in

FABRIKA FOTOGRAFA U AKCIJI

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
INTERVJU: ALEKSANDRA POPOVIĆ
FOTOGRAFIJE: ALEKSADRA POPOVIĆ

ALEKSANDRA POPOVIĆ, FOTOGRAF, „UČITELJICA“ KOJI EDUKUJE NOVE FOTOGRAFARE, IZ ČIJE FABRIKE IZLAZE LJUBITELJI KOJI PISANJE SVETLOŠĆU VIDE KAO SVOJU MISIJU, HOBI, POSAO, LJUBAV. SVOJE POSLOVANJE I ČASOVE MENJA SHODNO ULOVIMA KOJI JOJ SE POJAVLJUJU NA PUTU. SMELA, SPOSOBNA, AMBICIOZNA ALEKSANDRA SVOJU ZNANJE PRENOSI IZ DANA U DAN NOVIM POLAZNICIMA. DIM NA NJENOJ FABRICI DIMI REDOVNO, RADE PUNOM PAROM SVE SMENE. USKORO JE ROĐENDAN FABRIKE I ONI SE SPREMAJU DA SE POKLONE SVETU. REALNI ZIDOVI ZAMENIĆE VIRTUELNE GDE ĆE SE PREDSTAVITI KROZ IZLOŽBU MNOGI FABRIKANTI.

KAKO IZGLEDA RAD FABRIKE FOTOGRAFA U DOBA COVIDA?

Kod nas je vikend ostao isti, jer smo mi i pre Kovida časove održavali na terenu, čak se i povećao broj ljudi, pa smo bili primorani da otvorimo grupe i radnim danima. I dalje su na časovima većinom žene (devojke), čak su i u grupama osnovaca uglavnom devojčice.

U poslednje vreme dobijamo puno upita iz drugih gradova, čak i iz regiona da organizujemo kurs u njihovom gradu. Kako je neizvodljivo da postignemo da svima udovoljimo, nakon rođendana Fabrike Fotografa planiramo da pokrenemo kurs koji će se u potpunosti održavati on-line, gde ćemo imati živi kontakt sa polaznicima i dvosmernu komunikaciju. Od početka vanrednog stanja smo jedan deo naših kurseva prebacili u online svet. Povratne informacije polaznika su više nego pozitivne. Sigurni smo da ćemo uspeti da u potpunosti prenesemo duh Fabrike Fotografa u digitalni svet, kako bi svi zainteresovani koji ne mogu da dođu na kurs u Beograd ili Novi Sad mogli sa nama da nauče da prave dobre fotografije.

ŠTA SE PROMENILO?

Covid je nas je primorao da kritičke radionice prebacimo online. Iskreno, ja sam bila veliki protivnik toga, ali ispostavilo se da nam je to poboljšalo kvalitet kurseva.

Časovi se snimaju, pa u slučaju da se ne stigne na čas, svi dobijaju snimak na mail u toku večeri.

Pre Covida su se te kritičke radionice održavale u učionici, gde su ljudi uglavnom posle posla, po gužvi, dolazili na te časove umorni, a sada to rade od kuce, iz prevoza, sa posla… Gde god da su, uključe se na čas. Vežbe su ostale iste, osim višeg kursa, gde su u terminu po dvoje do troje u grupi.

KO SVE ŽELI DANAS DA NAUČI DA FOTOGRAFIŠE?

Fotografija iz godine u godinu postaje sve popularnija, ali postaje i potreba za njom u ovom digitalnom vremenu. Često nam dolaze oni kojima se u sklopu radnog mesta podrazumeva da znaju da naprave dobre fotografije. Dolaze nam i oni koji žele da se opuste i da urade nešto za sebe, ali i oni koji žele da im to bude zanimanje. Često dođu zbog hobija, a po završetku shvate da žele time da se bave.

DANAS SU POSTALE POPULARNE DIGITAL IZLOŽBE. DA LI FABRIKA FOTOGRAFA IDE U TOM PRAVCU U PREDSTAVLJANJU RADOVA SVOJIH FOTOGRAFA?

Za rođendane smo naše đake navikli na veliku izložbu i gomilu manjih u Beogradu, i u regionu. Sada nismo želeli da brojimo ljude koji uđu u galeriju i da rođendan slavimo u strahu da li će se neko razboleti, pa smo rešili da napravimo online galerije. Otvaramo tri galerije, jednu izložbu smo spremili za vreme vanrednog stanja i tema je Samoizolacija, u drugoj ćemo prikazati Putovanja u doba Covida, a u trećoj imamo street-ulične fotografije. Nećemo moći da đuskamo i duvamo svećice, ali će mnogo više naših prijatelja moći da vide kakvu magiju stvaraju Fabrikanti.

KAKO SE OSEĆAŠ KADA PRESKOČIŠ JOŠ JEDNU PREPREKU KOJA TI SE NAĐE NA PUTU, A BILO IH JE MNOGO TOKOM SVIH TVOJIH GODINA RADA I IZGRADNJE FABRIKE?

Sve bolje preskačem prepreke i sve više skačem u vis 🙂

TEMA OKTOBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „LA MAGIA DELLA VITA“ KOJA JE TVOJA MAGIIJA ŽIVOTA? KAKO JE STVARAŠ?

Prošle godine u ovo vreme bih rekla da svu magiju stvaram na putovanjima, da su inspiracija novi ljudi, mirisi, običaji i vina, a onda je došao Covid i izolacija gde sam shvatila da je ljubav inspiracija, da je magija života da se ludo zabavljaš u stanu od 30 kvadrata sa voljenom osobom, da jedno veče imaš bioskop, pa sledeće diskoteku, pa romantičnu večeru, pa koncert… Tako je nastala neka nova magija, i zalivam je više puta dnevno svakoga dana.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

InstaLive intervju – Mila Marčeta, licencirani medijator

BE – LI(E)VE