaju predač­ke njive i hektare šuma ne bi li ih jednog dana pretvorili u betonske kvadratne metre u centru grada.

  1. SLIKA

Dan je sunčan, jedan od onih koji jesu proleće.

Dva dečaka sede u polupraznom autobusu. I nećete mi verovati (!!!) – ne gledaju u ekrane svojih mobilnih telefona. Verovatno ih i oni, kao i svi ostali dvanaestogodišnjaci, imaju u rančev­ima.

Jedan dečak ima dugu plavu kosu, do pola leđa, urednu i čistu, nosi vijetnamku i duboke cipele. Drugi ima kratku kosu, bomber jaknu i crne far­merke.

Razgovaraju!

Dva dvanaestogodišnjaka razgovaraju u polup­raznom autobusu u kom skoro svi putnici različi­tih uzrasta (od pet godina do onih “zlatnih” drže svoje ekrane ili ispred očiju ili pored ušiju – skro­luju, kuckaju, razgovaraju (ponekad veoma glas­no: ”Ma, šta ONA misli!? Nije mi donela ni sto grama kafe u životu! A sad hoće skupi poklon za rođenje deteta!?)”

Suđaja!?

Dakle, dva dečaka razgovaraju. Ne možete mi zameriti što sam ra­doznala ili nepristojna jer slušam o čemu pričaju.

O sušiju!!!

“Znaš, to i nije tako teško napraviti”, kaže dečak u bomber jakni.

“Ponekad tata, mama i ja idemo u jedan takav restoran. Smejali smo se mami što ne ume da koristi štapiće, a mene je tata naučio.”

Sadašnjost! Kao da osećam u vazduhu miris tamari sosa, “vidim” njih troje kako jedu suši, a mami se sve prosipa iz male zelene rolnice.

(Ili se to dvanaestogodišnjaci samo malo nadmeću – već znaju koliko (kod nas) košta suši. Život ih često i prerano “tresne” po glavi mnogo težim predmetom od štapića za suši iz majčine ruke.)

Evo ih, rečenicu po rečenicu, zidaju sećanje koje će im u budućnosti itekako biti možda i jedini oslonac!

  1. SLIKA

Dvadeset i jednu godinu je trajalo istraživanje o najranijim sećanjima koje je objavljeno u magazine Neuroscience News Science. I evo zaključka: ”Nova studija otkriva da su ljudi u stanju da se prisete događaja koji su se zbili kada su imali dve i po godine. Nalazi se su­protstavljaju prethodnim istraživanjima, koja su tvrdila da se najranija sećanja obično formiraju nakon tri i po godina života. Ovi podaci, objavljeni u časopisu Memory, potiskuju prethodne zaključke o pro­sečnoj starosti najranijih sećanja za celu godinu.”

Sećanje traje.

Ono koje će nam u budućnosti svesno, podsvesno ili nesvesno, ma­pirati staze kojima koračamo! To izgleda zavisi od sadržaja kojim se puni.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MAISON FRANÇAISE IN BELGRADE

ГОСТОЉУБЉЕ НЕ ОСТАВЉА НИКОГ ГЛАДНОГ